Deze website gebruikt Cookies om te kunnen functioneren.
Vraag het de lakchemicus

Vraag het de lakchemicus

Heeft u vragen over het gebruik van (auto)lakken of over de eigenschappen ervan? Problemen met spuitwerk, de luchthuishouding of de lakkwaliteit? Of behoefte aan een nieuw product met bepaalde eigenschappen?

Leg uw vraag voor aan de lakchemicus. Uw vraag en uw antwoord worden ook gepubliceerd in deze rubriek.
Stuur een email met uw vraag.

 

Naam(*)
Invalid Input

Email(*)
Invalid Input

Stel uw vraag...(*)
Invalid Input

Vul de code in.(*)
Vul de code in.
Invalid Input

Gestelde vragen en antwoorden:Doffe lak door zon – David van Twisk
Ik heb een oude Mercedes 220 SE uit 1963. De lak zag er mooi uit, maar de auto heeft geruime tijd buiten gestaan en is nu dof geworden .
Mijn vraag is: hoe lang kan deze auto in de zon staan voor dat de lak een doffe uitstraling krijgt. Het was een Mercedes met een glanzende lak en met de originele lak.

 

Antwoord: Als het de originele lak is zal deze vanwege de techniek van mindere kwaliteiten zijn dan de huidige lakken. Gezien de leeftijd zal de lak redelijk kwetsbaar geworden zijn. Dan zit er nog verschil tussen een uni lak of metallic lak waar blanke lak over gespoten is. Poetsen helpt maar is van korte duur zodra de wax laag eraf is zal de lak wederom weer dof zijn.

 


 

Blanke celluloselak – Cor van Dijk
Ik heb een meubelstuk met een acrylaatlak blank gespoten maar om een dikkere laklaag te verkrijgen moet ik een aantal spuitbussen gebruiken. Ik kan nu aan blanke celluloselak komen. De vraag is dus kan ik dit over de acrylaatlak spuiten zonder dat dit `opvreet`?

 

Antwoord: In theorie denk ik dat dit zou kunnen maar durf dit niet net zekerheid te zeggen. Veel hangt af van merk en product dat verspoten word! In theorie zou het moeten kunnen als de eerste lagen maar volledig uitgehard zijn.
Voor de zekerheid verwijs ik u door naar uw leverancier. Die weet exact wat wel en niet kan met zijn producten.

 


 

Lakken na zandstralen – Mitchell Hellenbrand
Bij het restaureren van een cabriolet, wordt ook het dak vervangen. Na demontage van het oude dak, blijkt het frame verroest te zijn. Om de roest te verwijderen, wordt het frame gezandstraald. Het frame wordt niet gedemonteerd.

 


 

Wat is de beste manier van aanbrengen van lak na het zandstralen? Zelf denk ik het volgende: eerst zinkspray, daarna Primer, daarna grondlak (dmv Motip Mat Zwart) en daarna aflakken? Ik ben van plan spuitbussen van het merk Motip te gebruiken.
Is het aan te bevelen om een zinkspray van het merk Motip te gebruiken? Of heeft dit nadelige invloeden op de scharnierpunten?

 

Antwoord: Ik heb geen enkele ervaring met spuitbussen en ben er ook niet echt een fan van zeg maar. Zinkspray is naar mijn idee een noodoplossing omdat het een 1K product is wat meer voor het lassen e.d. gebruikt word.
Mijn advies is om een goede epoxy 2 componenten te kopen, deze desnoods aanbrengen met de kwast dan is de basis in elk geval 100 procent solide. Wat je daarna aanbrengt is dan van minder belang. De roest blijft in elk geval weg…..

 


 

Stalen delen spuiten – Maarten van der Linde
Gisteravond heb ik diverse stalen delen gespoten, eerst in de epoxy daarna in de basislak. Echter beide lakken droogden veel te snel. De verwerkingstijd van de epoxy was slechts een kwartier; die van de basislak nog korter, slechts 7-10 min. Hoe kan dit? Is dit luchtvochtigheid die zo’n grote invloed kan hebben? Ik heb in een garage gespoten met een redelijke afzuiging en zonder aanvullende verwarming. De mengverhoudingen waren mijn inziens goed, of moet er met deze luchtvochtigheid minder verharder of meer verdunning dan normaal worden gebruikt?

 

Antwoord: Ik kan uw vraag niet beantwoorden omdat ik geen idee heb welke merken en producten er gebruikt zijn. Normaal gesproken is een epoxy die gebruikt word in de autoschade redelijk traag en de basislak is meest droog met een vijf à tien min…
Even de technische informatie raadplegen van de producten of uw leverancier vragen om uitleg van de producten

 


 

Sinaasappel lak – David Ham
Ik heb een auto van mijn zoon gespoten (had het nooit eerder gedaan). Geen zakkers, maar wel sinaasappelige lak. Hoe kan ik dit opknappen? Ik dacht zelf waterproof 1.000 en dan nog een keer met veel verdunner eroverheen. Zou dit kunnen? En hoe voorkom ik dat sinaasappel effect de volgende keer?

 

Antwoord: Met Waterproef 1.000 ben je wel van het sinaasappel effect af, maar er verdunning overheen spuiten?? Dat lijkt mij geen goed idee. Dan brand alles waarschijnlijk direct op en kun je alles kaal maken. Daarnaast verdampt verdunning en heb je dus geen enkele glans en zie je als eindresultaat schuurkrassen.

 


 

Blanke lak erover spuiten met de juiste luchtdruk, 2.2 bar onderaan het spuitpistool gemeten, juiste opening Devilbis 1.3 Sata 1.2 (afhankelijk van het verfmerk dat wordt verspoten), spuitcabine zo rond de 20 graden instellen en de juiste spuitafstand en snelheid hanteren. Dan zou je een heel eind moeten komen….

 


 

Lakstift – Simon Klokvogel
Ik heb meegeleverde autolak bij de auto. Nu heb Ik wat krassen, maar de autolak is ingedikt. Het is Metallic autolak. Waarmee kan ik dit het beste verdunnen?

 

Antwoord: Geen idee wat er in de lak stift zit. Ik zou het eens proberen met thinner. Lukt dat niet, dan kun je beter een nieuwe lakstift kopen

 


 

1K lak (spuitbus) op 2K Clearcoat – Paul Krottje
Wanneer ik Clearcoat van 2K heb gebruikt en ik neem daarna een spuitbus met 1K lak om de clearcoat uit te spuiten (blending), mag dit?
Is het niet verstandiger deze uitspuitverdunner ook te gebruiken in 2K?

 

Antwoord: Nee geen enkel probleem kun je gewoon gebruiken! Succes

 


 

Uitkokers in de lak – Ralf Bronneberg
Ik heb een VW Kever gespoten met een 2k lak, en daarna in de bl lak gezet ook een 2k lak. Nu heb ik overal uitkokers op de auto zitten. Ik hoop dat de foto`s duidelijk zijn.
Hoe kan dit en hoe kan ik deze het beste eruit krijgen?

 

Antwoord: Kook heeft maar 1 oorzaak en dat is een veel te hoge laagdikte! Een HS lak mag maximaal in twee lagen gespoten worden. Daarmee bedoel ik: eerste laag dun gesloten en tweede laag mooi vol erop..
Als je daar nog eens twee lagen extra over spuit krijg je problemen, weet miet welke producten je gebruikt hebt met welke uitdamptijden maar dit is in elk geval te wijten aan laagdikte.
Als je veel geluk hebt kun je de lak laten drogen, licht opruwen met scothbrite en dan grondverf erop en opnieuw beginnen. Dit is natuurlijk wel een noodoplossing maar de snelste. Een andere (betere) optie is alles eraf schuren en opnieuw beginnen.

 


 

Oranje niet meer na te maken – Gerrit-Jan van der Vis
Ik heb 6 jaar geleden mijn oldtimer gerestaureerd en in de kleur Oranje Rood gespoten, nu had ik wat schade en iemand was zo leuk geweest met een scherp voorwerp een diepe kras in mijn kofferdeksel te zetten, dus repareren en bijspuiten dacht ik.
Dus naar de leverancier van 6 jaar geleden volgens het boek (waarin ik de kleur toen heb uitgekozen) kleur bijgemaakt, klopt de kleur niet. Het verhaal gaat dat het lood in de tussentijd uit de pigmenten is gehaald en daardoor de briljante kleur niet meer gemaakt kan worden.
Elke verfmenger komt met een oranje kleur waarin een bruinige tint zit terwijl die er bij mij helemaal niet in zit.
Soms komen ze op de proppen met een kleur rood (dus te rood)….
Is het waar dat er sinds het lood uit de verf is gehaald er kleuren zijn die niet meer gehaald kunnen worden?

 

Antwoord: Ja het klopt dat het lood uit verf producten is gehaald maar dat is al lang geleden gebeurd! Het verschil zit hem wellicht in dit geval in conventionele verf (op thinner basis) en de huidige water gedragen lakken, maar dit moet over het algemeen geen probleem zijn om de kleur te evenaren.
Informeer eens bij www.nonpaintstore.nl om uw kleur te laten scannen

 


 

Stofdeeltjes in lak – Wilfred van den Nieuwendijk
Wij krijgen dinsdag een nieuwe Renault Megane afgeleverd. Nu heeft de verkoper van de Renault dealer mij net gebeld dat er stofdeeltjes in de lak van het dak zitten. Wat kunnen ze daar nog aan doen? Wij willen de auto dinsdag af laten leveren na vier maanden wachten!

 

Antwoord: In principe is daar wel iets aan te doen ja, ik ga er van uit dat het dak gespoten is vanwege schade omdat er stof in zit? Maar stof is vrij makkelijk weg te schuren en te polijsten dus dat moet geen probleem zijn.
Veel veilige kilometers gewenst.

 


 

Afdrukken van bladeren – Han Koot
Ik heb bladeren op mijn dak gehad. Nu had ik mijn auto afgespoten en lijken er afdrukken van de nerven van de bladeren in mijn lak te zitten. ALs ik over de plek heen ga dan voel ik. Maar krijg het er niet af met een doekje (microvezel).
Wat zou ik hier aan kunnen doen? Wasstraat?

 

Antwoord: Ik zou beginnen met een spons met lauw water (geen schuur spons, en vooral schoon water dus geen zeep of andere toevoegingen). Mocht dit niet helpen, dan even met een doekje met poets en anders met de auto langs een schadebedrijf gaan. Deze kan de situatie beter inschatten omdat ze de auto kunnen beoordelen en ik te weinig informatie heb om dit te doen.
Het kan ook zo zijn dat er vocht in de lak is getrokken, dus zoals je ziet zijn er diverse oorzaken mogelijk en ook diverse oplossingen

 


 

Water onder vernis – Jurgen Derock
Water onder de vernis van een auto. Wat moet ik er mee doen om het weg te krijgen?

 

Antwoord: Tja, wat is water onder de vernis? Water tijdens het spuiten of is er vocht ingetrokken omdat het object bijvoorbeeld afgedekt is geweest met folie? In het laatste geval de infra rood droger erop plaatsen in het eerste geval de schuurmachine pakken.

 


 

Doffe lak – Ed Wijlmant
Ik ben mijn scooter kappen aan het schuren, en ik heb het met wasbenzine schoongemaakt. Maar de lak slaat nu dof uit. Wat kan ik nu doen?

 

Antwoord: Is dat niet de bedoeling van het schuren dat het dof word? Ontvetten met wasbenzine is een slechte optie. Wasbenzine is namelijk vettig dus mocht het de bedoeling zijn dat je gaat spuiten even je verfleverancier advies vragen om de juiste producten…

 


 

Lakschade wegwerken – Tugay Duymaz
Ik heb een Seat Ibiza uit 2002. Alleen mijn motorkap heeft een beetje lakschade en dat soort dingen. Geen deuken gelukkig. Hoe kunnen we de schade wegwerken?

 

Antwoord: Daar ik geen afbeeldingen of genoeg informatie heb zou ik adviseren advies in te winnen bij uw lak leverancier. Maar er vanuitgaande dat het alleen lakschade is, goed uitschuren met de juiste schuurstappen, grondverf aanbrengen vervolgens weer goed glad schuren en de delen spuiten en drogen en klaar.
Let op gebruik tijdens het spuiten een goede spuitcabine met de juiste temperatuur en afzuiging.

 


 

Verf gaat krakeleren – Ron Schmitz
Ik heb een fiets gespoten met een 1k lak en vervolgens afgelakt (spuitbus) met een 2k lak, echter nu gaat de verf krakeleren, Wat kan ik hier tegen doen?

 

Antwoord: Krakeleren komt door spanningsverschil tussen de laklagen. Dat betekent dus dat deze lakken niet op elkaar afgestemd zijn.
De oplossing is daarom om alle verf te verwijderen en een nieuw laksysteem aanbrengen. Wel even goed voor laten lichten door de lakleverancier.

 


 

Blanke lak op natte RAL 5002 – Davy Bouton
Kan ik op natte RAL 5002 blanke lak zetten of dient die eerst uit te harden en dan op te schuren?

 

Antwoord: Daar ik geen idee heb over wat voor verf we het hebben kan ik hier geen antwoord opgeven, komt het uit een spuitbus, is het Autolak, is het een 2-k systeem is het een watergedragen base-coat enz enz…
Informeer bij de verfwinkel waar uw materialen gekocht zijn die kunnen u als het goed is prima advies geven over de werkwijze van de door hun verkochte producten

 


 

Spuiten op metallic lak – Martijn Bexkens
Ik heb voordeur- en achterdeur schade. De auto is gespoten in Ral- uni-kleur. De voordeur wordt geplamuurd, daarna een grondlaag, overgespoten en de achterdeur wordt vervangen. Maar hier zit een metallic lak op. Kan ik daar, na goed schuren, direct in juiste kleur overheen spuiten? Of na schuren een primer, of grondlaag erop?

 

Antwoord: Ja hoor dat is geen enkel probleem. Even er vanuitgaande dat de lak niet al te diepe krassen e.d. bevat voldoet schuren en spuiten.

 


 

Verf over sticker verwijderen – René
Ik heb een gespoten tractor met een goede sticker. Daar hebben ze weer een laag overheen gespoten. Hoe kan ik deze verf verwijderen zonder de sticker te beschadigen, of zo min mogelijk?

 

Antwoord: Goeie vraag, als ik het zo zonder voorbeelden e.d. zou moeten zeggen, voorzichtig de lak weg schuren met een fijn schuurpapier.

 


 

Kwaliteit rode lak – Sylvia de Kwaasteniet
Zijn rode autolakken tegenwoordig verbeterd ten opzichte van ‘vroeger’? Toen zag je vooral bij rode auto’s de lak vaal worden cq wit uitslaan. We hebben een rode Fiat Ducato camper uit 2010.

 

Antwoord: Dat hangt er een beetje vanaf. Vroeger werden de kleuren in een 2K systeem gespoten en tegenwoordig in een twee laags systeem (in de meeste gevallen). Dit laatste betekent dat het systeem word afgewerkt met een blanke lak waardoor de pigmenten van zwakkere kleuren beter worden beschermt.
Dus ja als er een blanke lak laag over heen zit is de kwaliteit sterk verbeterd!

 


 

Verschil metallic en uni lak – Erik
Wat is het verschil tussen metallic en uni lak? Verkleurt de unilak na een tijd? Mijn zuster had een rode auto in de jaren 80 en die werd heel vaal.
Wat raad je aan te kopen? Ik sta voor een rode uni lak of een blauwe metallic.

 

Antwoord: Het verschil tussen een metallic en een uni kleur zegt het zelf al! Een uni kleur is een egale kleur zonder effect en een metallic lak heeft glitters, het verschil zit hem in de afwerking. Een metallic word altijd afgespoten met een blanke lak laag en een uni kleur niet altijd, zeker vroeger ging er geen blanke lak over de kleur waardoor deze na verloop van tijd ging verkleuren. Tegenwoordig staat 90 procent van de auto’s in de blanke lak en zijn de lakken sterk verbeterd dus beide opties zijn goed; dus koop wat je mooi vind is mijn advies!

 


 

Autolak verdunnen – Ton
Hoe kan ik autolak iets verdunnen en wat kan ik doen aan de glans van het aangetipte steenslag, dit valt erg op?

 

Antwoord: Het hangt er helemaal vanaf wat voor Autolak het is: is het een 2K lak, ga je het spuiten, is het om aan te schilderen, ga zo maar door… Ik denk dat dit in de technische data terug te vinden is van het product dat je gekocht hebt. En anders even aan de lakleverancier vragen waar de spullen vandaan komen.
Ik heb echt meer informatie nodig om advies te kunnen geven. Poetsen van de hele motorkap helpt om het glansverschil gelijk te krijgen.

 


 

Nieuwe laklaag – Richard Vester
De laklaag van mijn Peugeot laat hier en daar los. Het lijkt of er vocht onder zit. Ik heb deze verwijderd tot de onderlaag, nu wil ik een nieuwe lak laag er weer op brengen. Kan dit zomaar?

 

Antwoord: Het los laten van een laklaag kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben: ouderdom, verschillende systemen over elkaar heen gespoten, verkeerde producten gebruikt of bijvoorbeeld het verwerken van de lak in een niet goed geventileerde ruimte. Daarnaast is de vraag: Is het een auto of een scooter waar we hier over praten? Daar zit weer verschil in de ondergrond (kunststof/staal).
In principe kan er over ieder systeem weer iets nieuws gebouwd worden. Uw lakleverancier kan u adviseren over de schuurstappen, grondmaterialen en aflak.

 


 

Pitjes in lak – Bob Weber
Ik heb alle kuipdelen van mijn motor met 2K lak gespoten.
Nu wil ik stickers op gaan plakken en in de blanke lak zetten.
Ik ben niet helemaal tevreden over sommige kleine pitjes en plekjes in de lak, kan ik deze met schuurpapier (p2000) eruit schuren en dan de 2k blanke lak erover zetten?
Alvast bedankt voor het advies.

 

Antwoord: Als een 2K lak droog is kun je er mee doen wat je wilt, schuren polijsten noem maar op! Sterker nog, als de lak helemaal droog is en je gaat stickers plakken dan moet je eerst schuren voor de hechting anders is de kans groot dat de lak er weer van onthecht.
Grofte 800 is al fijn genoeg om lak er over heen te spuiten. Ga niet fijner dan 1000 want dan worden de krasjes zo fijn dat de lak alsnog geen hechting krijgt.

 


 

Volledig overspuiten? – Mathieu Paardekooper
Ik heb een 1997 Volvo S70 in de kleur nautic blue pearl. Op sommige plekken op de carrosserie (achterscherm, achterbumper en stukjes dak) zit craquelé.
Op de achterbumper en de deur LA zit een kleine schade dus die wil ik sowieso laten spuiten, maar wat doe ik met de rest?
Ook laat op beide voorschermen de blanke laklaag op een paar stukjes los.
Sommigen zeggen dat er niets anders op zit dan volledig overspuiten. Gezien de leeftijd van de auto zou dat een grote investering zijn, anderzijds wil ik de auto wel weer netjes hebben. Wat is wijsheid?

 

Antwoord: Ja, wat is wijsheid? In dit geval kan ik hier geen advies in geven. Het beste wat u kunt doen is bij een tweetal (of meerdere) bedrijven langs gaan om u te laten adviseren en dan voor uzelf een keuze maken welk advies u opvolgt en welke (financiële) optie het beste bij u past!

 


 

Blanke lak op gematteerde lak – Jan Franssen
Ben bezig mijn oude Mercedes Heckflosse 220s van 1965 aan het spuiten. Vanwege de velen chrome delen heb ik ervoor gekozen om het zelf te doen.
Ik heb de deuren al gespoten wat goed gelukt is met 2k lak in de kleur blauw 350 (geen metalic). Ik heb ze weggezet en als ik de carrosserie gespoten heb wil ik alles gaan matteren met korrel 4000 nat om dan vervolgens de lak weer op hoogglans te brengen. Maar kan ik ook na het matteren van de 2k lak vervolgens 2k blanke lak er over spuiten en dan matteren zodat overige stofdeeltjes en het sinasappelefect weg zijn en dan weer op hoogglans te brengen?
Dus kort gezegd kan de gematteerde 2 lak overgespoten worden met 2k blanke lak?

 

Antwoord: De 2-K lak is na uitharding gewoon over te spuiten met een Blanke lak, alleenis schuurkorrel 4000 is te fijn, dit zal onvoldoende hechting (oppervlakte vergroting) opleveren. Schuren met P1000 is fijn genoeg, let er wel op dat er niet door de randen geschuurd word. Deze kunt u opruwen met 3M scott brite Gold.
Uw verfleverancier kan u hier meer over adviseren.

 


 

Kleurverschil – H.Tollenaar
Op mijn auto zat een kleine beschadiging op het achterpaneel dit is hersteld. Ik zie nu een kleurverschil met de achterdeur. Het schadebedrijf zegt dat dit door de blanke lak komt en niet te vermijden is. Indien de achterdeur ook was uitgespoten was het ook te zien zegt men. De enige manier om kleurverschil te voorkomen is de hele zijkant te spuiten. Klopt het dat de blanke lak een wat gele waas veroorzaakt op zilvermetallic. Ik heb een foto toegevoegd graag u mening wat ik hier aan kan doen.

 

Antwoord: Silver is inderdaad een lastige kleur om te spuiten met blanke lak ivm verkleuring, de laagdikte van de lak zorgt namelijk voor een andere lichtbreking waardoor de verkleuring optreed, de verklaring van het schadebedrijf is deels waar.
Er zijn echter een aantal (trucjes) om dit te voorkomen. Ten eerste hadden ze het van te voren kunnen vertellen en u voor de keus te stellen hoe hier mee om te gaan (dit is niet echt een trucje maar stukje communicatie). Het tweede is wat meer technisch waar ik niet al te diep op inga, maar in het kort komt het er op neer dat je de eerste lak laag tot halverwege het paneel spuit en de tweede tot bijna het einde en deze dan met een speciale uitspuit verdunning uitspuit. Hierdoor is de laagdikte van de lak nul bij het aanliggende deel waardoor er geen kleurverschil zichtbaar zal zijn. Daar ik de auto voor reparatie niet gezien heb en ik niet weet wat er geadviseerd is is het voor mij moeilijk oordelen!

 


 

Kwaliteit laklaag – Peter Semmeling
Wij rijden al jaren een Mazda 6 die we in 2006 nieuw kochten. Deze auto doet het nog perfect en we willen er nog een aantal jaren mee rijden. Wij denken er echter aan om onze auto te laten overspuiten in een andere kleur. De vraag aan u is: leidt dit overspuiten van de auto tot een minder kwalitatieve laklaag? Met ander woorden: heeft de auto die van de fabriek komt een veel betere laklaag dan een overgespoten auto? Uiteraard ligt het in de bedoeling om de auto te laten overspuiten bij een professionele spuiterij.

 

Antwoord: Het overspuiten van een auto met niet fabrieks lak is zeker geen verslechtering van de kwaliteit, sterker nog de huidige lak blijft op de auto (indien goede kwaliteit) en krijgt dus een extra beschermende nieuwe laag die van uitstekende kwaliteit is..

 


 

Glinstering – David van der Stuyft
Ik heb mijn oldtimer op een aantal plaatsen laten bijschilderen. Het is een metaalkleur (Mercedes 348 perlgrau). Nu heb ik de indruk dat er meer glinstering in zit. Zou dit komen doordat de glans nog veel hoger is dan de oude lak? Zal dit nog verbeteren na verloop van tijd? Op een afstand is er niet echt een kleurverschil. Maar als de zon erop zit is er meer glinstering.
Of bestaat er een verschil in de grofheid van de glinsters.

 

Antwoord: Als een auto gespoten wordt, wordt er een andere lak gebruikt dan die vanuit de fabriek, dus de spuiterij beschikt over een recept van het merk dat men gebruikt. Het kan zijn dat er een kleine afwijking in de kleur, maar ook in de metallic deeltjes zit. Dit is ook de reden dat een deel vaak uitgespoten word om dit verschil te verdoezelen of te minimaliseren.
Ik heb geen foto en kan de auto niet beoordelen maar de punten die u aangeeft kunnen allen waar zijn.

 


 

Benzinetank motor spuiten – Cor Visjes
Ik moet de benzinetank van mijn motor opnieuw spuiten, daar zit een 2K blanke lak van MAX op. Hoe krijg ik deze lak weg? Moet ik schuren of kan het ook met een verfafbijtmiddel?

 

Antwoord: Dat hangt af van welk materiaal je benzine tank is. Is deze van kunststof dan raak je aan het schuren. Als deze van staal is kun je ook afbijt gebruiken, wel goed naspoelen met water anders krijg je later problemen.

 


 

Over unilak spuiten – Cor Noordegraaf
Ik wilde vragen of het mogelijk was om over een bestaande unilak [HS], blanke lak te spuiten. En geeft dit een diepe glans?

 

Antwoord: Ja dit is mogelijk, mist deze dus in nieuwstaat is en je hem op de goede manier schuurt. Anders heb je geen hechting! Pas op voor de randjes, daar schuur je snel doorheen

 


 

Verf komt los – Geert Poeck
ik heb een Landrover jeep en ik heb die opnieuw gespoten met een matte legerverf. Gisteren dacht ik ik zet er een lichte vernis op maar na een tijdje kwam alle verf los. Wat is hier het probleem en kan ik beste eerst een primer gebruiken voor de ondergrond, want de behuizing van men jeep is aluminium. Dus de vraag welke matte legerverf komt in aanmerking en welke eventuele vernis kan ik gebruiken om deze toch wat te beschermen?

 

Antwoord: ik heb geen idee wat er gebeurd kan zijn. Dat hangt van het merk, type verf, systeem en omstandigheden af. Op kaal aluminium kun je het beste een epoxy surfacer aanbrengen of een ertsende primer en die vervolgens isoleren met een schuurfiller of nat in nat filler alvorens de rest van het verf systeem aan te brengen. Vraag hiervoor advies bij de verfleverancier.

 


 

Lak vedrbrand – Jan Plovier
Mijn hobby auto is uit 1964 en heeft een leven in zonnig Californië achter de rug. De lak is zwaar verbrand door de zon. De wagen is roestvrij. Een echte rat-look dus.
Hoe kan ik deze het best beschermen? Nu wrijf ik de auto af en toe in met lijnzaadolie maar iemand heeft me aangeraden er een blanke laklaag te laten over spuiten.

 

Antwoord: Het Antwoord op deze vraag kan ik je niet geven omdat dit te ingewikkeld is om daar iets over te zeggen. Indien je een blanke lak gaat aanbrengen op een laksysteem die ook nog eens goed moet blijven zitten kun je niet over roest heen spuiten en zul je ook de gehele auto moeten schuren wat je „rat look” verandert…
Dan is er ook nog een kans dat de auto in een plastische verf staat! (oude auto, America = grote kans dat dit zo is) dit betekend dat je er niet zomaar een lak overheen kunt spuiten omdat deze lak door warmte weer zacht word en de huidige moderne lakken deze eigenschappen niet hebben… Zou je hier lak over gaan spuiten gaat het vrij snel barsten, loslaten ed.
Al met al zul je dit eerst moeten (laten) beoordelen voor je over een blanke lak na gaat denken…

 


 

Lak bladderen – Abel Postema
ik heb 25 jaar geleden 2 componentenlak op mijn landrover gespoten. Nu begint de lak hier en daar (onderzijde) te bladderen en wil ik alles eraf halen en daarna opnieuw met lak spuiten. Op de meeste plaatsen hecht de lak nog steeds goed.
Hoe kan ik de 2 componentenlak er het beste afhalen? Schuren? Tot hoever (alles of alleen opruwen)? Welke nieuwe lak kan er daarna op gespoten worden?

 

Antwoord: Als ik het zo moet zeggen zou ik de losse lak eraf schuren tot je goede lagen tegen komt die vast zitten en van goede kwaliteit zijn, daarna een schuurfiller aanbrengen en afspuiten met een verfsysteem van bv Kristalcoatings..
Kijk op internet naar de verkooppunten informatie.

 


 

Morsen benzine – Wim den Boer
Door morsen van benzine bij de vulopening is een grote witte waas ontstaan op de lak van onze auto (Kia Sportage). Met wassen van de auto gaat dit niet weg. Als de lak nat is, zie de waas niet, maar alleen na opdrogen.
Wellicht is er een middel om deze waas te verwijderen. Kunt u mij helpen?

 

Antwoord: Ik denk niet zozeer dat dit weg te poetsen is oid het lijkt erop dat er oplosmiddelen van de benzine in de open structuur van de lak trekt, dit gebeurt ook wel eens met vocht als men een auto afdekt met een zeil.. vocht is te verwijderen door er een infraroodlamp op te zetten (dit dient professioneel te gebeuren door bv een schadebedrijf!) maar hoe dit in dit geval zit durf ik niet te zeggen, mijn advies is ga naar de dealer en vraag advies hierover.

 


 

Rubble Rub – Jelle Loosman
Ik zou heel graag weten wat Rubble Rub voor product is. Is het lak? Is het filler is het duurzaam? Ik kan er geen info over vinden.

 

Antwoord: Rubble Rub was een reparatieset bestaande uit een spuitbusje met kleur en blanke lak om steenslag mee te camoufleren maar is inmiddels niet meer op de markt. Vandaar dat je er waarschijnlijk geen informatie over kunt vindn.

 


 

Blank schuren – Gwenda
Ik zou mijn auto blank willen schuren (originele Toyota Celica t23) en laten poederlakken zodat de laklaag doorzichtig is en je enkel de blank geschuurde auto ziet (snapt u?). Is dat mogelijk? Ik weet dat het plaatwerk en de carrosserie dan wel in perfecte staat moet zijn omdat het anders helemaal niet mooi gaat worden.
Verder wilde ik nog weten of carbon onderdelen ook gespoten kunnen worden?

Antwoord: Het idee is leuk maar de uitvoering zal iets minder eenvoudig zijn. Een auto poedercoaten is complex, heel complex als het al kan? Dit gebeurt in hete bakovens en die zijn er niet zoveel zo groot dat er een auto in kan, daarnaast zal er geen draadje of onderdeel meer op het chassis mogen zitten i.v.m. de temperatuur! Dit word dus niks, daarnaast is het wellicht verboden om met een kaal metalen auto te rijden (ivm verblinding) maar dat is makkelijk na te kijken …
Ik denk dat je plan niet helemaal goed gaat komen.

 


 

Lakstaal analyseren – Elke Laeremans
In het kader van een aanrijding zou ik een lakstaal willen laten analyseren in verband met merk auto, bouwjaar etc. Is dit mogelijk? Waar kan je dat laten doen?

 

Antwoord: Helaas is dat alleen in films mogelijk. Het waarborgfonds is wellicht een oplossing?

 


 

Witte puntjes – Saskia van Dijk
Ongeveer 3/4 jaar geleden zijn mijn metalen motorfietstank en kunststof spatborden door een spuitbedrijf voorzien van een zwarte lak, daarna heb ik het van airbrushwerk voorzien en daarna is het door het spuitbedrijf weer afgelakt met een redelijk matte blanke lak. Nu verschijnen er ineens hele kleine witte puntjes op verschillende plaatsen en er lijkt op het spatbord ook een vingerafdruk in te zitten. Heeft u enig idee wat dit zou kunnen zijn, een fout in het lakwerk, een vervuiling van buitenaf? En misschien een suggestie wat te proberen?

 

Antwoord: Dit is Blistering, Blistering word veroorzaakt door vocht en of vervuiling van de ondergrond, in dit geval is het heel duidelijk wat de oorzaak is. Op de foto’s zie je duidelijk vinger en handafdrukken. Dit betekent dat de ondergrond niet op de juiste manier schoongemaakt is. Als je de delen oppakt met je handen blijver er zout resten achter (zweet) dit dien je eerst schoon te maken met een water gedragen ontvetter en daarna met een sliconen ontvetter…
In de praktijk word meestal alleen de siliconen ontvetter gebruikt waardoor je deze problemen krijgt, siliconen ontvetter verwijderd namelijk geen organische stoffen (zweet) en zweet trekt vocht aan door de lak en daardoor onstaan deze blaasjes.
Wat je eraan kunt doen? Het hele systeem verwijderen en opnieuw beginnen. Een nadere optie is er helaas niet ..

 


 

Gele waas – Wim Hofland
Ik heb vanmorgen op een stalen scheepsdek gelakt. Ondergrond geschuurd en daarna schoongemaakt met wasbenzine. Op twee plekken, vlak bij elkaar kwam er een gele waas (vlek) te voorschijn. Ik heb een één component verf gebruikt, dezelfde als een paar jaar geleden. merk Hempel. Wat is de oorzaak en hoe kan ik het oplossen?

 

Antwoord: Ik ga ervan uit dat het de Wasbenzine is die niet goed verdampt is. Wasbenzine is zeer vettig en mag niet als een ontvetter worden gebruikt! als je deze niet goed genoeg nawuift kunnen en resten achterblijven die gaan inwerken in de lak. Opschuren en over nieuw schilderen is naar mijn idee de enige oplossing. En een echte ontvetter gebruiken de volgende keer.

 


 

Beschadigingen vulopening – Kees Bergers
Hoe bescherm ik de vulopening van mijn benzinetank van mijn motor.
Er zijn nu beschadigingen tot op het blanke staal wat te doen??

 

Antwoord: Om de benzinetank te beschermen zonder geheel over te spuiten zou ik de kale plekken zeer goed reinigen met een siliconen ontvetter en daarna licht opschuren, twee componenten epoxy erop schilderen en daarna afwerken met de juiste kleur. Dan ben je gegarandeerd van een goede hechting en beschermd tegen roest. De materialen zijn o.a. verkrijgbaar bij www.nonpaintstore.nl en ze kunnen u daar ook alle informatie geven.

 


 

Lakschilfer – Sjoerd Vogelzang
Bij een lichte aanrijding is er een lakschilfer ontstaan die nog aan een kant vastzit. Als ik hem aandruk past het perfect Is het mogelijk om deze lakschilfer vast te plakken ?? (weet dat het niet perfect is maar voor tijdelijk)

 

Antwoord: Vastplakken is natuurlijk altijd mogelijk, weet niet of de lak tot op het kale metaal beschadigd is maar zo niet een klein beetje blanke lak (uit lak stift o.i.d.) op de lak doen en dan de schilfer weer aandrukken dan is het voor het oog weer netjes!

 


 

Ondergrond – Alexandra
Maakt het uit welke ondergrond ik gebruik hoe of de verf vloeit? Ik heb namelijk iets van aluminium gerold met een schuimroller en polyester met dezelfde verf en temperatuur. Echter, op aluminium vloeit het niet en op polyester wel en ik zeg dat het daardoor komt echter iemand anders zegt dat het geen verschil maakt.

 

Antwoord: Het zou inderdaad geen verschil moeten maken! Wat wel van invloed is is de temperatuur van de ondergrond en die van kunststof is waarschijnlijk hoger dan die van aluminium. Dat zou een verklaring kunnen zijn.

 


 

Dikkere verf – Marcel
Ik heb een kunstenaar gevraagd een auto te beschilderen. Nu werkt hij normaal met olie verf dus we zoeken een lak die dik op te brengen is en een zeer snelle droogtijd heeft aangezien ook vertikale oppervlakken beschilderd worden. Dit moet een dikkere verf zijn maar mag ook niet uitlopen dus zeer snelle droogtijd hebben. Later word er een blanke lak overheen gespoten.
Hebben jullie een advies welk type verf hiervoor geschikt zou zijn?

Antwoord: Daar ik hier geen enkele ervaring mee heb kan ik je helaas geen advies geven. Succes met de zoektocht.

 


 

Welk merk lak – Robert Pete
Mijn BMW 330 XI Touring 2001 heeft schade aan motorkap. Graag wil ik weten welk merk lak er is gebruikt.

 

Antwoord: Daar kan ik je geen antwoord opgeven, als je op zoek bent naar hetzelfde merk om als reparatie lak te gebruiken kan ik je wel vertellen dat dat geen zin heeft. In de fabriek worden andere lakken en technieken gebruikt. Dus gewoon een gerenommeerd schadebedrijf opzoeken en die kan je auto perfect repareren

 


 

Carbon Fibre aflakken – hr.Kleene
kan ik mijn Carbon Fibre produkten aflakken met een watergedragen blanke lak? Is deze lak dan ook hittebestendig, bijv. tot bijvoorbeeld 130 graden Celsius? En is de watergedragen blanke lak bestand tegen bijvoorbeeld olie en benzine? Kan ik watergedragen blanke lak over lak spuiten die op thinner basis is?

 

Antwoord: Over het algemeen kun je Carbon producten aflakken met een watergedragen vernis. Ik weet natuurlijk niet om wat voor producten het gaat en wat de bewerking ervan is, maar normaal gesproken moet het geen probleem zijn; autolak prodcuten zijn niet gemaakt voor hogere tempareturen en kunnen bijv. geel worden, voor de rest kunnen ze (beperkt) tegen chemicaliën zoals benzine en olieen, verder is alles mogelijk…
Mijn vraag zou alleen zijn: waarom een watergedragen vernis? Deze is trager en duurder dan andere vernissen en dient in een goede spuitcabine verwerkt te worden, hij moet namelijk gedroogd worden bij 60 graden..

 


 

Voorbehandeling – Johan
Ik wil de auto overspuiten, de auto is in het verleden door de vorige eigenaar behoorlijk bijgespoten met een spuitbus. Kan ik hier met een 2k systeem overheen of moet ik een speciale voorbehandeling doen?

 

Antwoord: Spuitbussen zijn meestal 1K producten dus niet de meest geschikte ondergrond om een volledig verfsysteem over aan te brengen, uw lakleverancier kan u hier een prima advies over geven.

 


 

Zonnebrandolie – Ben Stam
Ik heb vlekken in de lak van mijn Seat Ibiza (17.000 km) en 1 3/4 jaar oud). Volgens de Seat expert komt dit door zonnebrandolie. Ik heb hier nog nooit van gehoord en vraag mij af of dit een nieuwe kreet is om onder de garantie uit te komen. Wat is uw advies en hoe te handelen?

 

Antwoord: ik heb deze kreet inderdaad wel vaker gehoord, maar waarom denkt de “Seat expert” dat u de auto ingesmeerd heeft met zonnebrandolie?
Ik zou advies vragen bij een andere Seat dealer en kijken wat deze hiervan zegt, of informeren bij uw verzekeringsagent. Wellicht heeft die een idee om dit uit te zoeken. En wellicht de Bovag oid informatie vragen.
ik heb hier geen ervaring mee dus vandaar de suggesties.

 


 

Blanke lak na aflakken – Harm Jan Wilzing
ik heb een vraag aangaande het gebruik van een blanke lak na het aflakken. Ik spuit met een spuitbeker, en de vraag is als ik mijn producten aflak op kleur, wanneer moet ik er dan een blanke lak overheen spuiten? Is dit na 10 minuten, of moet ik wachten dat de verf al wat hard is geworden ? Of kan het gelijk na het aflakken, spuitbeker schoonmaken, blanke lak erin en dan er nogmaals overheen ? En wat voor blanke lak moet ik dan gebruiken ? Zodat ik zeker weet dat beide soorten verf niet met elkaar gaan reageren.

 

Antwoord: Ik weet niet of je met een watergedragen base coat werkt of nog een base coat op thinner basis, daarnaast weet ik geen merk en heb ik geen idee van de spuitomstandigheden! Maar normaal gesproken spuit je de basislak en laat je deze even aan drogen (gemiddeld 10 min) maar dit kun je het beste nakijken in de technische documentatie van de verf en advies voor de lak staat daar ook in of even aan de verfleverancier advies vragen.

 


 

Vlekken – Mariet van Maanen
Zie vlekken onder de motorkap van mijn Daihatsu Cuore. Wat moet ik er nu mee doen? Helemaal overspuiten of is het bij te werken?

 

Antwoord: Hier zit maar een ding op en dat is de gehele kap laten overspuiten, de blanke lak hecht op de een of andere manier niet goed op de ondergrond en dient dus volledig verwijderd te worden.

 


 

Doffe strepen – Frits Roossien
Ik heb een vraag over de uitlsag op mijn auto. Over de motorkap vanaf de sproeiers waar de ruitewisservloeistof uit komt lopen van boven tot onderaan de motorkap doffe strepen over de kap. Het lijkt wel alsof er ruitewisservloeistof uit de sproeiers is gelekt en dat deze langzaam naar beneden is gegleden waardoor er doffe strepen ontstaan. Ik heb al geprobeerd om het enigszins te polijsten en in de was te zetten en als het nat is dan zie je de strepen niet. Bij droog weer wel. Het lijkt alsof deze verkleuring onder de blanke lak zit maar dat weet ik niet zeker, het is niet voelbaar. Kan het zijn dat ruitewisservloeistof zo agressief is dat het de lak aantast en natuurlijk de belangrijkste vraag is, kan ik het weer goed krijgen?

 

Antwoord: Mijn eerste vraag is gelijk of de motorkap onlangs gespoten is! Indien dit het geval is zou de lak nog dermate vers kunnen zijn dat de ruitensproeier vloeistof erin getrokken is, dit kan voorkomen. Als dit niet het geval is zou het nagenoeg niet mogelijk zijn (niet uitgesloten). Zouden het wellicht kalksporen kunnen zijn van water of zit er echte ruitensproeier vloeistof in? Dit is voor mij lastig te beoordelen wellicht kunt u advies inwinnen bij een schadebedrijf bij u in de buurt..

 


 

Sterke verf – Andre Tjaarda
Ik heb een oude G-klasse die een nieuw laag verf nodig heeft. Ook heb ik nog een aantal blikken Sikkens epoxy primer en epoxy PUR Finish staan 2K. Dit is verf voor industrieel buitengebruik. Ik hoef geen showroom auto maar redelijk netjes en liefst ivm gebruik in terrein een hele sterke verf. Is dit geschikt?

 

Antwoord: Epoxy primer word doorgaans alleen op kaal staal gebruikt en niet over bestaande laklagen, daarnaast kan ik niet inschatten wat de staat is van het huidige lakwerk en kan dus geen systeem adviseren. Let wel op met blikken verf die je nog hebt staan dat houdbaarheid van verharders over het algemeen een jaar is! Kijk uit met verouderde producten …

 


 

Zinklaag niet aantasten – Ramon Hillebrink
Ik heb een TR6 die is verzinkt en waarna de lak heeft losgelaten. Alles laat nu los. Nu wil ik weten of ik afbijtmiddel kan gebruiken zonder dat ik de zinklaag hiermee aantast. Hij is volgens mij elektrolytisch verzonken en niet thermisch.

 

Antwoord: ik durf dit niet met alle zekerheid te zeggen, zelf denk ik dat het geen probleem is als je er bij blijft. Zodra de verf eraf is goed schoonmaken met water en daarna opschuren en nieuw systeem aanbrengen. Bij twijfel de lak eraf schuren i.p.v. afbijt dan zit je zeker goed.

 


 

Lakschade na lekkage – Bjorn van de Laar
Ik heb mijn motor van stalling gehaald en nu heeft er een lekkage plaatsgevonden vd benzinekraan over mijn zijkuip. Het is metallic blauw en een kunstof kap, is dit simpel te behandelen/spuiten? Om een zo laag mogelijke kostenpost te krijgen?

 

Antwoord: Ik weet niet wat er gebeurt is. U beschrijft dat er benzine gelekt is maar betekend dit dat de lak beschadigt is, of helemaal weg is? Het beste kunt u met uw motor naar een erkend bedrijf rijden en het daar laten beoordelen.

 


 

Mercedes overspuiten – Kees te Almkerk
Tot en met 1993 gebruikte Mercedes een niet water gedragen lak die was veel harder en beter als de watergedragen lak die ze na 1993 gingen gebruiken. Weet u waar die lak te koop is en of ik mijn Mercedes ook nog op die manier zoals Mercedes dat tot 1993 deed kan overspuiten?

 

Antwoord: Kijk eens op www.nonpaintstore.nl; daar kunnen ze u verder helpen.

 


 

Stickers verwijderen – Celine
Ik heb een nieuwe Harley Sportster en wil graag de stickers onder de blanke lak verwijderen, nieuwe stickers erop en nieuwe blanke lak erover. Dit wil ik met een mesje heel voorzichtig doen en dan zeer licht schuren. Zou dit lukken?

 

Antwoord: Wat je wil doen is onmogelijk, stickers die onder de lak zitten zijn zeer moeilijk te verwijderen, het word dus volledig kaal maken van de delen en een compleet nieuw laksysteem aanbrengen. Zorg ervoor dat dit gebeurt door ervaren mensen anders zie je de afdrukken van de stickers alsnog terug na het overspuiten van de delen!

 


 

Opnieuw kleuren – Bert Dalen
Heb mijn motorkap over gespoten, is goed gelukt maar heb hier en daar een plekje nog een keer moeten kleuren. Zie ik dat terug als ik er blanke lak op zet en geeft de nevel ook problemen?

 

Antwoord: Dit hangt ervan af of het een metallic is en of het een donkere of lichte kleur is en hoeveel spuitervaring je hebt. Als je veel ervaring hebt zul je dit nagenoeg onzichtbaar kunnen wegwerken zo niet kunnen dit hele lelijke plekken worden.

 


 

Verf laat los – Thijs van Dijk
Ik heb een Fiat Ducato uit 2008. Hiervan laat de verf los op de motorkap 2 stukken van 10 bij 10 cm en op het dak zijn het hele strepen die los laten 10 cm bij 80 cm en ook op de randen van paneel overgangen dit zijn maak kleine stukjes.
Mijn eerste vraag is hoe kan het dat de verf los laat en dat het op zoveel plekken is.
Mijn 2e vraag: hoe kan je dit het best weer oplossen? De bus is blauw en als de verf er af is zit er een witte onderlaag. Als je rond de plekken wrijft met je vinger wrijf je de verf er af.
Hoelang zit er garantie op verf?

 

Antwoord: Ik ga er vanuit dat de bus in zijn geheel is overgespoten omdat het redelijk onwaarschijnlijk is dat dit met een fabriekslak kan gebeuren. De garantie periode van de verf hangt af van de producten en bij welk soort bedrijf de bus gespoten is. Onthechting kan op vele manieren gebeuren denk aan bv, slechte spuitcabine, de basislak niet goed laten drogen, verkeerde lak materialen gebruikt enz enz enz… ik kan dus niet zeggen wat de oorzaak is, wellicht kunt u terug gaan naar het bedrijf dat de bus gespoten heeft eb dit aan hen voorleggen.
Indien de bus opnieuw gespoten dient te worden alle laklagen verwijderen tot aan de laklaag die wel goed is en dan het hele systeem weer van het begin af aan op bouwen.

 


 

Gebruik blanke lak – Harm Jan Wilzing
ik heb een vraag aangaande het gebruik van een blanke lak na het aflakken. Ik spuit met een spuitbeker, en de vraag is als ik mijn producten aflak op kleur, wanneer moet ik er dan een blanke lak overheen spuiten?
Is dit na 10 minuten, of moet ik wachten dat de verf al wat hard is geworden? Of kan het gelijk na het aflakken, spuitbeker schoonmaken, blanke lak erin en dan er nogmaals overheen? En wat voor blanke lak moet ik dan gebruiken? Zodat ik zeker weet dat beide soorten verf niet met elkaar gaan reageren.

 

Antwoord: Ik kan hier geen goed Antwoord opgeven omdat ik niet weet wat voor soort basis lak word gebruikt, er zijn teveel soorten om nu iets te zeggen zonder dat er problemen kunnen ontstaan. Wellicht kan de leverancier van de basis lak u de beste info geven en ook de juiste producten leveren.

 


 

Welke lakplamuur – Wieb ten Wolde
Welke lakplamuur kan over een verse laag urethaan-alkydharslak?.

Antwoord: Er is geen enkele plamuur geschikt die gebruikt kan worden over Lak, laat staan een verse lak…
Plamuren dient altijd op kaal metaal te gebeuren i.v.m. hechting en randaftekening. Lakken en plamuren hebben een andere oppervlakte spanning waardoor de plamuurplek weer zichtbaar word als men op oude laklagen plamuur zet.

 


 

Devilbiss verfspuit – Sil Huurneman
Kun je met een Devilbiss base ook 2k en blanke lak spuiten? En meet je de druk op de spuit, met de hendel ingetrokken? En wat moet de druk zijn? Staat nu met de hendel niet ingetrokken op 3 bar.

 

Antwoord: Ja dat kan. De Base en de Clear spuit zijn exact hetzelfde alleen de benaming is anders om ze uit elkaar te houden.
Je meet de luchtdruk onderaan de spuit met ingeknepen hendel, druk moet tussen de 2.0 en 2.2 staan als uitgangspunt.

 


 

2 componenten autolak – Rob Woudstra
Ik was opzoek naar informatie over 2 componenten autolak. Wil graag een bumper spuiten van een auto in grijs Metallic. Ik werd door een collega geattendeerd op deze lak en hij gaf aan dat er geen blanke lak overheen moest. Zover ik weet glanst metallic lak niet van zich zelf.
Mijn vraag is: klopt het dat er geen blanke lak overheen moet? Spuiten doe ik overigens met compressor en spuitpistool.

Antwoord: Als er over een 2k lak gesproken word hoeft deze inderdaad niet meer afgewerkt te worden met een blanke lak, maar als we het over een metallic lak hebben praten we over een watergedragen basecoat. Deze dient wel degelijk afgewerkt te worden met een blanke lak laag.

 


 

Motordelen spuiten – Marc van Amsterdam
Ik wilde de kunststof kappen en metalen delen (tank / spatbord) van mijn motor een andere kleur geven en heb het volgende gedaan/gebruikt : 1) kunststof delen met kunststof primer (uit bouwmarkt) behandeld en daarna meerdere keren dunne lagen Motip mat zwarte spuitbus verf aangebracht. Ziet er goed uit. 2) metalen delen goed geschuurd, ontvet en daarna (op advies) met Motip metal primer / grondverf grijs behandeld. Vervolgens 3-4 dunne lagen Motip mat zwart opgebracht. Het resultaat is opnieuw erg goed.
Vraag 1 : welke blanke matte vernis/lak kan ik het beste gebruiken om de kunststof delen af te werken om ze een goede beschermlaag te geven ? Vraag 2 : voor de metalen delen (tank spatborden) wil ik een 2 componenten matte vernis/lak gebruiken omdat ik heb begrepen dat deze keihard wordt en zodoende een hele goede bescherming biedt tegen krassen en eventueel gemorste benzine (op de tank). Klopt dit en zo ja, welke 2k blanke matte vernis ik het beste kan gebruiken ter afwerking? Zo nee, wat ik dan het beste kan doen ter extra bescherming van de geverfde delen?

 

Antwoord: Klopt. Het afwerken met een 2k vernis geeft een betere bescherming dan een 1k.

 


 

Lak laat los – Frans van de Hoek
Ik heb een BMW gekocht. Op de achterbumper laat de lak los. Het ontstaat door een grote blaas, daarna gaat het scheuren en laat het los. Dit is nu de tweede keer. Volgens mij is de hechtlaag niet goed aangebracht of is er verouderde lak gebruikt. Wat is de oplossing daarvoor? De auto is van 2012.

 

Antwoord: Ik kan de daadwerkelijke oorzaak niet vanachter de computer vaststellen maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat een van de laklagen (grondverf/basecoat0 niet volledig zijn droog geweest voordat de blanke lak gespoten word. Dit komt vaker voor bij bumpers omdat de bovenkant al droog is maar in de randen vaak nog niet. Dat kan een goede oorzaak zijn.

 


 

Parelmoet kleur – Kees Veenstra
Mijn vrouw heeft een Fiat 500 bouwjaar 2010, gekocht bij een autobedrijf in Friesland. Op het achterspatbord zat een klein krasje. Bij de prijs hebben we bedongen dat deze weggemaakt zou worden. Toen wij vorige week de auto wilden halen was deze inderdaad bijgewerkt en gespoten maar in de kleur wit metallic terwijl de kleur van de auto FunkyWhite oftewel parelglans kleurcode 270 of zoals in de kofferbak staat aangegeven 270 a.
De verkoper bleef beweren dat hij het spuiten zeer geslaagd vond. (Men moet het zo bekijken dat je op een witte auto een zwarte stip hebt). Toen ik hem vroeg of hij een auto zou willen hebben die zo is gespoten was zijn Antwoord: Nee! Volgens mij hebben ze een spuitbus lak ergens gehaald erbij gehouden en gedacht dat deze wel in de buurt kwam. Mijn vraag: is het parelglans oftewel Funky White moeilijk te spuiten of te mengen of heeft men gedacht deze mensen willen deze auto zo graag hebben dat ze de witte vlek wel op de koop toe zullen nemen? Wij hebben dus de auto niet meegenomen en tegen de verkoper gezegd dat we komende zaterdag de auto zullen komen halen en verwachten dat deze juist is gespoten. Hier schrok hij wel even van. Dus is Funky White parelglans gewoon te mengen voor een vakman autospuitbedrijf?

 

Antwoord: Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig, ja de kleur is gewoon te spuiten. Wel is het zo dat sommige parelmoer kleuren 3 laag systemen zijn, dat betekent alleen maar dat het lastiger is om te spuiten maar een autospuiter moet dit onzichtbaar kunnen repareren! Ik hoop dat u eruit gekomen bent.

 


 

Kleine beschadiging – Rob
Bij het vervangen van de voorruit hebben ze de rand van de carrosserie
“even”geraakt waardoor deze beschadigd is. Het is een klein plekje waarbij – denk ik – nog net geen blank metaal ziet.(lastig te zien/ beoordelen) Ik heb er al een paar weken zo meer rond gereden, hoe kan ik dat het beste behandelen? Het is een vrij nieuwe auto en wil niet dat het gaat roesten. Het plekje is vrij klein, eigenlijk te klein om iets uit te schuren want dan beschadig ik de rest van de lak. Hoe zou ik dit het beste kunnen aanpakken?

 

Antwoord: Als alleen de lak beschadigd is en de primer laag nog in tact is kun je het bijwerken met een lakstift om het visueel weg te werken. Is de lak zodanig beschadigd dan zou je er echt een grondverf op moeten aanbrengen, daarna kleur en afwerken met een blanke lak. Maar lijkt mij dat de ruitenplaatster dit voor je vergoedt zodat je het bij een spuiterij kunt laten repareren?

 


 

Bloemen op de lak – J.Hamstra
Mijn zoon heeft bij het afscheid van zijn school, bloem over 2 natte auto,s gestrooid. Dit is heel hard geworden . Volgens een autocleaning bedrijf brandt meel in de lak zodat een auto helemaal gepolijst moet worden. Klopt dit verhaal?

 

Antwoord: Er gaan inderdaad geruchten dat dit mogelijk is. In theorie zou dit kunnen maar ik heb geen ervaring met bloemen en lak dus kan niet uit eigen ervaring spreken. Alles kan natuurlijk inbranden als het maar lang genoeg op de lak zit. Maar als dit er slechts enkele dagen heeft opgezeten en gezien de weersomstandigheden van de laatste tijd (geen extreme zon of warmte) lijkt het ,ij een sterk verhaal!
Het is een natuurproduct, dus de beste manier om schoon te maken is met schoon lauw water (dus geen sop o.i.d. toevoegen). En wat dat polijsten betreft zou ik het eerst eens zelf met een poetsdoekje proberen om te zien of dat echt nodig is.

 


 

Airbrushen – Erik Velthuis
Ik wil een Zippo aansteker airbrushen. Welke eindlak kan ik hiervoor het beste gebruiken? Moet dus keihard en slijtvast zijn. Mat of glans? Met gebruik van verf op waterbasis of thinnerbasis?

 

Antwoord: Ten eerste een basecoat op thinnerbasis gebruiken. Deze is eerder droog en kun je veel dunner aanbrengen waardoor het eindresultaat sterker zal zijn. Een matte of hoogglans lak maakt in dit geval niet zoveel uit, beide zullen even snel beschadigen en/of krassen. Voor een goede finisch zou je hem moeten poedercoaten omdat dit zeer hard is, maar dat zal nu niet gaan en ben je gebonden aan een lak die wat zachter is. Dus voorzichtig mee omgaan dan zal die het enige tijd uithouden!

 


 

Airbrushen – Frank Hofman
ik wil met airbrush een afbeelding aanbrengen op een auto, De verf is op waterbasis en normaal bescherm ik dat met een blanke lak op waterbasis.
Vraag: hoe is de voorbehandeling van ondergrond, schuren maakt krassen die zichtbaar blijven. Wat gebruik ik het beste als vernis / lak ?

 

Antwoord: Meestal wordt er een basecoat op thinnerbasis gebruikt omdat deze makkelijke is af te plakken en wat sterker en dunner is dan een watergedragen basecoat. Maar natuurlijk kun je ook watergedragen gebruiken. Als je deze binnen 24 uur (afhankelijk van het merk) overspuit met een blanke lak hoef je deze niet te schuren, de hechting zal dan nog voldoende zijn…
Als je langer wacht kun je wel problemen krijgen met hechting maar het schuren van een watergedragen basecoat is (bijna) geen optie omdat je zoals je zelf al aangeeft krassen krijgt! Advies is dus om er binnen 24 uur een laagje lak op te zetten of met een basecoat op thinner basis gaan werken omdat je deze wel kunt opruwen na een langere tijd.

 


 

Deukjes en stofdeeltjes – Rob Lingier
Toen mijn auto een maand oud was heeft iemand mijn motorkap bekrast. Overspuiten dus. Ik heb de auto daarna gewassen en ik ben tevreden over de kleur maar op de motorkap zijn verschillende deukjes in de lak te zien. Ik zie ook stofdeeltjes in de lak en ik zie verfdruipers aan de randen van de motorkap.
Ik heb de auto een week bij het autoschadebedrijf gehad (was op de vakantie) toen ik hem vrijdags kwam ophalen was hij niet klaar…. vergeten! Maandagavond klaar meneer! Haastklusje?

 

Antwoord: Ik kan natuurlijk niet beoordelen bij wat voor schadebedrijf je de auto gebracht hebt maar dit is niet helemaal het juiste resultaat van een nette reparatie !
Wellicht is haast een reden van de storingen in de lak. Dit probleem aankaarten bij het schadebedrijf. Ze gaan vast de klus over doen om dit te herstellen; men wil nu eenmaal geen slechte reclame hebben en als ik het zo lees is de reparatie gewoonweg niet goed uitgevoerd.
Of haast de reden is weet ik natuurlijk niet er kan tijdens het spuiten heel veel misgaan

 


 

Kleurnummer – Marjolein Visser
Ik heb een Ford Ka uit 2005 in de kleur zwart. Ik probeer er achter te komen welke zwart ik moet hebben van Motip voor deze auto. Kunt u mij dit vertellen?

 

Antwoord: Dat zou de verkoper van Motip spuitbussen u het beste kunnen vertellen. Er staat een kleurnummer in de auto maar het is bij Ford nogal lastig te vinden welke dit is. Dit hebben ze waarschijnlijk gedaan zodat mensen met schade aan hun voertuig deze laten repareren bij de erkende Ford schadespecialist-

 


 

Roesten – Lore D’Haemer
Waarom roest een auto sneller na een botsing op de plaats van de impact?

 

Antwoord: Waarschijnlijk omdat de lak dan beschadigd is en wellicht ook de zinklaag waardoor vocht de vrije loop heeft!

 


 

Laksporen na aanrijding – Stefan Seymus
Laatst werd mijn auto aangereden op de oprit, deze stond gewoon geparkeerd. Daar er een vluchtmisdrijf gepleegd werd, weet ik tot nu toe nog niet wie de dader is. Bestaat er een mogelijkheid de laksporen die op mijn bumper werden achtergelaten te laten analyseren én is dit kostelijk?

Antwoord: De lak die op een auto gespoten wordt heeft geen eigen DNA en het is dus onmogelijk om deze op te sporen via achter gebleven lak. Succes met de zoektocht.

 


 

Witte vlekken – Sigrid Deschryver
Ik heb een Opel Corsa in de kleur Nocturno Blue (tweelagige mica). Sinds enige tijd vertoont mijn auto witte vlekken en dit neemt alsmaar toe. Deze vlekken schilferen af tot ruwe matte blauwe vlekken.
Enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat ik doen om deze afgeschilferde plaatsen te behandelen en dit proces te stoppen? Zijn er nog personen die problemen hebben met deze specifieke kleur?

 

Antwoord: Het lijkt erop dat de blanke lak laag stuk gaat door de zon, dit kan zijn omdat de auto al eens overgespoten is geweest?! Ik kan dit natuurlijk niet aan de hand van een email beoordelen maar als dit zo is is er waarschijnlijk een goedkope of geen goede vernis gebruikt waardoor deze schade optreedt. Het enige wat je hieraan kunt doen is de auto (delen) te laten overspuiten door een erkende spuiterij ….

 


 

Verweerde kunststof koplampen – Hans van Hoek
Mijn vraag gaat over verweerde kunststof koplampen. Met een setje van Turtle wax verdween de verwering als sneeuw voor de zon, alleen komt dit na verloop van enkele maanden weer terug. Ik vroeg mij af of het mogelijk is de kunststof koplampen na behandeling te voorzien van een uv-bestendige transparante vernislaag/lak, die uiteraard het kunststof niet aantast. Is dit mogelijk en is daar bv. een spuitbus voor te koop?

 

Antwoord: Turtle wax en andere waxen zijn een tijdelijke oplossing, je vult hiermee de krasjes met wax en er blijft een laagje achter, maar deze verdwijnt na een periode weer en dan is het probleem weer terug.
Enige oplossing is goed polijsten en of lakken, er zijn bedrijven die dit doen, even op google zoeken.

 


 

Overspuiten met blanke lak – Andries Pol
Bij het opknappen v/d velgen heb ik 1k Primer gebruikt, geschuurd en ontvet, basislak erover en na ongeveer 2 uur overgespoten met 2k blanke lak. Het resultaat mag er zijn en heb nergens last van. Echter, een dag later zag ik dat ik toch nog plekken over heb geslagen met de blanke lak. Nu is de vraag of ik dit bij kan spuiten met 2k lak?
Het zijn cupvelgen en de spaken zijn goed, enkel de rand en de binnenkant moeten nog een keer. Ik wil de spaken dan afplakken en de rest overspuiten. Ik neem aan dat ik dan het geheel goed uit moet laten harden maar hoe lang en met wat voor schuurpapier zou ik de huidige blanke lak moeten schuren?

 

Antwoord: Een 2K lag kan rustig zonder problemen worden overgespoten. Indien deze goed is uitgehard wordt deze overgespoten met een watergedragen basecoat is er echter niets aan de hand. Maar bij gebruik van een verf op thinner basis dan bestaat de mogelijkheid dat de vers gespoten 2K lak gaat opbranden en dan is al het werk voor niets geweest. Daar ik niet weet welke producten er gebruikt zijn adviseer ik om contact op te nemen met uw verf leverancier. Deze kan u alles over product en de werkwijze hiervan vertellen.

 


 

Schimmel – Fred Stiens
Ik heb een oranje (clementine Volkswagen L20D) Volkswagen Kever cabrio van 1971 die jaren geleden is geïmporteerd is uit de VS en daar dus altijd een goed klimaat heeft gehad. De wagen heeft erg weinig last van roest, de lak is nog origineel en wel al wat doffer geworden door de jaren heen. Ik heb deze wagen een tijdje in mijn eigen garage laten staan, voor zover geen probleem. Ik heb mijn wagen dan verhuisd naar een huurgarage maar is het helaas daar erg vochtig. De wagen heeft daar misschien 10 weken gestaan en omdat de vochtigheidsmeter steeds 100% aan gaf en mijn cabriodak begon te beschimmelen en er zelfs een soort van schimmel op de grond van de garage zich verspreide, en ik af en toe druppels op mijn auto merkte, dacht ik, laat ik deze wagen toch maar terug in de origineel garage zetten. Ik had ondertussen wel al een tiental geelachtige vlekjes (het leek wel zand) op mijn kofferdeksel gemerkt ter grootte van een euromunt. Nu dit weekend wou ik er mee naar buiten en heb ik de gele vlekjes weggevaagd met een doek, nu blijkt op al die plaatsen de lak helemaal dof geworden. Alsof de vernis is aangetast.

 


 

Een tijdje geleden heb ik de auto gebruikt voor een huwelijk en lag er een
grote bloemenwerk op de koffer (bij een kever is de koffer aan de
voorzijde), twee lange girlandes. Deze hebben er nog weken of maanden op gelegen tot de bloemen droog waren. Zijn het deze bloemen die mijn lak hebben aangetast? Ik moet zeggen, vooraleer ik de wagen naar de
schimmelgarage heb gebracht had ik die gele vlekjes nog niet gemerkt, erna wel. En de vlekken zijn random verspreid op het kofferdeksel, niet in de vorm van de girlande.

 


 

Dus vraag ik mij af, is het de vochtige garage (zuur water of schimmels?)
of zijn het de bloemen of is het nog iets anders? In het geval van de
schimmelgarage kan ik schadeclaim opstarten, anders niet.

 

Antwoord: Ik zou hier geen enkel zinnig woord over kunnen zeggen, de lak van de auto is oud en heeft altijd blootgestaan aan de droogte en zon, daar gaat een laksysteem volledig stuk van en is in Nederlands klimaat overal vatbaar voor. Met andere woorden, zet hem droog weg om problemen te voorkomen. Ik kan u helaas geen goed antwoord geven voor schadeclaims ed. maar daar is deze vraagbaak dan ook niet voor bedoeld.

 


 

Lak verwijderen – Hetty Kruitbosch
Mijn auto is deels overgespoten. Maar nu zie ik dat op mijn mooie velgen rode lak zit. Hoe krijg ik dat eraf?

 

Antwoord: Of de verf te verwijderen is van uw velgen nadat deze volledig is doorgehard hangt volledig af van het gebruikte verfsysteem. Mijn advies is: ga terug naar uw erkende spuiterij en vertel deze dat er tijdens de reparatie verf op de velgen is gekomen, zij zullen dan het probleem voor u oplossen.

 


 

Absorberen van licht op Metallic-lak – Klaas van der Heide
Hoe is het mogelijk dat plaatwerk gespoten met een speciale Metallic verf binnen onder TL-verlichting als nieuw lijkt, maar als je het naar buiten
brengt is het net of wordt het lakwerk dof of verandert van kleur, net of daglicht de kleur absorbeert. De kleur is metallic groen, er is een witte ondergrond, en een blanke lak gebruikt. Dit alles is van Motip lakken gebruikt.

 

Antwoord: Het kan zijn dat kleuren onder TL verlichting anders zijn dan in het zonlicht. Maar gezien de witte ondergrond die gespoten is met daaroverheen groen metallic zou het kunnen zijn dat de kleur niet gedekt is en met het felle buitenlicht je dus meer naar de ondergrond zit te kijken dan naar de kleur zelf. Dit soort kleuren hebben in sommige gevallen meerder lagen nodig om goed te dekken. Verdere info en technisch advies over aplicatie en laagdikte en effecten kan uw verfleverancier geven over de geleverde materialen.

 


 

Goudverf op kunststof – Dedmon Sterenborg
Ik wil met goudverf gaan spuiten op kunststof, maar welke kleur moet ik gaan gebruiken als ondergrond om het mooiste resultaat te krijgen?

 

Antwoord: Ik zou dit even aan je leverancier vragen, die zou je advies over applicaties en ondergronden kunnen geven.

 


 

Kleurnummer – Jan van Klei
Waar kan ik het kleurnummer vinden van mijn Ford Focus 2002? Staat hij op het plaatje onder de motorkap? En zo ja welk getal is dan de juiste?

 

Antwoord: Het kleurnummer staat op de B-stijl van de auto en niet onder de motorkap bij Ford, Om het nummer te lezen moet je het voorportier open doen en op de stijl kijken, waarschijnlijk een zwarte sticker. Onderaan staat iets zoals bijv. H7 en dat is het kleurnummer.

 


 

Kleur lichter na afgeplakt – B. Peters
Een A4 van 2005 van grijs metalic heeft, omdat het zijraam stuk was
plaatselijk afgeplakt met plastic vastgezet met zwarte brede tape, enkele
weken buiten gestaan. Na het verwijderen van de tape is de toplaag (blanke lak) geheel in takt gebleven, maar waar de tape gezeten heeft is de kleur lichter geworden.
De auto heeft buiten gestaan, terwijl het heeft gevroren. Hoe kan ik dit verhelpen?

 

Antwoord: Waarschijnlijk is het tijdelijke raam met Ductape bevestigd, dit kan verder geen kwaad voor het lakwerk. Waarom de verkleuring dan is ontstaan is geheel onduidelijk. Het enige dat ik kan bedenken is dat er vovht in de lak is getrokken waardoor er een soort waasje overheen lijkt te zitten (melkerig). Wat je kunt proberen is de lak met een feun te verwarmen (let op, dus niet met een verfbrander !!!). Dan is er een goede
kans dat het vocht eruit trekt en probleem weg is.

 


 

Kale plekken – Klaas Banga
ik heb een VW transporter T5 uit 2008, echter deze auto heb ik januari 2010 in gebruik genomen en heeft nu 90.000 km gereden. Bij 3 wielkasten krijg ik kale plekken en op de schuifdeur komt een bobbel. Volgens Lenferink uit
Almelo waar ik de auto kocht, is dit steenslag. ik informeerde ook al bij mijn Focwa autospuiter De Haan uit Harkema (Frl.) en die vertelde dat dit een vaker vookomend probleem is bij volkswagen. Echter men maakt zich
eraf. De auto is door Lenferink zelf geimporteerd, dus Pon doet er niks aan.
Ik stuur de foto’s mee misschien dat u een uitspraak zou willen doen wat er aan de hand is?

 

Antwoord: Het is niet aan mij om dit soort discussies op te lossen of om mij daar mee te bemoeien. Mijn doel is om schadebedrijven en particulieren die laktechnische vragen hebben proberen te helpen. Maar ik heb wel even naar de foto’s gekeken, en het klinkt logisch dat het steenslag is zo bij de wielkasten. Maar wat me opvalt is dat er roest onder de kitnaad zit en dat komt dan weer niet door steenslag! Moet er wel even bij zeggen dat ik dit
beoordeel van een foto die niet de reeele sytuatie weergeeft en moeilijk te zien is op de computer.
Maar wellicht heeft u hier wel een punt mee. Hopelijk komt u er samen met uw dealer of andere partijen wel uit.

 


 

Doffe kleur – Chris Rossing
Ik heb een Honda Jazz in de kleur ice-blue (metallic). Een aantal krassen
op de deur heb ik weg geschuurd niet tot op het kale metaal maar tot op de
witte grondlaag. Daarna heb ik volgens de handleiding op de via de
Honda-dealer gekochte spuitbus meerdere lagen verf gespoten.
Het resultaat is een doffe kleur die donkerder oogt dan de originele verf,
totaal geen metallic lijkt en er zit een bruin-achtige waas over. Wat kan
hiervan de oorzaak zijn?

 

Antwoord: Een spuitbus is een handig iets maar niet geschikt om op een groter deel een mooie heldere reparatie mee weg te werken. Daarvoor zul je de auto toch echt moeten laten spuiten door een erkend bedrijf. Hier beschikt men over de juiste materialen en kennis.

 


 

Doffe strepen – Derk de Graaf
Ik heb een Ford Mondeo gekocht uit het jaar 2008. De motorkap heb ik opnieuw laten spuiten vanwege steenslag. De eerste keer dat ik de auto weer zag zaten er allemaal lichte poetskrassen op, soort spinnenweb idee.
De auto is teruggegaan en nu ik hem weer terugkreeg zag de lak er op het
oog goed uit, in het daglicht. Als ik de auto onder een lantaarnpaal plaats dan zie ik nu allemaal “doffe”strepen, als ik heen en weer beweeg met mijn hoofd dan bewegen de strepen mee en blijven ze dus niet op dezelfde plek staan. Het zijn brede strepen van een centimeter of 2 en ze zitten over heel de motorkap. In het donker ziet de motorkap er dus echt niet uit en overdag zie je er niks van.
Weet u misschien hoe dit kan en wat daar eventueel de oorzaak van is.

 

Antwoord: Als een auto gespoten is kan het zijn dat je onder kunstlicht een bepaalde structuur ziet, dit heeft met de structuur van de lak te maken en kan je niks aan doen, dit is ook met fabriekslak het geval.

 


 

Roestpikkels – Willem Harterink
Ik heb een Ford Cortina MK1 van 1966 aangeschaft en ben deze auto aan het klaarmaken voor de spuiterij. Nu is deze Ford toegetakeld met roest pikkels in de lak, ik heb een proefstuk geschuurd tot op het kale plaat, maar er zitten nog steeds roest pikkels in het metaal.
Hoe kan men het beste deze roest pikkels in het blanke metaal neutraliseren om het vervolgens in de primer te spuiten. Is Fertan een goed middel er voor? En kan men na de behandeling van Fertan epoxyprimer erop spuiten?

 

Antwoord: Ik zou de moterkap geheel kaalschuren met de voorgeschreven korrels en daarna in een Epoxyprimer spuiten, dit omdat je over een epoxyprimer mag plamuren en deze geheel waterdicht is en dus een goede basis geeft voor het verdere laksysteem.

 


 

Zilveren koffiepot – Marie Tilgenkamp
ik heb van een oude tante een heel oude vol zilveren koffiepot gekregen. ik heb heel mooi opgepoest en wil er zijden bloemen in laten zetten maar
dan kan ik hem niet meer poetsen. Is er een vernis of iets anders wat ik erop kan doen dat hij mooi blijf.?

 

Antwoord: Daar zilver een edelmetaal is kan deze niet met een lak worden overgespoten, De lak zal niet hechten en het uiterlijk zal er ook niet van
opknappen. ik heb er in dit geval geen oplossing voor.

 


 

Te weinig glans – Heinz Wolsing
Ik heb net mijn motorkap laten spuiten alleen glimt de blanke lak niet zo
mooi als de rest van de auto. Ik heb al geprobeerd te poetsen met Commandant. Ik wil gewoon meer glans net zoals rest van de auto. Waar zou dit aan kunnen liggen en hoe kan ik dit oplossen.

 

Antwoord: Als u de moterkap heeft laten spuiten bij een erkend autoschadebedrijf zou ik even terug gaan en uw klacht bij het bedrijf neerleggen, ik ga ervan uit dat men het dan voor u gaat oplossen door of de moterkap opnieuw te spuiten of deze met de juiste poetsmiddelen op te poetsen.

 


 

Blanke lak raamstijl – Heins Wolsing
Ik heb mijn raam stijl opnieuw laten spuiten van mijn Golf omdat de blanke lak los liet. Nu kom ik erachter dat het niet goed is gebeurd. Boven aan het rubber krab ik de verf laag er met mijn nagel er zo af en zie ik de oude kleur eronder zitten. Het zal wel worden opgelost. Maar mijn vraag is wat is hier mis gegaan naar mijn weten mag je de oude kleur toch niet terug zie of slecht geschuurd?

 

Antwoord: Wat er precies gebeurd is kan ik niet beoordelen maar het is normaal dat de oude lak geschuurd word tot hoever het nodig is. Als de lak in goede staat is wordt niet alles weggeschuurd omdat je er uiteindelijk weer een compleet systeem over aan moet brengen. Wellicht is de nieuwe basecoat niet geheel droog geweest voordat de lak erop gespoten werd of is er te snel afgemonteerd! Maar nogmaals dat is niet te beoordelen op deze mannier maar het zou een van de oorzaken kunnen zijn.

 


 

Steenslag – Hans van der Wal
Ik rijd nu 8 maanden een nieuwe Opel Corsa D (kleur: Oriental Blue), maar
ik heb laatst een steenslag plekje opgelopen net achter mijn voorwiel. Die
was door de blanke, kleur en witte grondlak heen, kan daar onder nog een
soort primer(‘s) zitten, die donker grijs/zwart van kleur is (uit hoeveel
lagen is je totale laklaag opgebouwd en wat zijn dat voor lagen)? En als
dat toch het blanke metaal zou zijn, kan dat in 3 dagen al gaan roesten? ik
ben namelijk vergeten om voor het inlakken te controleren of er wat roest
in zat.

 

Antwoord: Ja, het kan mogelijk zijn dat er nog een bepaalde zeer dunne primer tussen zit, of een heel dun laagje zink om het roesten tegen te gaan. Als het inderdaad helemaal kaal is kan het best snel gaan roesten maar dat is uiteraard alleen opppervlakkig, even goed bekijken en eventueel roest verwijderen en opnieuw verf aanbrengen, maar let op als het de zink is die je ziet deze niet beschadigen want een betere bescherming tegen roesten is er niet!

 


 

Epoxyprimer droogt snel – Hans Verhoef
ik heb een brommer gespoten met epoxy primer van Anac CF37112. Deze
primer is heel snel droog maar wordt niet hard is. Is dit ook UHS primer? Dit
staat nergens op de bus vermeld.

 

Antwoord: Ik ken deze primer niet en kan dus ook geen goed antwoord geven, het kan net zo goed een HS primer zijn maar beide kunnen heel goed zijn, Het is wel gek dat deze niet droog wordt maar wellicht heb je een verkeerde mengverhouding genomen o.i.d. Vraag even na bij de leverancier van dit product.

 


 

Krasjes – Jan Hostens
Ik heb net een Renault Espace gekocht maar heb na de aankoop van deze
tweedehandswagen gezien dat de lak beschadigd is dmv kleisponsje. Er zijn
over de hele wagen krasjes te zien (bloot metaal) als je dicht op de
carrosserie kijkt. Ik dacht om de wagen met “turtle” wax te behandelen
maar “titaan” wax is nog beter (houdt tot een jaar en langer). Is er een
duurzamere methode om dergelijke beschadigde lak te behandelen?

 

Antwoord: Ik ben niet genoeg op de hoogte van diverse poets en beschermmiddelen om daar een goed antwoord op te geven.

 


 

Steenslag – Cees van Run
Ik heb een Kia Venga van twee jaar oud nieuw gekocht met 14.000 km op de teller. Nu heb ik ontzettend veel last van steenslag aan de zijkant en deuren van de auto als er een klein steentje tegen aankomt is de lak eraf.
Ik heb het idee dat de lak heel dun is en van slechte kwaliteit. Hiervoor heb ik vijf nieuwe auto’s gehad van een ander merk en heb ik dit nog nooit meegemaakt.

 

Antwoord: Dat is heel vervelend. Maar daar is niets aan te doen. Dat is de kwaliteit die de fabrikant levert.

 


 

Blauwe vlekjes – Anita Jansen
Na het laten spuiten van mijn auto krijg ik deze terug met blauwe vlekjes op de achterruit. Ze gaan er niet af. Heb dit gezegd bij de garage, ze zeggen dat het niet aan hun ligt maar ergens anders er ingebrand zijn, bij een spoor of zo. Beetje vreemd dus.
Vraag: Kan dat wel aan het spuiten liggen? Ik weet namelijk zeker dat toen ik de auto bracht er nix op de achterruit zat.

 

Antwoord: Ik kan hier geen antwoord op geven. Ook ik weet niet wat er in de garage gebeurt is. Het zou kunnen zijn dat het in de spuiterij of elders is gebeurd, niets is onmogelijk. Maar langs het spoor is niet echt waarschijnlijk, dan moet de auto er al langere tijd direct naast gestaan hebben en zouden het grijze pitjes kunnen zijn. Wellicht een ander bedrijf er naar laten kijken en advies inwinnen!

 


 

Macostan verf – Rob Hendriks
Ik ben in bezit van autolak van een merk dat niet meer bestaat het betreft
hier macostan. Dit was een verffabriek uit ede die, diverse keren is
overgenomen door bv. Hickson, daarna Doelfray, toen geloof nog een ander
bedrijf, maar het bedrijf bestaat niet meer. Nu heb ik nog 20 liter autolak en dit heb ik bekeken. Deze verf ziet er nog helemaal goed uit. Dit wil ik graag voor mijn oldtimer gaan gebruiken. Het betreft dus lak van Macostan type Macovite-s 870 3523 kleur rood el 2-componenten thinner basis verffabriek Ede. Kunt u mij vertelen welke verharder ik daarvoor kan/ moet gebruiken? Dit omdat er nogal wat veranderd is in de verf wereld.

 

Antwoord: Ik heb werkelijk geen idee wat er in deze lak zou moeten maar ik weet wel dat als een lak ouder is dan een jaar of vier ik deze niet meer zou gebruiken om een auto te spuiten. Daarnaast zijn de huidige lakken veel beter van kwaliiteit dan de oudere lakken, en als je een oldtimer spuit wil je dat de lak jaren lang mooi blijft.
Mijn advies is dan ook om de huidige autolakken aan te schaffen en deze
erop te spuiten.

 


 

Puntjes in de lak – Dutch Motor World
Als ik delen in de blanke lak (2K van Mipa, verharder HS25 van Mipa, en verdunning van Mipa) zet, gaat het bij de plaklaag goed, en als ik na een paar plaklagen de delen wil aflakken, krijg ik allemaal puntjes in de aflak laag (het lijkt op stof maar dat is het niet). Het lijkt wel of het puntjes blanke lak zijn. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? En wat is de oplossing?
Het is wel weg te schuren en te polijsten, maar dat is allemaal extra werk
wat niet nodig moet zijn

 

Antwoord: Als ik het zo lees gaat het fout in het aanbrengen van de lak. Het is zo dat een lak in twee lagen aangebracht dient te worden (zie technisch infoblad van deze lak), waardoor laagdikte en vloeiing gecreeerd wordt.
Voor verder advies: Raadpleeg de T.I. bladen of neem contact op met uw lakleverancier en laat u goed voorlichten.

 


 

Gebruik Celluloselak – Frank Meulenbroek
In 2003 is mijn oldtimer gespoten met een celluloselak. Nu wil ik enkele delen opnieuw laten spuiten en krijg te horen dat cellulose autolak niet
meer gebruikt mag worden. Volgens de autospuiter moet de bestaande celluloselak worden verwijderd inclusief de primer om vervolgens met een 2 componentenlak te kunnen gespoten.
Vraag: Bestaat er een hechtlaag die ik over de celluloselak kan spuiten om
vervolgens de 2 componentenlaag aan te kunnen brengen? Is het nog mogelijk om cellulose autolak te krijgen( mogelijk nog in het buitenland)?

 

Antwoord: Cellulose autolak is een ver verouderd systeem en mag inderdaad niet meer gebruikt worden. Gezien de kwaliteid van de huidige autolakken moet je dat eigenlijk ook niet willen.
De primer waar je om vraagt is het probleem niet, er is namelijk voor de
hechting niets nodig; die is wel goed als je een andere lak erover heen gaat
spuiten. Probleem is dat een Cellulose lak veel flexibeler is dan de
huidige materialen waardoor je spanningsverschil krijgt tussen de laklagen
en daardoor ook barsten krijgt in de aflak. Dus enige manier om het veilig
en goed te herstellen is kaalmaken en een geheel nieuw laksysteem aan te
(laten) brengen.

 


 

Kleurverschil – K.W. van Vliet
Ik heb sinds een paar maanden een Suzuki Alto (mei 2012) Pearl white metallic of zoiets. Er lijkt nu een kleurverschil te komen tussen de metalen delen en de kunststof voor- en achterbumpers. Het lijkt of de van oorsprong metalen delen witter zijn. Komt dit vaker voor en zou dit evt onder garantie vallen?

 

Antwoord: Meestal is het zo dat bumpers in een andere fabriek worden gelakt dan de auto zelf. Dit gebeurt ook met een ander systeem en dit is ook de reden van het kleurverschil tussen auto en bumpers (kunststof delen). Dit kleurverschil heeft er zo goed als zeker al vanaf dag 1 ingezeten, alleen is het u waarschijnlijk toen niet opgevallen, nagenoeg iedere auto heeft dit.
Het komt dus veel vaker voor, over garantie kan ik u niets zeggen daar weet
ik niets van af. Als het u stoort zou u contact op kunnen nemen met uw dealer maar zal ingewikkeld worden omdat dit origineel is.

 


 

Kleurnummer – Lanie Nederberg
Zou u voor mij hedt kleurnummer van onze auto kunnen doorgeven. Kenteken is 37 JV KH, of de plaats waar deze te vinden is?

 

Antwoord: Nee dat kan ik niet, ik beschik niet over deze informatie. Als u een merk en type doorgeeft kan ik mogelijk wel zeggen waar het kleur
nummer zich in de auto bevind.

 


 

Barsten in de lak – B. Brijder
Waarom is de nieuw aangebrachte lak op de rand onder de voorruit van een
classic Mini na een uurtje gaan barsten? Ik heb de rand eerst behandeld met spuitplamuur, daarna menie erop gespoten en toen de uiteindelijke laklaag.

 

Antwoord: Gezien de geringe informatie kan ik hier geen antwoord opgeven, Ik weet niet wat voor lak er is gebruikt, welke uitdamp tijden er aangehouden zijn, welke spuit opening er gebruikt is en is de auto in een spuitcabine gespoten? Zoals u ziet zijn er nogal wat onduidelijk heden om een gedegen antwoord te kunnen geven.

 


 

Lijm van autolak afhalen – Joost Scheepers
ik heb gisteren mijn logo van mijn auto af gehaald. Deze zat vast geplakt. Hoe kan ik het beste en het makkelijkste de plak van mijn autolak halen?

 

Antwoord: Gezien de geringe informatie weet ik niet om wat voor sticker materiaal het gaat en om wat voor auto(lak) enz enz. Maar ik zou beginnen met wasbenzine, dit is een vrij mild materiaal en zo heb je het minste risico
dat de lak oplost en beschadigingen veroorzaakt. Mocht dit niet lukken kun
je een thinner gebruiken. Maar let op, eerst even op een niet zichtbare
plaats testen om te zien of de lak ertegen kan!

 


 

Kleur doorgemeten – Karin van Dijk
Dank voor u antwoord, ik heb de volgende antwoorden op uw vraag. De kleur is doorgemeten bij het schadebedrijf; ze hebben de motorkap licht geschuurd met Scotch brite, dus neem ik aan dat dan de laklaag er ook niet meer opzat. Wat kan dan de oorzaak zijn? De kleur is metallic zilver.

 

Antwoord: Als je het te spuiten oppervlak matteert met een scotch-brite dan verwijder je hier geen lak mee maar matteer je deze alleen zodat je hechting creeert voor de nieuwe lak. De oude lak precies wegschuren tot de nieuwe laagdikte weer precies hetzelfde is is onmogelijk. Dit is ook de normale mannier van herstellen. Het enige is dat de schermen meegespoten worden en naar de portieren slechts 1 laag lak gespoten word. Maar let wel, dit is niet met zekerheid de oplossing. Zilver en spuiten blijft een probleem!

 


 

Kleurverschil – Karin van Dijk
Ik heb een Ford Ka Cool en Sound. Er zat een kras op de motorkap maar deze is iets te hard gepoetst, want ik ben door de lak gegaan.
De auto naar een schadebedrijf gebracht, deze zouden de motorkap opnieuw spuiten. Na het ophalen bleek hij donkerder te zijn als de bumper. Bij doormeten bleek de kleur die er nu op zat de goede kleur te zijn. Na dit
tegen het schadebedrijf gezegd te hebben zeiden ze dat ze alleen de plek
hadden gespoten en de rest uitgewaaierd. Kan het soms ook aan de soort
blanke lak liggen? Wat kan hiervan de oorzaak zijn volgens U??

 

Antwoord: U schrijft dat de kleur opnieuw is doorgemeten, ik vraag me dan af door wie en hoe dit dan is beoordeeld? Maar dit ter zijde, het is inderdaad mogelijk dat men alleen de plek in de kleur heeft gespoten en de rest alleen in de blank.
Het kleurverschil dat kan ontstaan komt door de lichbreking. Deze verandert
naarmate er meer laagdikte aangebracht wordt. Hoe meer lagen lak er op een auto zit hoe meer het licht word gebroken waardoor het lijkt alsof het gespoten deel donkerder is dan de rest van de auto… Het enige dat een spuiter hier aan kan doen is zo min mogelijk lak aanbrengen bij de aangrenzende delen. Maar bij sommige kleuren is het effect maximaal en zul je er niet geheel aan ontkomen.

 


 

Blanke lak schuren – K. Moreu
Als ik blanke lak heb geschuurd ziet het er dof uit. Moet/kan ik er dan
weer overheen met nieuwe blanke lak, of moet ik het eerst opnieuw in kleur spuiten??

 

Antwoord: Er van uitgaande dat de huidige blankelak laag een twee componenten lak is die goed uitgehard is en er nergens doorheen geschuurd is, en met de juiste schuurkorrel gematteerd is zie ik geen probleem om er alleen blanke lak overheen te spuiten. Verder heb ik te weinig informatie om een goed advies te geven.

 


 

Nieuwe laklaag .- Marcel Snijders
Ik ben in het bezit van een oldtimer camperbusje. Een deel van het interieur is in het verleden door een andere eigenaar overgespoten geweest. Onbekend is wanneer dit is aangebracht, onder welke omstandigheden en met welke lak. Deze lak blijft echter licht kleven (stof blijft plakken en de lak laat licht los). Vermoedelijk is destijds de lak niet goed uitgehard. Klopt dit, of kan er een andere oorzaak zijn? Is er een manier om dit op lossen zonder de laklaag volledig te verwijderen en een nieuwe laag aan te brengen?

 


 

Antwoord Als ik zo je inleiding lees dan vrees ik dat je gelijk hebt en is er waarschijnlijk iets fout gegaan met een verharder o.i.d. zelfs een 1 componenten verf wordt uiteindelijk goed droog. Indien je deze plaatsen opnieuw wilt gaan lakken moet je een goede schone en “droge” ondergrond hebben, dus alle verf die er nu op zit zal er toch echt af moeten. Maar als de verf echt zacht is lukt dit waarschijnlijk wel alleen met een doek thinner.
Zorg wel dat alle verf eraf gaat anders is al het werk dat je gaat doen echt
verloren tijd want je krijgt problemen, en dat zou zonde zijn.

 


 

Aflakken met blanke lak (Frederik Lansu)
Ik ben onlangs begonnen met de restauratie van een 2 pkje. Nu het ik dit volledig afgeschuurd en daarna de nodige rotte delen eruit gehaald, terug opgelast en uitgeplamuurd. Daarna heb ik dit in een 2k primer gezet van Rust-oleum. Voor de 2 eindlagen heb ik ook de lak genomen van Rust-oleum op thiner basis (polyrethaan deklaag), kleur :Ral 9609.1.
Nu mijn vraag, ik heb dit wel niet afgelakt met een blanke lak, moet ik dit
steeds doen, zo ja welke kan ik hier het beste voor nemen?
Dit is allemaal gespoten in en zelf gebouwde spuitcabine met de nodige
afzuiginstallatie en verwarming ongev.35 graden Celsius. Kan ik hier in deze ruimte ook een blanke lak zetten of is de temperatuur te laag? Ik dacht dat je een blanke lak spuit de nodige temperaturen nodig heeft of anders de lak mat uitslaagt. Na het spuiten heb ik dit wel geschuurd met een korrel 1200 den 2000 nat, daarna met een pasta 50417 gepolierd van 3M (Fast cut plus). Laatste maal afgesloten met een 10000 pasta van festool. Wil ik dit nu aflakken moet ik dit dan terug opschuren?

 

Antwoord: De lakken die je gebruikt hebt ken ik niet en heb daar ook geen ervaring mee, ik zou het aan de lakleverancier vragen of er wel of geen blanke vernis overheen moet. Je kunt blanke vernis in de cabine verwerken bij een temparetuur van rond 20 graden; dit is geen probleem. Ik begrijp dat er niet gebakken kan worden dus houd rekening met wat voor lak je koopt! Koop geen UHS lak maar een HS en vraag advies bij de lak leverancier… En ja, voordat je blake lak gaat spuiten moet je oude of gepolierde delen opruwen…

 


 

Stickers verwijderen (J. Haarhuis)
Ik heb een motor (een Kawasaki), wil hem spuiten maar er zitten allemaal
stickers op. Ik heb de kappen goed geschuurd , de stickers eraf gehaald en ontvet. Maar met het gronden van de kappen komen er iedere keer blaren op de plaats van de stickers. Hoe kan dat?

 

Antwoord: Dat klinkt raar, u heeft de stickers verwijderd en krijgt toch blaasje op de plaats waar de stickers gezeten hebben. Stickers zijn altijd zeer moeilijk te verwijderen omdat de lijm helemaal in de lak trekt tot aan het metaal! dit levert vaak problemen op. Advies om deze plekken volledig kaal te schuren tot de ondergrond en dan eerst een laag epoxy primer aanbrengen, dan schuurfiller en daarna afspuiten met het gewenste systeem dan zou het geen probleem moeten geven.

 


 

Lak wordt niet hard (Niek Jan Kuijers)
Ik heb 3 weken geleden een aantal plaatwerk delen gespoten met 2k lak van Glasurit. Nu kan ik er nog steeds een nagel in drukken…. Het was tijdens het spuiten en 3 dagen daarna 15 graden, en heb het nu de laatste paar dagen bij 25 graden staan en het wordt nog steeds niet hard. De
mengverhouding is wel goed, want ik heb een aantal delen gespoten en een
collega van mij ook en op allebei de delen is het zelfde probleem te zien. Wat doen wij verkeerd en wat kunnen we nog doen?

 

Antwoord: Afgebladerd? Ik neem aan dat u de panelen niet in een spuit / droogcabine gespoten heeft, nu weet ik niet welke lak u heeft aangeschaft van Glaurit maar als ik uw verhaal zo lees denk ik dat het een UHS lak is geweest, dit is een hoogwaardig product maar heeft één nadelige eigenschap, een UHS lak moet namelijk gedroogd worden bij 60 graden! Als dit niet gebeurt krijgt het product geen goede vernetting en zal het nooit echt hard worden maar altijd platisch… Dit is bij iedere UHS lak en dus niet specifiek iets van Glasurit…
Indien men een lak niet went of kan drogen is het aan te raden om een HS of een MS lak te gebruiken. De temparatuur in de spuitcabine dient rond de 20 graden te zijn, dan vloeit het product het beste en zal het eindresultaat het beste zijn!
Vraag uw leverancier om advies wat u er nu nog aan kunt doen, zij weten
welke lak er geleverd is en vraag advies voor een goede lak als u het over
zou moeten doen en vertel dat er niet gedroogd word bij hete temparetuur
dan kunnen zij de juiste materialen leveren.

 


 

Vernislaagje herstellen (E. Rijfkogel)
Graag wil ik van u vernemen hoe ik een afgebladerd vernis laagje kan
herstellen, van mijn auto?

 

Antwoord: Wat is er afgebladerd , hoe is dit ontstaan, wilt u het bijspuiten of schilder is het groot of klein? U ziet ik heb iets meer informatie nodig om deze vraag te kunnen beAntwoorden.

 


 

Witte spikkeltjes weghalen (Pierre Baaijens)
Ik heb gisteren mijn carport geschilderd. Mijn auto stond wat verder weg.
Wat blijkt nu, er zitten zeer kleine spikkeltjes witte lak om mijn zwarte
auto. Waarschijnlijk door de wind op mijn auto terecht gekomen. Waarmee kan ik de *spikkeltjes* het beste verwijderen zonder dat de lak van mijn auto beschadigd?

 

Antwoord: De lakspettertjes die op de auto zitten kunnen waarschijnlijk met terepatine verwijderd worden, mocht dit toch niet lukken kun je thinnr
gebruiken. Thinner kan geen kwaad voor de autolak maar na gebruik hiervan is de lak volledig vet en wax vrij, ik zou daarom de gedane delen even in een autowax zetten.
Noot: Altijd even op een niet zichtbare plek testen of er niks raars
gebeurt met de lak ! ik kan niet inschatten wat voor lak erop zit en welke
thinner er gebruikt word!

 


 

Kunststof spuiten (Frits Meijer)
Ik heb heb Toyota Yaris uit het jaar 2000. Hij is geel (ik noem het goud)kleurig. Ik moet de voorbumper spuiten en het linkerspatbord. Nu krijg ik
het spatbord aangeleverd met een grijze grondlaag en de bumper ook. Ik neem aan dat de kunstofbumper een ander behandeling nodig heeft dan het metalen spatbord. Maar het verschil is mij niet duidelijk. en hoe moet ik op de juiste manier de kleur aanbrengen en de blankelaklaag? Ik ben een leek op dit gebied maar het is altijd al een wens geweest om dit zelf te kunnen doen. Misschien kunt u mij de stappen vertellen waar ik naar moet handelen voor een mooi resultaat.? Bij de meeste schade bedrijven krijg ik niet voldoende te horen wat ik precies moet doen. Ik snap dat ze dit liever niet vertellen maar toch, wel jammer.

 

Antwoord: Ja ik begrijp ook dat een schadebedrijf dit niet graag wil vertellen, maar er is nog een ander aspect wat erbij komt kijken. Het is namelijk niet zomaar even uit te leggen hoe je de bumper moet voorbewerken, kunststof is een appart iets om voor te bewerken en je hebt
vele materialen nodig om dit te spuiten en voor te bewerken, Ik heb
begrepen dat er op de bumper een grondlaag zit. Deze mag alleen gereinigd
worden met een watergedragen ontvetter omdat anders de grondlaag opweekt! Dan opruwen met een scotch brite en nat in nat filler aanbrengen, laten drogen, basiskleur aanbrengen op de voorgeschreven wijze van de fabrikant, laten drogen en dan afwerken met een vernis laag.
Het scherm moet weer op een hele andere manier gebeuren… u ziet dat het
veel werk is met veel materialen en diverse werkwijze.

 


 

Mijn advies is dan ook om het door een schadebedrijf uit te laten voeren,
die hebben de juiste materialen, kennis en belangrijkste van alles een
spuitcabine. Het zal ook goedkoper zijn dan het zelf te doen. Als je alle
verf en schuurmaterialen moet aanschaffen zal dit een hoop geld kosten en
de kans dat het fout gaat omdat u geen ervaring heeft is vrij groot.
Mocht u beslissen om het toch zelf te doen vraag naar de werkwijze van het
product bij de winkel waar u de materialen aankoopt.

 


 

Soorten autolaHk (Ramon)
Ik doe mijn spreekbeurt over auto spuiten kunt u mij vertellen
hoeveel soorten auto lakken er zijn?

 

Antwoord: Je hebt diverse soorten, watergedragen lakken, lakken op thinner basis, metallic lakken, acrylaat lakken enz. Kijk even op google voor heel veel informatie.

 


 

Vlekjes op de lak (Laura van Oyen)
Ik heb vrijdag een nieuwe Fiat Panda opgehaald en nadat hij even in het
zonnetje stond zagen wij allemaal geel/bruinige vlekjes overal op de lak,
zelfs aan de binnenkant van de deuren en aan de binnenkant van de
achterbak. Nu moeten we hem maandag terug brengen i.v.m.. Transportschade. Ze zeggen dat ze de vlekjes met een soort gum weg kunnen halen, maar ik vraag me af wat het zou kunnen zijn.

 

Antwoord: Gezien de korte beschrijving en het ontbreken van foto’s kan ik hier niks over zeggen, bruine vlekjes kunnen natuurlijk van alles zijn: olie,
ijzervijzel, andere organische vervuilingen enz enz. Maar je zegt dat er ook op de binnenkant van de portieren en in de kofferruimte vlekjes zitten! Transportschade? Dat klinkt niet logisch. Ik hoop voor je dat de dealer het netjes oplost voor je.

 


 

Grondlak (Callaghan Peels)
Vrijdagavond is er een aanhangwagen (los geschoten van een andere auto) tegen mijn auto gebost. Mijn Auto is rood en de aanhangwagen was grijs. Nu heb ik schade maar er zitten blauwe vegen op. De andere partij denkt nu dat het oude schade. Kan het zijn dat er blauwe grondlak is gebruikt en hoe zou ik hier achter komen?

 

Antwoord: Ik kan deze vraag niet beAntwoorden omdat ik niet genoeg informatie heb en ook geen foto’s. Mijn advies is om langs een schadebedrijf te gaan en daar advies te vragen, men kan
dan de auto beoordelen en zien wat er aan gedaan kan worden.

 


 

Hoe lang drogen? (Mirjam Rotenstreich)
Kunt u mij vertellen hoe lang de lak van een net gespoten auto er over doet te drogen.

 

Antwoord: Je geeft wel erg weinig informatie over de soort verf die gebruikt is (is het een mettalic op thinner basis of water basis? of is het een Uni-kleur? Welk merk lak? Welk type?) en onder welke omstandigheden de auto is gespoten!
Ik ga ervan uit dat de auto gespoten gaat worden in een goede spuitcabine en met een autolak, je kunt in de technische informatie bladen van de lakleverancier lezen welke verharder en verdunning met de juiste mengverhouding gebruikt dient te worden en daar staat ook precies in beschreven hoe lang het duurt eer de lak droog is bij een temparetuur van 60 graden. Meestal is dit ergens tussen de 25 en 40 minuten. De leverancier van de autolak zou je hier advies bij kunnen geven.

 


 

Spuiten polyester paardentrailer (Debby de Bruin)
Ik heb een 2e hands paardentrailer gekocht, volledig polyester.. Alleen heeft hij niet de gewenste kleur. Dus denken wij eraan om de trailer over te spuiten. Echter zitten we nu met de vraag welke verf en of lak gebruik je hiervoor en wat is de voorbehandeling?

 

Antwoord: Op de twee vragen die u stelt zijn een hoop antwoorden mogelijk, ik heb echter meer informatie nodig om een goed antwoord te geven. Denk hierbij aan de volgende vragen, Is de trailer ooit gespoten of is het de
originele Gel-coat ? Wat is de staat van de trailer, (krassen, blistering, barsten in de vorm van spinnenweb) enz. enz enz..
Polyester is niet moeilijk te spuiten indien het een gel-coat is en in goede staat is. Dan is het alleen een kwestie van opschuren met P400 daarna een nat in nat filler spuiten en aflakken met de gewenste kleur.. Als er één van eerder genoemde fouten inzitten word het een stuk lastiger,. Dan dient
men het volledig weg te slijpen opnieuw te plamuren daarna in een filler spuiten, schuren en aflakken…..

 


 

Witte strepen (Stella Emans)
We willen een nieuwe Chevrolet Spark kopen, metallic donkergrijs, maar in de zon zien we op een afstand van een meter witte strepen op de zijkant van de auto. Het is net of ze 4 cm onder de lak zitten, alsof het doorschijnt. De verkoper ziet niks maar zegt ook dat hij het kan wegpoetsen??? Niet dus. Heeft U enig idee wat dat kan zijn?

 

Antwoord: Het is mij niet helemaal duidelijk of het om een nieuwe of tweedehands auto gaat, en of de de auto auto ooit (gedeeltelijk) over gespoten is of dat het de fabriekslak is.
Het is wel zo dat veel auto’s een transparante lak hebben die doorschijnt naar de ondergrond en dat kan soms bijzondere effecten / kleurverschillen opleveren. Dit heeft verder geen enkele consecuentie op garantie of kwaliteid maar kan een ergenis opleveren bij aankoop… Hier is verder niets aan te doen. Veel auto’s (ook de duurdere) hebben afwijkende kleuren, denk hiebij aan kleurafwijking in de bumpers.
Concreet Antwoord heb ik dus niet op vraag omdat ik tekort informatie heb om een goed antwoord te geven.

 


 

Polyester aflakken (Otto Groenewald)
Kan ik een witte polyester boot opschuren tot hoogglans polijsten dan
blank aflakken?

 

Antwoord: Als je polyester (gelcoat) gaat schuren en daarna polijsten is het niet mogelijk om deze daarna af te werken met een blanke lak. Zodra je het polyester gepolijst hebt is het te glad om overheen te spuiten, de lak zal niet hechten…
Je kunt wel de gelcoat licht opschuren en dan afspuiten, maar ik zou dan eerst een gewenste kleur voor spuiten en vervolgens aflakken! Er is altijd wel ergens een beschadiging o.i.d. die je op deze mannier mooi weg kunt werken..

 


 

Overspuiten (I.J. Tuin)
Ik wil een jonge Audi A4 kopen. Sommige delen zijn al eens gespoten verder zitten er rond om wat krasjes. Maar de Audi is van 2009 en in de de meest complete S-Line uitvoering. De kleur is Ibis wit. Als ik de auto geheel laat overspuiten in dezelfde kleur door een top bedrijf kan iemand dan later zien dat de auto overgespoten is? En zo ja is de nieuwe lak dan minder dan de fabriekslak?

 

Antwoord: Als je een auto geheel laat over spuiten en dat gebeurt op de juiste manier (raamrubbers, handvaten ed verwijderen) is het nauwelijks zichtbaar, de mensen met getrainde ogen kunnen altijd ergens een randje o.i.d. vinden waaraan is af te lijden dat de auto gespoten is.
Als een auto gespoten is hoeft het natuurlijk niet gelijk een schade auto te zijn! De meeste auto’s zijn hier en daar wel eens gespoten… een krasje of deuk heb je al snel opgelopen.
De huidige lakken die in de schadebedrivfen gebruikt worden zijn zeker niet van een mindere kwaliteit dan die vanuit de fabriek. Dus je kunt zonder enige zorg de auto over laten spuiten.

 


 

Lakbeschadiging (Jeroen Zijlmans)
September mocht ik een leasewagen ontvangen, Volkswagen Passat Variant. Toen ik echter in december na een gang in een wasstraat de wagen bekeek waren er 3 beschadigingen te zien, (2 perfecte cirkels op de motorkap (404/406) en 1 op het dak(407).
Bij navraag bij de eigenaar van de wasstraat (Arnac) zei hij dat geen van zijn middelen een dergelijke schade kon veroorzaken. Bij nadere inspectie bleek in de motorkap een vierde beschadiging te zitten (405) (een soort cirkelvormige deuk, maar nu nog met de lak gescheurd erop: in potentie kom dat eruit te zien als de eerste 3 beschadigingen.

 


 

I.o.m. de fleetmanager stelde deze vast dat het steenslag was, maar door de gelijke vorm (een cirkel, geen druppel dan wel streep) en het onregelmatige patroon verdeeld over de auto vermoed ik dat het zelf een fout is in de orginele lak.
Naderhand stelde ik vast dat er op het dak nog een 5e (zoals de 4e zit aan te komen)
Wat is jullie mening?

 

Antwoord: Ik heb de foto’s bekeken, het zijn inderdaad erg rare plekken en ik weet zo niet waar ze door ontstaan. Dat het door de wasstraat komt lijkt me erg onwaarschijnlijk,
Het enige dat ik je zou kunnen adviseren is om langs een erkend schadebedrijf te gaan en de auto te laten beoordelen door hen, Zij zien meer dan ik op een foto kan zien, zij zullen je ook verder kunnen helpen om het verhaal opgelost te kunnen krijgen
Hoop dat je eruit komt en de oorzaak weet te achterhalen

 


 

Doffe lak (Wil van Bussel)
Wanneer je doffe rode lak hebt, zou je deze dan op kunnen poetsen en daarna een vernis laag eroverheen laten spuiten waardoor deze niet meer dof wordt? Of heeft deze vernis laag geen nut?

 

Antwoord: Als de lak van een auto verweerd en dof is geworden zijn de pigmenten stuk in de lak. Poetsen helpt even maar zal weer snel verdwenen zijn. Eerst poetsen en er vervolgens alleen een blanke lak overheen spuiten heeft geen zin. Reden hiervoor is dat de lak eerst geschuurd moet worden eer je er een lak over heen kunt spuiten.
Omdat de lak toch al geschuurd is je hier en daar door de lak schuurt om onevenheden weg te werken zul je eerst kleur moeten spuiten en vervolgens afwerken met een blanke lak.

 


 

Welke ontvetter (Lambert Seur)
Kunt u mij vertellen met welk soort ontvetter ik mijn oude gitaar uit 1953 kan behandelen, nadat ie pefekt is geschuurd.
Want het is nog die mooie gecraqueleerde Nitro-cellulose lak die men destijds veelal gebruikte i.p.v. het vele arbeidsuren kostende
Frenche Polishing (Schell-lak). Ik als viool-reparateur en ex autoreparateur leerde altijd het volgende: Als je echt zeker wilt zijn van een geheel ontvet oppervlak, dan nimmer wasbenzine gebruiken, want daar zit nog altijd vettigheid in.
Maar, vreemd genoeg zeggen sommige gerenommeerde instrumenten restaurateurs mij dat wasbenzine “schraal” genoeg is? Ik vertrouw hen echter niet zo goed en hoop dan ook dat u het juiste advies kan geven. Ik dacht zelf aan ontvetter van autospuiters, want die zijn n.l. van ene niet aantastende vloeistof i.v.m. oplossend vermogen etc. of aan pure medicinale 80% alcohol of de z.g White Spiritus, waarmee je ook je Schellak kunt oplossen of aanlengen etc.
Een gitaar bouwer zij me: Neem een ietwat vochtige doek met Sint Marc (reukloze ammoniak) dat ontvet prima. Ja dat zal wel, maar het lijkt me niet zo goed aangezien het Hout betreft toch?

 

Antwoord: Ja dat is een goede vraag, gezien ik niet veel ervaring heb met gitaren bewerken!
Maar op uw vraag kan ik wel een Antwoord geven, alle ontvettende middelen die u hieronder beschreven hebt zijn ouderwets en niet meer van deze tijd, ieder product heeft wel een nadelige eigenschap.
Het gebruik van ontvetters uit de autoschadebranche is naar mijn idee de beste optie, deze ontvetten zeer grondig zijn, laten geen rest sporen achter en vervliegen snel zodat ze niet inwerken op de ondergrond,
Noot: altijd even testen op een stukje dat niet zichtbaar is voor de zekerheid, ik kan niet inschatten wat voor lak er precies op de gitaar zit!!!

 


 

Kleurcode BODX (Fred Jongkind)
Ik ben op zoek naar een kleurcode lak voor mijn Peugeot 306 Hij heeft de code B0DX maar ik kan geen spuitbus vinden met die kleur. Het heet Blaze Yellow.

 

Antwoord: De gevonden kleurcode lijkt mij ook het goede nummer, Ik heb even op Google gekeken met de zoektermen (Peugeot, blaze, yellow) en krijg dan het volgende op een buitenlandse site van Halfords:

 


 

The Halfords Peugeot ‘Blaze Yellow’ car spray paint is compatible to Peugeot manufacturer’s codes: EDX & M0DX.

 


 

Controleer dus nog even de kleurcode. Misschien is het opgegeven nummer wel een kleur voor het interieur!

 


 

Lak reageert anders (D.W. Philips)
Kan het zijn dat de lak anders reageert met het spuiten als de lucht die uit de compressor komt kouder is dan de lak temperatuur. Het is namelijk zo dat tijdens het spuiten met double coat 2K DD lak van de ijssel de lak in het begin mooi uitvloeit, maar later minder uitvloeit waardoor er een sinaasappeleffect ontstaat. Er wordt wel gespoten met een drukvatsetje.

 

Antwoord: Er spelen meerdere factoren mee die er voor zorgen dat de lak wel of niet goed vloeit. Gezien de sumiere informatie geef ik een aantal redenen die het niet vloeien van de lak veroorzaken,
Het is belangrijk dat de lucht die uit de compressor komt stabiel is van druk, een hogere of lagere druk zorgt voor een ander spuitpatroon (hoge druk is een fijn patroon, lage druk is sinaasappel effect).
Object temperatuur van het te spuiten onderwerp moet rond de 20 graden liggen, evenals de te verspuiten verf.
Ook heeft de lak een potlife, als deze bijna verlopen is word de lak dikker en zal deze minder goed vloeien…

 


 

Bumpers in kleur spuiten (B.J. Wolf)
Ik wil graag de onderste delen van de bumpers en de dorpellijsten in kleur laten spuiten waarbij ik het voorwerk zelf wil gaan doen. Het kunststof heeft een bobbelige structuur en ik wil graag naar een gladde stuctuur. Wat zijn hiervoor de juiste stappen en met welke producten?

 

Antwoord: Om te beginnen zou ik de bumpers demonteren en zeer goed reinigen, zowel met een watergedragen ontvetter als met een chemische reiniger. Let op: Geen Wasbenzine o.i.d.; deze kan een vettige laag achterlaten waardoor de verf niet goed zal hechten.
Stap 2: Het te spuiten deel zeer goed opruwen met een grove scotch-brite van bv 3M (paars).
Stap 3: Breng met een spuitpistool een goede kunststof hechtprimer aan bv Kristal 1K plastic kunststof primer (afhankelijk van het soort kunststof), laat deze goed uitdampen volgens technische informatie en breng dan een Kristal HS surfacer aan. Let op, hanteer de juiste werkwijze volgens de technische gebruiksaanwijzing van deze producten. Vervolgens goed laten drogen en daarna schuren met de juiste schuurstappen.

 


 

Werk met de voorgeschreven verharders, verdunningen en spuit opening om latere problemen te voorkomen. Let hierbij ook op goede schone lucht van de compressor en de omgevingstemperatuur. Als deze te laag is is er kans op onthechting, slechte schuurbaarheid enz. enz.

 


 

Kleine vlekken (Douwe de Jong)
Ik heb na een bezoek aan een wasstraat, over de hele auto kleine vlekken zitten. Met polijsten en zeer heet water krijg ik het aardig weg maar op de kunstof delen blijven de afdrukjes zichtbaar.. De wasstraat heeft de auto 2 keer extra gewassen maar geeft nu niet meer thuis. Dus ik vroeg mij af of jullie zouden kunnen aangeven wat het zou kunnen zijn en wat te doen.
Ik heb een fotootje bijgevoegd voor de zekerheid.

 

Antwoord: Op de foto is niet duidelijk of het hier een uni kleur of een metallic betreft. Ook is het onduidelijk hoe oud het voertuig dan wel de lak is. Is het in dit geval de originele fabriekslak welke is aangetast? In het geval van een uni kleur zou het kunnen dat de lak verkrijt is of dat de eventuele aanwezige wax laag gedeeltelijk is afgewassen.
Zowel autolakken die in de fabriek op een voertuig worden gespoten als lakken die ter reparatie worden geappliceerd zijn uitvoerig getest op bestandheid tegen de wasstraat. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de lak aangetast zou zijn door de wasstraat. Mogelijk is er een residu van het wasmiddel op de lak van het voertuig achtergebleven, het zou ook kunnen zijn dat het water in de lak is getrokken, u kunt met een Fohn proberen de lak iets te verwarmen en kijken wat er gebeurt .. let wel op dat u de lak niet te warm maakt zodat de bumper kan beschadigen gebruik dus GEEN verfbrander..
Daarnaast adviseer u om langs een autoschadebedrijf te rijden en dit probleem daar laat zien, wellicht hebben die de materialen of kennis in pacht om uw probleem op te lossen.

 


 

Streep op de portier (Fam. H)
Ik heb sinds kort een nieuwe zwarte auto, nu zie ik dat ik op een afstand van een meter dat er een streep loopt op de portier van boven naar beneden van ongeveer 0,50 meter lang. Kijk ik van dichtbij op de lak zelf zie ik en voel ik niks daar op die plaats.
Heb zelf geen idee wat het zou kunnen zijn, maar heb wel voor de eerste keer de auto gewassen zou het kunnen dat het iets te maken heeft met het wassen. Water dat opgedroogd is en deze streep veroorzaakt? Of heeft u raad?

 

Antwoord: Dit kan meerdere oorzaken hebben, denk aan de anti dreunplaat die aan de binnenkant van de portieren geplaatst zijn of inderdaad iets met opgedroogd water.. Heeft de auto schade gehad aan het portier? Het kan ook iets zijn met een grondverf aftekening die zichtbaar is. Alleen blijft het zonder foto en geschiedenis gissen,…

 


 

Lak laat los (John Kirby)
Is er iemand die ervaring heeft met standohyd basecoat Standox? Ik heb het volgende probleem. Ik heb de wagen gespoten + meerdere lagen blanke lak. Nu wil ik hem netjes polijsten, maar blaast de lak op en laat los. Weet iemand waardoor dit kan komen? Ik heb de wagen bij een temperatuur van 20+ gespoten en laten drogen. Het lijkt mij dat de lak na zeker toch wel een week te hebben gewacht dat ie voldoende is uitgehard? Ik zelf vermoed dat het met de blanke lak te maken heeft (High solid clear coat). Als je water druppelt op de lak lijkt hij het water door de lagen heen op te zuigen maar waarom? Het lijkt ook net of de blanke lak een soort van lijmlaag is. Hoort dit? Dit hoort volgens mij gewoon te glanzen.
Heb op advies van de verfboer over de vorige lak gespoten zonder primer omdat de wagen strak was en de lak in een goede staat. Maar zou het kunnen dat de oude lak (Ik meen niet op waterbasis) niet samen gaat met die standox.

 

Antwoord: Als ik het goed begrijp heb je de wagen gespoten en laten drogen bij een temparatuur van 20 graden. Nu weet ik niet precies hoeveel lagen je gespoten hebt en met welke lak maar het is zo dat de huidige HS en UHS lakken zeer dik zijn en in twee lagen aangebracht dienen te worden, indien meerdere lagen worden gespoten kun je problemen met doorharding krijgen en met eventuele kook of reactie blaasjes… ook dienen de huidige lakken bij 60 graden gedroogd te worden, dit omdat er een chemische reactie nodig is om doorharding mogelijk te maken..

 


 

Corroderen (Philippe Smolders)
Ik bezit een camper waar de aluminium kraag rondom mijn camper blazen begint te vertonen. De verf is blijkbaar aan het coroderen. Hoe los ik dit probleem op? Graag advies.

 

Antwoord: Corrosie zit tussen de laklaag en het aluminium. Dit betekent dat de verflaag geheel op de beschadigde plek verwijdert dient te worden en hier een nieuw laksysteem moet worden aangebracht. Dit begint met een ertsende primer cr of een epoxyprimer, daarover een grondverf en een gekleurde lak…
Voor een Lakadvies kunt u bijv. contact opnemen met de firma Metovam in Roeselaren. Deze hebben uitgebreide ervaring met laksystemen en kunnen u de juiste materialen leveren en van advies voldoen. Succes

 


 

Bestickeren lak aantasten (Kyra van Helden)
Ik vroeg me af of zelf bestickeren van de auto de lak aantast? Ik heb een Suzuki Alto uit 2010 dus het is nieuwe lak. Ik heb grote stickers gekocht die eigenlijk bedoeld zijn om op een muur, raam of bijvoorbeeld meubelstuk te plakken. Ik wilde deze stickers voor een paar maanden op mijn auto plakken. De stickers zijn van transparante kunststof. In de omschrijving staat dat het niet geschikt is voor op pas-geverfde ondergrond. Er wordt ook nog vermeld dat de stickers sterk klevend zijn en daarmee een kwetsbare ondergrond zoals behang zou kunnen beschadigen bij het verwijderen. Kunt u me vertellen of dit riskant is voor de lak of dat het waarschijnlijk (voor zo’n korte tijd) geen schade geeft? Is het verstandig een klein stukje te testen op een onopvallende plaats?

 

Antwoord: Normaal is het zo dat stickers voor een korte perioden geen kwaad kunnen, laat je ze er langere tijd op zitten (denk aan een jaar of langer) dan trekt de afdruk in de lak en zul je deze altijd blijven zien, dit is dan ook niet meer weg te poetsen..
Dus als het geen heel bijzondere stickers zijn zou dit geen probleem op moeten leveren.

 


 

Plakkende noten (Yvan Goetvinck)
Mijn auto stond onder een notenboom waardoor enkele noten met
omhulsel op mijn auto zijn blijven plakken. Ik heb het verwijderd met een sopje, Maar nu blijft er een gele kleur achter. Kan deze nog verwijdered worden?

 

Antwoord: Probeer eens de auto te wassen met lauw water, absolut geen zeep o.i.d. toevoegen, alleen maar puur water. Het is namelijk een organisch iets wat op de auto zit. Zodra je dit met zeep o.i.d. probeert te
verwijderen werkt dit niet. Ander voorbeeld is boomhars, ook dit gewoon met schoon lauw water schoonmaken. Met sop lukt ook wel maar zeer moeizaam. Anders wellicht zeer goed poetsen om de vlekken weg te krijgen.

 


 

Witte puntjes (Roy Cillekens)
Sinds kort allemaal witte puntjes op mijn lak van de auto. Het lijkt wegenverf, maar ik kan me niet herinneren dat er ergens aan de weg geschilderd word. Hoe kan ik erachter komen wie dit heeft gedaan. En wat kan er aan gedaan worden.

 

Antwoord: Ik kan niet aan de hand van een mail bepalen waar de verfspetters vandaan komen en wie dit heeft veroorzaakt. Daarnaast kan ik niet beoordelen wat voor soort (verf) of vervuiling het is. Ik zou je willen adviseren om langs een schadebedrijf te gaan en advies te vragen, zij kunnen aan de hand van de auto veel voor je betekenen.

 


 

Camper spuiten (Lammie Willemen)
Ik wil mijn zelfbouw polyester (gelcoat toplaag wit) camper casco laten spuiten. Wat adviseert u mij als een goede sterke lak (takken enz.)?

 

Antwoord: U laat uw camper spuiten, schrijft u, Nu is het zo dat ieder gerenommeerd schadebedrijf of spuiterij goede lakmerken gebruikt om af te lakken, Zij weten dus wat het beste is voor uw camper. Vraag aan uw spuiterij hoe lang men garantie op de lak geeft en op welke punten, voorwaarden (vergeling van de lak, barsten, mat worden enz.). Succes

 


 

Zonnebrandvlekken (H.A. de Boer)
Door van de zomer zonnebrandcreme op mijn kinderen te smeren is er zonnebrandcreme op mijn auto’s achtergebleven en in de lak gebrand.
Met gewoon schoonmaken met Dreft verdwijnen de vlekken niet. Ik zou graag willen weten hoe ik deze vlekken wel kan verwijderen?

 

Antwoord: Ik heb met deze stoffen geen enkele ervaring en kan u dus ook geen zinnig antwoord geven, zou u adviseren om langs een schadebedrijf te rijden om uw probleem voor te leggen, zij kunnen wellicht wat testjes met diverse materialen doen voor u. Succes.

 


 

Antwoord van een lezer: Deze vlekken verwijder ik gewoon met lotiondoekjes die men gebruikt om de baby te verschonen. Had in het verleden ook met allerlei middelen op de auto gezeten om deze plekken die er al maanden op zaten te verwijderen, maar allemaal zonder resultaat.Krassen in de lak (Ed van der Hamsvoord)
Mijn 9 maanden oude auto heeft nogal krasgevoelige zwarte metaallak op het dak. Vanaf het voorraam zie je meerdere krassporen over het dak lopen. De krassen gaan over de lengte van mijn autodak. Mijn indruk is dat de krassen veroorzaakt worden door de wind die eroverheen gaat (btw ik rij niet op onverharde wegen). Je ziet de krassen enkel als je erg goed kijkt maar als de zon erop staat zie je het van een behoorlijke afstand. Tijdens het auto wassen ben ik ook altijd bijzonder voorzichtig met het dak omdat het beschadigt alsof het van suiker is (motorkap en rest spuitwerk is prima)
Mijn vraag is wat de oorzaak hiervan is (te weinig verharder in lak?) & hoe dit opgelost zou moeten worden door de dealer.

 

Antwoord: Het klinkt op zich vreemd dat het dak een andere lak zou hebben dan de rest van de auto! Is het dak al eens gespoten? Verder zou ik je willen adviseren om de auto aan te bieden bij de dealer waar hij is gekocht en hen een oordeel laten vellen en een oplossing aan te dragen. Zij zijn namelijk de leverancier van de auto en die zullen je waarschijnlijk verder helpen naar een goede oplossing.

 


 

Diesel op de lak (Ronald Verburg)
Ik heb diesel op mijn lak gekregen, hoe krijg ik dat er weer af (doffig)? En krasjes in de lak, zijn die er weer uit te krijgen, of is overspuiten de enige/beste optie? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen?

 

Antwoord: Diesel op de lak zou er met een ontvetter makkelijk af moeten gaan en eventueel met een goede wax weer op te poetsen zijn. Kleine krasjes zijn er uit te polijsten, met grofte P2000 of fijner schuren en dan machinaal met de goede producten weer op glans brengen. Dit vergt wel enige ervaring en poetsen gaat in diverse stappen, van grof naar zeer fijn. Vraag advies bij een schadebedrijf; daar kan men je verder helpen.

 


 

Putjes in de lak (Cliff)
Ben thuis begonnen met het spuiten van een VW Kever. Ben eerst aan het oefenen met losse delen. Probleem is dat ik alles redelijk strak gespoten krijg, alleen na 10 minuutjes beginnen er putjes in de lak te komen. Heb ontvet met wasbenzine. Spuit met een goed kwalitatief spuitpistool. Heb hier een compressor op van 100l. Heb ook gehoord dat er olie tijdens het spuiten in de lak kan komen. Heb wel een filter op de compressor. Wat kan ik er nog aan doen om het te voorkomen? Alvast bedankt.

 

Antwoord: Een auto thuis spuiten valt niet mee, de compressor die je gebruikt is niet geschikt voor spuitwerkzaamheden. De huidige lakken moeten vochtvrij en vetvrij verwerkt worden! Het filter dat er op zit is waarschijnlijk een vochtfilter dat het meeste water uit de lucht haalt, Er blijft dus teveel vocht en teveel vet achter wat problemen veroorzaakt. In de schadebedrijven worden speciale filters gebruikt en vriezdrogers om de lucht schoon te maken! Daarnaast is het ontvetten met wasbenzine al geen goed idee omdat dit materiaal vet is, Ik weet niet wat voor verf je gebruikt , op waterbasis of confentioneel? Ook kunnen de gaatjes worden veroorzaakt door laagdikte of onvoldoende luchtsnelheid of een verkeerde verdunning.
Al met al is het spuiten van verf in een thuis situatie zeer complex en kunnen er 100 redenen zijn voor gaatjes. Slechte doorharding (de huidige lakken hebben warmte nodig om echt door te harden) en glansverlies
Het beste is advies vragen aan de lakleverancier waar u de verf gekocht heeft

 


 

Soort lijm op dak (Mevr. E.C. Fritzlin)
Na terugkomst in de parkeergarage zag ik dat een of andere leukerd met een soort lijm(componenten) mijn auto had verfraaid. Op het dak aflopend over de zijruit en de deur. Van de ruit heb ik het eraf gekregen, niet van de dak en deur. Bij navraag in de garage kreeg ik geen oplossing. Het zit er al een poosje op maar het blijft mij enorm ergeren.
Weet u misschien een oplossing, dat zo geweldig zijn.

 

Antwoord: Als ik uw verhaal lees mis ik een aantal belangrijke zaken die ik niet kan inschatten via mail. Bijv. hoe lang het materiaal er al op zit, wat voor materiaal het precies is en naar wat voor garage bent u geweest?
Nu is het wel zo dat een lijm of een anders soort materiaal wat goed hard word zeer lastig of niet te verwijderen is, dit omdat het materiaal zich in de lak vreet!
Mijn advies is om langs een schadebedrijf te rijden en advies te vragen wat de beste oplossing is. Succes.

 


 

Vegen in de lak (Jaap)
Ik heb net een splinternieuwe Ford Focus kleur metallic grijs gekocht. Na een aantal weken kom ik er achter dat er in de lak 2 vegen zitten: 1 onder mijn linkerportier, en een op de achterklep. De vegen zijn er niet altijd goed te zien, alleen als het licht er goed op valt. Er is inmiddels een inspecteur van de ford geweest en die erkent dat er iets niet goed is gegaan met het spuiten in de fabriek. Ze hadden het over een folielaag die de auto beschermt tegen vogelpoep ed.
Ze willen de delen wel overspuiten maar ik ben daar een beetje huiverig voor, ik ben bang voor kleur verschil. Wat kan ik het beste doen? Het laten zitten en een redelijke schadevergoeding vragen? En wat is redelijk? Of toch die delen laten overspuiten? met de kans op kleurverschil, of zou de fabrikant de hele auto moeten overspuiten? In alle gevallen wordt ik hier niet beter van.

 

Antwoord: Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets fout gaat met een nieuwe auto, ik kan natuurlijk niet inschatten hoe erg de lakfout is omdat ik de auto niet gezien heb, Ik kan u dan ook niet adviseren wat te doen..
Als er iemand van Ford is geweest die de auto beoordeeld heeft zou ik op zijn advies ingaan. De delen overspuiten is tegenwoordig met de huidige lakken geen enkel probleem. De gehele auto overspuiten zal de fabriek nooit vergoeden en zou ik ook afraden!
Dus twee opties, of niks aan doen en gewoon laten zitten of de delen voor garantie over laten spuiten. Bij twijfel kunt u nog eens advies vragen aan een universeel schadebedrijf om hun mening te geven…..

 


 

Kleurverschil met kunststof onderdelen (Paul Stigters – Spijkenisse)
Ik heb sinds 3 maanden een nieuwe Ford Focus Frozen White. Nu blijkt vanaf dat die uit de fabriek is gekomen er kleurverschil zit in de carrosserie en de kunststof onderdelen (Bumpers, spoiler achter, handvaten, spiegelkapjes, achterklep). Wat voor marge houdt een fabrikant aan tussen deze 2 dingen (Carrosorie en kunststof).? De carrosorie is wit en de kunststof onderdelen gaan richting beige-geel.

 

Antwoord: Het kleurverschil waar je het over hebt is bij ieder merk terug te vinden. Het ene merk heeft er meer last dan het andere merk, en het hangt ook van de kleur zelf af. Vaak worden kunststof delen in een heel andere fabriek gespoten dan de carrosserie. Er worden voor zover ik weet geen marges o.i.d. aan verbonden.
Vaak zie je ook dat de carrosserie niet gedekt is met kleur waardoor er een bont effect ontstaat! Ook hier is verder niks aan te doen en is inmiddels gewoon geworden. De fabrikanten besparen hier veel materiaal (verf) mee. Hopelijk is je vraag beantwoord.

 


 

Witte waas (W.Brink – Alkmaar)
Heb een vraag over mijn alto 1996 blauwe metallic lak. kleur code y31. Het probleem is dat het dak door de zon met een witte waas is uitgeslagen. De garage heeft wat proberen te polijsten en liet zien dat de lak dan terug kwam maar dan wel niet zo mooi als de orginele lak die aan de zijkant nog goed. Ik heb met commandant 4 handmatig gepoetst, maar duurt te lang. Dus vervolgens een polijst machine aangeschaft 1 met een draai schijf van 22 cm. Wat moet ik nu doen is mijn vraag. Welke middelen allemaal om het dak weer acceptabel te krijgen. PS Ik heb ook nooit machinaal geschuurd maar ben snelle leerling.

 

Antwoord: Het probleem wat je met de lak van je auto hebt is een hardnekkig probleem dat alleen tijdelijk op te lossen is door poetsen, Probleem is dat de lak pigmenten stuk zijn gemaakt door de UV straling van de zon waardoor deze broos zijn geworden.. Door te poetsen lijkt de laklaag weer hersteld maar dat is slechts schijn. Als je de auto door de wasstraat haalt is het probleem weer zo goed als terug. Zonde van het werk dat je allemaal gaat verrichten. Enige definitieve oplossing is het deel te laten overspuiten.. succes.

 


 

Goede kleurnummer (Twan)
Ik ben mijn kampeerauto aan het opknappen. Nu ben ik op zoek naar de goede lak, kleurnummer of zo. Het kenteken is 24-VH-FX, Ford Transit, bouwjaar 1996.

 

Antwoord: Ik zou even langs een schadeherstel bedrijf rijden met de camper en vragen wat de kleur is. Of contact opnemen met de Ford dealer en vragen om het kleurnummer. Maar die doen meestal erg geheimzinnig en geven deze niet vaak. Succes

 


 

Lucht onder de lak (Davy Rozestraten)
Ik heb 2 a 3 weken geleden mijn voorbumper laten spuiten. Deze was geheel nieuw. Vandaag heb ik mijn auto gewassen en heb vastgesteld dat er lucht/water onder de lak gekomen is. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Niet goed gespoten of niet goed ontvet of wat zou nog kunnen?

 

Antwoord: Het is natuurlijk lastig beoordelen zonder foto of de bumper in het echt gezien te hebben, Maar feit is wel dat een hoop nieuwe bumpers van heel speciaal en lastig te spuiten plastic gemaakt zijn, het vergt dan ook een hele goede voorbereiding om dit te spuiten, heel goed mogelijk dat er in dit geval een stap is overgeslagen waardoor de hechting niet optimaal is, ik kan hier natuurlijk geen uitspraak over doen omdat ik het deel niet heb kunnen beoordelen maar weet uit praktijk ervaring dat hier nog wel eens het een en ander fout gaat.
Ik zou er even mee terug gaan en samen naar een oplossing zoeken

 


 

Roestblaasjes (Ilse Tent)
1,5 maand geleden heb ik mijn motorkap (BMW e36) laten spuiten door een FOCWA erkend bedrijf. De motorkap had schade d.m.v. een paar krassen, klein deukje en steenslag voor op de motorkap. Nu krijg ik op de motorkap roestblaasjes waar de steenslag heeft gezeten.
Ik terug naar het bedrijf. Valt dit niet onder de garantie omdat hij zegt dat het waarschijnelijk al langer gezeten had, al is dit met het overspuiten zeker niet gezien of gemeld. Hij vertelde mij ook dat de motorkap maar licht op is geschuurd, terwijl er wel flinke steenslag zat en dit na het spuiten ook niet meer te zien was.
Hoe kan het dan toch dat er na 1,5 maand roestvorming komt? Terwijl dit zeker niet gezien of gemeld is bij het overspuiten van de motorkap. Mij lijkt het dan toch dat het niet goed behandeld is en dat het daardoor is gaan roesten?

 

Antwoord: Dit zijn altijd lastige punten, als de moterkap veel en ook diepe steenslag heeft word vaak de lak niet verwijderd maar worden de steenslag gaatjes met plamuur gevuld, dit om eiland vorming en een minder strak eindresultaat te voorkomen. Risico is dat er roest kan achterblijven waar men alert op moet zijn voor het plamuren. Alleen vraag ik me af of de roest na zo een korte tijd alweer zichtbaar kan worden.
Wellicht is het iets anders of tekenen de plamuur plekjes zich af. Dit is heel goed mogelijk bij dit soort reparaties. Ik zou adviseren om eens bij een ander erkend schadebedrijf langs te gaan om hun visie te vragen, men kan het dan ook in de praktijk beoordelen…
Hoop dat u eruit komt, succes.

 


 

Verfspatten op voorbumper (F. van der Vliet)
Ik heb verfspatten op de voorbumper van een nieuwe auto. Hoe krijg ik deze er af? Het zijn kleine spatten, waarschijnlijk van wegwerkzaamheden. Er
is een klein stukje met schuurspons gedaan, maar nu is daar een dof plekje. Hoe krijg ik dat weer goed?

 

Antwoord: Het hangt er een beetje vanaf wat voor soort verf het is. Soms is de verf te verwijderen met een thinner of iets dergelijks, gaat dat niet dan is de verf eraf te schrapen met een scherp mesje. Hiervoor is enige ervaring nodig, want je mag de onderliggende lak niet beschadigen. Hierna kun je de lak opschuren met P2500 schuurpapier en polijsten met de juiste poetsmiddelen en bijbehorende stappen. Ga nooit met een schuurspons o.i.d. op een lak, deze is nogal kwetsbaar! Je kunt deze krasjes ook weer wegkrijgen door polijsten zoals net besproken. Vraag eventueel een schadebedrijf om advies… Lak is dun en kwetsbaar en als je de lak te erg beschadigt is over spuiten de enige en duurste optie. Succes.

 


 

Metalflakes in blankelak laag (Ronald Kuijper)
Ik heb een Audi cabriolet. In de blankelak laag zijn metalflakes meegespoten waardoor het geheel een (grof, voelbaar door de lak heen) glinstereffect krijgt. Of kan het zijn dat dit materiaal op de nog natte laklaag los aangebracht wordt? Is dit materiaal in de handel te verkrijgen?

 

Antwoord: Ik begrijp je vraag niet helemaal. Is hij net gespoten of wil je hem gaan spuiten met deze flakes en wat wil je precies gaan doen?
Het spul is te krijgen via diverse websites en leveranciers, even bij Google kijken: toets Flakes in en je krijgt van alles….
kijk ook eens bij http://www.stephan-design.nl/metal-flakes/?nggpage=2. ik ken ze verder niet maar staat ook bij Google.
succes

 


 

Glanslaag op bumper (Emanuel Meykens)
Hoe kan ik de glanslaag (vernis) verwijderen van een bumper om er daarna een nieuwe op te zetten?

 

Antwoord: Aangezien je weer een nieuwe laklaag wilt aanbrengen zul je de oude laklaag eraf moeten schuren. De grofte hangt af van de staat waarin de oude laklaag verkeert. Gebruik in geen geval afbijt o.i.d.!

 


 

Doffe vlek door vogelpoep verwijderen (Benno Arentsen)
Na wat Googlen is mij wel duidelijk dat vogelpoep desastreus kan zijn voor je auto. Onze nieuwe Volvo V50 heeft een nachtje vogelpoep op het dak gehad, en nu is er – ondanks polijsten bij het onderhoudsbedrijf – nog steeds een doffe vlek te zien. Wat kunnen we nog doen om het weg te krijgen?

 

Antwoord: Ja het klopt dat vogelpoep erg desastreus kan zijn voor je lak. Het kan zich zeer snel door de lak heen werken tot op het metaal aan toe… Het probleem is dat het de laklaag beschadigt en volledig stuk maakt, als je er met een vergrootglas op kijkt zul je gaatjes zien en deze zijn helaas niet meer weg te poetsen o.i.d.! De enige manier hiervoor is om het deel geheel over te laten spuiten…
Wellicht even info vragen bij een schadebedrijf en deze kunnen je advies geven over hoe te handelen. Het is moeilijk om op deze manier te beoordelen.

 


 

Metallic kleur (Connie de Soete)
Ik heb een vraagje in verband met mijn aankoop van de nieuwe peugeot 107 (Urban). Ik weet niet goed wat te kiezen: wit of donkergrijs (metallic). Wat zijn de voor- en nadelen van beide? Verzekert een metallic kleur een beter kleurbehoud op langere termijn? Verkleurt een witte auto na een tijdje? Ziet dat er mat uit of blinkend?

 

Antwoord: Een lastige vraag wat te kiezen, De huidige uni kleuren (wit) zijn meestal met een blanke lak beschermd, dat betekend dat de kleur niet zal verkrijten (mat worden) of zal verkleuren. Dus beide kleuren zullen geen probleem opleveren! Het enige argument dat ik zou kunnen bedenken is dat wit een mode kleur is en misschien over een aantal jaar zal gaan vervelen en de verkoop zal bemoeilijken omdat dan een andere kleur mode is. Grijs en dergelijke kleuren blijven altijd actueel. Maar dat is verder aan u
Succes met uw keuze.

 


 

Wit of donkergrijs (Conny de Soete)
Ik heb een vraagje in verband met mijn aankoop van de nieuwe peugeot 107 (Urban). Ik weet niet goed wat te kiezen: wit of donkergrijs (metallic). Wat zijn de voor- en nadelen van beide? Verzekert een metallic kleur een beter kleurbehoud op langere termijn? Verkleurt een witte auto na een tijdje? Ziet dat er mat uit of blinkend?

 

Antwoord: Een lastige vraag wat te kiezen, De huidige uni kleuren (wit) zijn meestal met een blanke lak beschermd, dat betekend dat de kleur niet zal verkrijten (mat worden) of zal verkleuren. Dus beide kleuren zullen geen probleem opleveren! Het enige argument dat ik zou kunnen bedenken is dat wit een mode kleur is en misschien over een aantal jaar zal gaan vervelen en de verkoop zal bemoeilijken omdat dan een andere kleur mode is. Grijs en dergelijke kleuren blijven altijd actueel.. Maar dat is verder aan u
Succes met uw keuze.

 


 

Lak afbladderen (Piet Visser)
Ik heb een Kia Carens, 3½ jaar oud. Op een bepaalde plek zit de lak gewoon los en bladdert dus steeds meer af. Er zit geen roest onder, de hechting is gewoon waardeloos. Volgens mij is er iets verkeerd gegaan met voldoende ontvetten voordat de laklaag aangebracht is. Ik heb een afspraak gehad met de importeur. Graag uw opinie over wat hier dient te gebeuren en of dit aangemerkt kan worden als een fabricage fout en dus kosteloos hersteld dient te worden.

 

Antwoord: Het lijkt erop dat de delen overgespoten zijn. Dit omdat als ik de foto’s bekijk schuurkrassen zie en er in de fabriek niet geschuurd wordt tussen de lagen, Verder kan ik weinig advies geven over wat er moet gebeuren en bij wie de schuld ligt. Dit kan ik niet beoordelen aan de hand van foto’s e.d. Feit is dat de delen geschuurd dienen te worden, opnieuw in de grondverf moeten en dan volgens de gebruikelijke manier gerepareerd dienen te worden.

 


 

Krasjes (Frits van Heugten – Van Heugten Montage)
Ik wil krasjes uit mijn auto poetsen, na gebruik van poetsmachine met schapenvacht en 3M polijstmiddel. Daarna gepoetst met Turtle Wax voor zwarte auto.

 

Antwoord: Opnieuw opschuren met P2000 en poetsen met een poetsmop en volgens de stappen van 3M. Gebruik nooit een vacht! Die is veel te agressief.

 


 

Ongespoten kunststof bumper (Kees)
kan ik een ongespoten kunststof bumper schuren en spuiten en wat voor ondergrond moet ik gebruiken?

 

Antwoord: Dat hangt een beetje van het soort kunststof af, is het hard of zacht en is het PP of PP/EPDM… Er zijn vele soorten. Ik zou hem opruwen met scoch-bright fine en dan een twee componenten kunststof primer gebruiken, hierna aflakken met een basecoat en en vernis.

 


 

Washprimer (Jens Eemer)
Ik ben bezig met een auto restauratie. Maar nu kom ik bij het spuitwerk. En hoorde dat ik eerst washprimer er op moet doen, Ik heb al delen gespoten en gewone rostschutz primer op blank metaal gedaan. Waar kan ik die washprimer kopen? vind er niet veel over op internet?

 

Antwoord: Als het om kaal metaal gaat kun je het beste een epoxy primer erop spuiten. Dit is een primer waar je ook overheen kan plamuren en die voor een goede roestwering zorgt. De primer die jij noemt ken ik niet maar het is belangrijk dat het een twee componenten primer is i.v.m. hechting en duurzaamheid. Daar ik niet weet hoe het plaatwerk eruit ziet (nieuw, gebruikt,geschuurd e.d.) is het lastig om heel gericht een goed systeem advies te geven. Indien gewenst graag even meer informatie doorgeven..
Kijk op Autoschadeportaal bij autolakfabrikanten en je zult een hoop informatie vinden.

 


 

Ontstickeren (Niels)
Ik heb een auto ontstickerd m.b.v. caramelschijf, vervolgens gepolijst. Nu komt er een soort van waas naar boven en zie je min of meer een afdruk van de sticker. Wederom gepoetst en gepolijst maar het blijft terugkomen. Wat is hier aan te doen ?

 

Antwoord: Dit is een bekend verschijnsel. Er is maar één ding tegen te doen en dat is overspuiten. Let op! Als je dit doet MOET je dit isoleren met een epoxy primer. Doe je dit niet dan komen de afdrukken gewoon weer terug ondanks dat je het goed en eventueel kaal geschuurd hebt!

 


 

Bumper overspuiten (Rudy de Buck)
Is het mogelijk een zwarte metal;ic-bumper over te spuiten in zilver metallic? En zo ja, wat zijn de stappen en de eventuele prijs bij een carrosserier.

 

Antwoord: Ja, dat is mogelijk, ervan uitgaande dat de bumper in goede staat is. Je moet ‘m matteren met P320, daarna overspuiten met een nat in nat filler, dan 20 minuten wachten en zonder te schuren afspuiten in de gewenste kleur. Kosten bij een schadebedrijf zullen rond de 300 euro liggen afhankelijk van de staat waarin de bumper verkeerd.

 


 

Blazen (Henry)
Onlangs heb ik mijn auto in de rode Sikkens primer gezet, deze zoals op eticket stond verdund met terpetine. Na het aanbrengen ruim 1 1/2 week gewacht met uitharden. Vervolgens geschuurd, ontvet en alles afgedekt omdat ik pas 2 dagen later de tijd had voor het spuitwerk. Tijdens het aanbrengen van de nieuwe afwerklak ontstonden er op diverse plaatsen ‘blazen’ in de lak, 2 min. later na het aanbrengen. Toen ik deze eraf trok zag ik aan de onderkant van de blaas dat deze rood was, alsof de primer is losgelaten en de oude onder grond werd weer zichtbaar. Maar de blazen zijn niet overal zichtbaar, sommige stukken zijn perfect gelukt. Ik baal verschrikkelijk, wat is er mis gegaan???

 

Antwoord: Als ik hier een goede analyse van moet maken, dan heb ik wel wat meer gegevns nodig van de producten en de oude ondergrond. Wat is het voor lak? En wat heb je gebruikt tot nu toe? Laat me dat even weten. Mail dat aan Autoschadeportaal of bel met Kristal Coatings in Beuningen (024 6752636).

 


 

Verfdruppels (Coby Monteiro)
op mijn zwarte auto zitten witte verfdruppels. waarvandaan en door wie weten wij niet. maar hoe kan ik ze eraf krijgen?

 

Antwoord: Tja, ht beste lijkt mij voorzichtig te beginnen met een niet te sterke thinner, en anders adviseer ik je naar een schadebedrijf te gaan voor advies.

 


 

Wat voor verfspuit (Stuart)
Ik wil graag mijn VW kever na het stralen in een 2k epoxy zetten. Wat voor een verfspuit en nozzle kan ik hiervoor het beste aanschaffen?

 

Antwoord: Het beste is een bovenbekerspuit met een 1.8 mm opening voor epoxy

 


 

Bumper dof (S.H.C. de Leeuw – Verkuijl & De Leeuw)
ik heb een Ssangyong van 2004. Ik heb er enkele schades aan zijkant van de achterbumper mee gehad. Bumper is nu dof en voelt niet glad meer aan. Wat nu te doen?

 

Antwoord: Het beste is proberen te polijsten en te poetsen.

 


 

Lak komt lo (Fris Spaan)
Ik heb over mijn hele auto kleine plekjes waar mijn verf los komt. De dealer zegt dat het van buiten af komt, maar ik denk van niet. Waar kan ik dit laten onderzoeken?

 

Antwoord: Je kunt het beste naar een onafhankelijk schadebedrijf gaan voor een second opinion. En anders naar Focwa. Daar kunnen ze je goed advies geven.

 


 

Verharder in de lak (J. Philippo)
als je de verharder in de lak hebt gedaan, hoe lang is de lak dan nog te verwerken.

 

Antwoord: Het ligt een beetje aan de produkten, maar in het algemeen een uur of 1,5 tot 2 uur.

 


 

Vlekken in witte lak (B. van Lettow)
In de witte lak van mijn 1,5 maand oude Peugeot 107 is opeens een gele vlek ontstaan. Het gaat er met wassen niet af en het lijkt of de vlek eigenlijk “onder” de lak zit. Hoe krijg ik deze weg?

 

Antwoord: Ik denk niet dat je deze vlek nog wegkrijgt, het kan te maken hebben met de ondergrond of misschien heeft er een sticker op gezeten, maar met z`n nieuwe auto ga je toch terug!

 


 

Epoxylaag (Paul)
Ik heb zojuist een epoxylaag op mijn zeilbootromp gezet. Deze wil ik aflakken, met welke verfsysteem type zou dat moeten?

 

Antwoord: Dat kan nu met elke botenlak of een polyuretaan 2komponenten.

 


 

Spatjes verhelpen (Katrien de Backer – Penta Systems NV)
Deze week heb ik onze collstrop een opknapbeurt gegeven. Dit gebeurde met een verfpistool(spuit) van het merk Cuprinol en dito tuinbeits, kleur donkerbruin. Alles (pistool, trechter,…) te reinigen achteraf met water.
Die dag was er een een lichte wind en onze buurman zijn auto stond zo’n 5 meter verderop geparkeerd in de staat. Een 2tal dagen erna zag mijn buur bruine spatjes (nevel) op het dak, voorruit en linker zijkant.
Hoe kan dit verholpen worden ?

 

Antwoord: Je kunt het proberen met thinner of wasbenzine

 


 

Bumpers spuiten (Dirk Tiessen)
Kan ik de originele zwarte bumpers van mijn Opel Astra in de kleur van de lak spuiten? Zo ja…hoe dan?

 

Antwoord: Allereerst de bumper goed reinigen, daarna matteren met scotchbrite. Vervolgens een kunststof hechtprimer aanbrengen en daarna een primer aanbrengen. Deze ga je schuren met P360/P400 wanneer hij droog is, dan ontvetten en de kleur aanbrengen.

 


 

Spuiten van motorfietsonderdelen (Sander – Lagotronics)
Wat heb ik nodig voor het spuiten van motorfiets onderdelen. De tank en spatbord zijn van metaal en laat ik stalen, de kappen en achterspatbord zijn van kunstof. Wat voor soort lakken en schuurpapier moet ik gebruiken en wat zijn de stappen die ik moet ondernemen voor een goed resultaat. Ik wil graag een 2k lak gaan gebruiken.
De motor is al eens door iemand gespoten, maar die lak laat een beetje los.

 

Antwoord: Voor het gestraalde metaal is het het beste een epoxyprimer te gebruiken en voor het kunststof eerst een hechtprimer en daarna een vullende primer. Na de epoxy schuren met P280 en afspuiten of eerst een vullende primer na de vullende primer schuren met P360 of P400.

 


 

Te snel schuren (Emiel, Kernutuning’
Ik ben bezig een kadett c station te restaureren, heb de wagen helemaal in de eurofil staan, nu heb ik gehoord als je het te snel gaat schuren zul je na verloop van tijd de schuur krassen er onder uit zien komen. hoe lang moet ik wachten zo dat dit niet gebeurd?

 

Antwoord: Als je hem 2 tot 3 normale lagen hebt gegeven, dan kun je hem de volgende dag gewoon schuren.

 


 

Kaal maken of alleen blanke lak verwijderen (Roel de Jonge)
Ik heb een bordeaux rode plymouth volare uit `79. Hij moet echter zwart worden (RAL 9000 serie). Moet ik hem nou helemaal kaal maken zodat ik het metaal zie of is het voldoende om de blankelak eraf te halen zodat de rode lak dof wordt. En dan een grijze primer, zwarte lak en dan de blanke lak.

 


 

Kun je mij ook vertellen wat voor soort schuurpapier ik moet hebben? Ik weet dat ik na de primerlaag weer moet schuren. Het is voor het eerst dat ik met een compressor ga spuiten. Kun je mij vertellen op hoeveel bar ik moet spuiten. Zelf heb ik een HVLP-spuit van 1.4mm. Kan ik dit ook voor de primer gebruiken? Er zir een klein deukje in. Moet ik eerst primer gebruiken en dan plamuren? En daarna weer primer in verband met vocht?

 


 

Het is de bedoeling in de zomer te gaan spuiten i.v.m. warmte. Is het soms makkelijker voor mij om apart de deuren, motorkap en kofferbak te spuiten. Dan hoef ik alleen het dak te spuiten en de linker en rechter achterkant. Na een paar dagen doe ik dan de auto als de deuren etc. helemaal droog zijn. Het stukje dat gelast moet worden in het spatbord moet ik uiteraard met een slijptol bewerken. Als het mooi glad is dus eerst primer en dan plamuur?

 


 

Vele vele vragen maar hoop dat je mij kan helpen. Ik heb er zin in.

 

Antwoord: Wel spannend zo`n klus. Je hoeft hem niet kaal te maken, maar wel waar er geplamuurd moet worden. Eerst met p80 plamuren, dan weer met p80 uitschuren en daarna op het kale metaal een roestwerende primer (WASHPRIMER). Vervolgens de auto in z`n geheel, P220-280, daarna grondverf spuiten met een 1,7/1,8 mm opening en 1,8 bar onder de spuit.
P360-400 uitschuren, naschuren met P500, dan de kleur en daarna blanke lak met een 1,4 mm en 2,2 bar onder de spuit.

 


 

Alles los spuiten kan ook. Succes.

 


 

Verweerde autolak (T. van Etten)
Ik ben in het bezit van een rode verweerde mazda 626. Welk advies geeft u mij wat voor een soort autopoets ik zou moeten gebruiken om de glans weer terug te krijgen en te houden? Er zijn immers zo veel middelen op de markt van goedkoop tot duur.

 

Antwoord: Er zijn inderdaad veel middelen op dat gebied. Met 3M heb ikzelf de meeste ervaring, maar dan wel met een poetsmachine met het juiste toerental (tot 2500 toeren). Het probleem van jouw auto blijft alleen toch steeds weer terugkomen omdat het pigment dood is. Overspuiten is de enige oplossing.

 


 

Lakproblemen Kia Venga (Rob Bos – BBS)
Ik heb sinds 2 weken een nieuwe Kia Venga (donkerbuin metallic). Direct na het afhalen heb ik opgemerkt en gemeld dat er lakproblemen waren. Er is een witte waas van de handgreep naar beneden bij de achterdeur aan de bestuurderskant. Daarnaast heeft de kunststof achterbumper aan de bijrijderskant geen kleurverschil en aan bestuurderskant wel. De oorzaak van dit laatste is denk ik dat de auto van voren naar achter gespoten is en de bumper van links naar rechts. Klopt dit en hoort dit? Kan ik hier iets aan doen bij de importeur?

 

Antwoord: Ik denk zeker dat de dealer iets moet doen n.l.je bumper heeft waarschijnlijk transportschade gehad,en het andere probleem moet ook op te lossen zijn,want ik denk dat de lak daar niet voldoende laagdikte heeft en de ondergrond doorschijnt.er kan ook op z`n plek laagdikte gemeten worden.

 


 

Motorruimte spuiten (Richard)
Hoe spuit ik de motorruimte van mijn E21 (ruimte waar de motor zit)? Moet ik alles demonteren?

 

Antwoord: Ik zou alles eruit halen. Je kunt ook alleen de motor laten zitten en alles erom heen weghalen.

 


 

Lichtmetalen wielen spuiten (Klaas)
Ik wil een setje lichtmetalen wielen opknappen en overspuiten. Hiervoor had ik de volgende producten in gedachten voor een optimaal resultaat: 2k epoxy primer met filler, 2k aflak in kleur en 2k blanke laklaag. Natuurlijk ook met de nodige schuur- en ontvetproducten. Is dit de beste methode en componenten?

 

Antwoord: Ja dit zijn de beste stappen,nog even een tip,spuit de velgen goed schoon met een hoge druk reiniger voor je gaat schuren.

 


 

2K lakken met thinner (Ruud Lubbers)
Voor het polijsten van sterk beschadigde 2K autolak gebruik ik als eerste stap 3M Fast Cut Plus compound. Deze compound heeft de neiging om de hologrammen die tijdens het polijsten kunnen ontstaan op te vullen/ camoufleren. Hierdoor zijn de hologrammen niet of slecht zichtbaar en is het mogelijk dat ze bij de laatste afwerkstap onvoldoende worden verwijderd. Na verloop van tijd zullen de productresten die zich in de hologrammen bevinden verdwijnen en worden de hologrammen zichtbaar. Normaal gesproken reinig en ontvet ik de lak met een 50/50 IPA (isopropylalcohol)/ watermengsel. Dit helpt slechts ten dele. Ik heb van iemand vernomen dat afnemen met thinner goed werkt. Aangezien thinner een agressief goedje is ben ik uiterst terughoudend.
Daarom mijn vraag. Is het mogelijk om 2K lakken af te nemen met thinner
zonder dat daarbij lakschade kan optreden?

 

Antwoord: Dat is best riskant. Je kunt beter een goede ontvetter gebruiken. Daarmee verwijder je alle poetsrestanten zodat je alles (of niet) terug ziet. Succes!

 


 

Scheuren en bladderen (J.W. de Waard)
Ik ben een oude motorscooter aan het opknappen en laat alle delen zandstralen. Daarna zet ik het in de primer, vervolgens spuit ik bij 22graden
een synthetische lak met een spuitbus. Tot zover gaat alles goed, maar bij het spuiten met een blanke lak als afwerklaag (akryl) werken de lagen op
elkaar in en gaan ze scheuren en bladerren?? Wat kan dit zijn? Ik houd voldoende tijd aan tussen de laklagen?

 

Antwoord: Het is wel beter om gelijke producten te gebruiken. Dus of een synthetische blanke lak, of een akryl kleurlaag. Dan kan er niets gebeuren.

 


 

Wat voor laklaag (Ruud van Rooijen – RuvaRo)
Ik wil een oude Landrover gaan (laten) overspuiten. Het wordt geen metallic lak. Ik wil graag een lak die ik zelf na een paar jaar weer kan laten ‘opleven’ door bijv. met cleaner te polijsten. Kan dit nu wel of niet met een blanke laklaag? Volgens mij kan dit niet… Wat voor een laklaag moet ik spuiten om zonder blanke laklaag toch het gewenste effect te krijgen?

 

Antwoord: Als je dat wilt doen, dan moet je zeker geen blanke lak gebruiken maar een 2k lak (oud systheem) of nog erger: een acrylaatlak. Maar dan moet je wel echt van poetsen houden.

 


 

Hechting washprimer (Adje)
Ik ben een Landrover aan het opknappen. Veel delen krijg ik nagenoeg helemaal blank (staal gietijzer en alu). Kan ik nu na de washprimer gelijk aflakken? Hecht de washprimer ook op niet verwijderde oude laklagen?

 

Antwoord: Een washprimer is een roestwerende etsende laag waar daarna een surfacer (filler) op kan worden gespoten. Het heeft geen zin om deze over oude laklagen te spuiten. Wat je beter kunt doen is een epoxyprimer gebruiken. Deze is bestemd voor kaal metaal, aluminium, gietijzer enz. en is ook vullend. Daarbij kun je er ook nog oneffenheden plamuren zonder
kaal te maken

 


 

Laklaag verwijderen (M.M. Muller, TripleM)
Ik wil graag mijn velgen restaureren en moet daarvoor eerst de oude laklaag verwijderen. Wat is het beste middel om oude verflagen te verwijderen?

 

Antwoord: Het beste is zandstralen of eventueel afbijten om ze helemaal kaal te maken, Daarna behandelen met een epoxyprimer en dan verder opbouwen of laten poedercoaten.

 


 

Witte vlekken (J. Heijkoop)
Er zitten witte vlekken op de carrosserie van mijn auto. Het zijn geen verfvlekken. Wat is hier aan te doen?

 

Antwoord: Om antwoord te geven op uw vraag moet ik wel wat meer informatie hebben, maar witte vlekken in de lak zijn meestal vochtvlekken die in de blanke lak zitten. Mijn advies is om de vlekken eerst weg te poetsen. Of laat er naar kijken bij een schadebedrijf.

 


 

Bestickeren (Johan van Os)
Ik ben bezig met het bestickeren en een nieuwe blanke laklaag aanbrengen op mijn motorfiets. De oude blanke laklaag heb ik licht opgeschuurd. Voor het afwerken gebruik ik als ontvetter siliconenverwijderaar van Colormatic. Ik vraag me af of dit tevens geschikt is als ontvetter om de blanke laklaag aan te brengen.
Ook heb ik de vraag hoe ik deze blanke lak het beste kan aanbrengen aangezien de vorige keer een sinaasappelhuidje tevoorschijn kwam. Verder spuit ik met 2K blanke lak spuitbussen van colormatic en in een zelfgemaakte spuitcabine met een temperatuur rond de 20 graden.

 

Antwoord: De producten die je noemt van Colormatic ken ik niet, maar als het een ontvetter is die daarvoor geschikt is dan moet dat goed zijn. Laat hem wel goed uitdampen op de stickerranden. Verder moet je van een spuitbus niet veel verwachten. Maar als je de eerste laag wat egaler opbrengt en niet te lang wacht met de tweede laag, dan kun je best mooie resultaten krijgen.

 


 

Blaasvorming (Sterk – Staa Automatic Eindhoven)
Ik heb een Fiat 500 aan de onderzijde blank geschuurd en er een rode ijzermenie op aangebracht. Vervolgens spuitprimer erop en daar overheen een hoogglans autoverf. Vervolgens anti-steenslag van 3M 08868; dit leek allemaal goed, maar na 2,5 uur begon het op allerlei plekken te zwellen (blaasvorming). Ik kon daar de steenslag met lak zo van de primer aftrekken als vel.
Enig idee hoe dit kan? Ik heb goed ontvet, de primer en lak waren 2 dagen ervoor aangebracht.

 

Antwoord: Ik weet niet of de primer en de aflak goed doorgedroogd zijn. Als dit niet het geval is dan lossen de solventen van de coating de andere lagen weer op. De voorgaande lagen moeten wel goed uitgehard zijn.

 


 

Motorblok glimmend zwart (Rik Plattel – ERC)
Ik ben een motorfiets BMW R100RT aan het opknappen. Het aluminium motorblok heeft veel witte vlekken en het zwarte frame hier en daar roestplekken. Het motorblok zou ik graag glimmend zwart maken. Waar moet ik rekening mee houden om het mooiste resultaat te krijgen en te houden? Welke lak?

 

Antwoord: Na alles goed te hebben ontvet hebt moet er een epoxyprimer op. Daarna kun je elke kleur erop spuiten die je wilt, Het beste is een hittebestendige lak.

 


 

Spuiten Buick 1962 (Jos)
ik wil binnenkort beginnen met het spuiten van een Buick uit 1962. Er zit nog steeds de 1e lak op. Kan ik eroverheen spuiten met een Europese lak? Gaat dit goed of moet ik eerst een sealer voorspuiten?

 

Antwoord: Het beste is er een sealer voor te zetten. De kans is groot dat er een thermoplastische lak op zit.

 


 

Zonnekleppen spuiten (Desiree, ArnoAuto)
lk heb twee zonnekleppen voor in mijn Tigra besteld maar die zijn licht. iK wil ze zwart hebben. Wat kan ik het beste erop verven? En het dashboard is wat beschadigd. Dat wil ik dus ook weer mooi maken. Wat kan ik het beste eroverheen spuiten?

 

Antwoord: Als je dit wilt laten spuiten moet je contact opnemen met Dokter vinyl, zie internet.

 


 

Metallic lak (Nico Groot)
Wij staan op het punt een nieuwe auto te kopen. Daarbij is het de vraag of we een metallic lak kiezen of niet. De verkoper zegt dat gewone lak doffer wordt en metallic lak niet. Is dat zo en geldt dat ook voor gewone witte lak?

 

Antwoord: Tegenwoordig zit er op bijna alle auto`s een blanke laklaag. Dus wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken. Maar je kunt er wellicht naar vragen of dat betreffende model dat heeft. Anders kun je door middel van een doekje met wat polish kijken of hij afgeeft. Geeft hij niet af dan zit er een blanke lak op.

 


 

Kunststof bumper (Ossy – Hobe)
Hoe weet ik of een bumper van een VW Passat uit 2001 van polyester of van kunstof is?

 

Antwoord: Kunstof is altijd zachter dan polyester en aan de binnenkant van de bumper staat een aanduiding van wat voor een soort kunstof het is. Dat wordt aangegeven in codes.

 


 

Overspuiten (Vince)
Mijn auto is nog niet zo lang geleden helemaal gespoten en is supper strak in de lak, maar ik ben niet tevreden met de kleur. Het is een grijs tint licht, maar ik vind deze kleur te saai. Kan ik er alsnog een laag overheen laten spuiten, zodat de kleur donkerder wordt, met metallic, een stransperante kleur of zo? Wat zijn de mogelijkheden?

 

Antwoord: In principe kan alles wat je maar wilt. Maar het kost natuurlijk veel geld. Ik raad je aan om naar een spuiterij te gaan voor advies.

 


 

Gitaar beschilderen (Koesemans De Waal)
Ik wil mijn gitaar beschilderen. Hiervoor werd mij polyurethaanlak aanbevolen. De gitaar is zeer glimmend. Moet deze geschuurd worden of kan deze verf er zo op worden aangebracht? Kan deze verf ook als vulmiddel gebruikt worden voor kleine deukjes?

Antwoord: Nee,verf vult geen deukjes. Daar moet je plamuur voor gebruiken. Je moet allereerst schuren, beginnend met een korrel P320 plamuren en daarna afwerken met fijnere korrels.

 


 

Lak verwijderen (Hank Vlemmix – A. Vlemmix)
Voor het verwijderen van de lak heb ik eerst de kleurlak verwijderd. Hieronder zat een zachte kleverige laag. Ook deze heb ik verwijderd tot op het poleyester. Men zegt dat er nu een epoxy primer chromaat groen erover moet. Klopt dat?

 

Antwoord: Ja dat kan. Maar als het alleen maar polyester is kun je net zo goed met een surfacer beginnen, en voorzichtig opbouwen. Een epoxy is namelijk erg hard en die zou kunnen barsten.

 


 

Spinnewebben in de lak (Jan Willem Poulussen)
Ik ben samen met een vriend een brommer aan het spuiten. Daarvoor zijn we speciaal verf gaan halen bij een autolakzaak. Nu hebben we de brommer geprimerd. Als we de laklaag aanbrengen op de primer komen er een soort
spinnenwebben in de lak. Hoe kan dit? De primer zat in een bus en de lak is metallic met thinner om het te verdunnen.

 

Antwoord: Ik denk dat de onderlaag al een keer behandeld is met een synthetische lak, waardoor deze door de thinner is gaan werken. Mijn advies is hem eerst af te sluiten met een 1K primer.

 


 

Lakken zonder stofdeeltjes (Nico Hoorne)
Ben een metalen kast aan het lakken. Maar om ze te lakken zonder stofdeeltjes is bijna onmogelijk. Ik gebruik een spuitbus die je kunt laten vullen met verf naar eigen keuze. De sproeikop is er één met een brede waaier, gelijk een spuitpistool op perslucht. Mijn vraag is hoe ik die
stofdeeltjes kan verwijderen. Ik heb het al geprobeerd met fijn schuurpapier en dan simoniseren, maar krijg geen goed resultaat. Kunt u mij het beste advies geven.

 

Antwoord: Ik adviseer je nadat de verf is uitgehard de stofjes weg te schuren met P2000 en dan te poetsen met een polish (3M).

 


 

Doorbloeien (Henk Vlemmix – A. Vlemmix)
Ik ben bezig met het spuiten van een botsauto. Hij staat in de grondverf. Na een week begon hij door te bloeien. Moet ik nu opnieuw beginnen of kan ik hier een sealer over zetten?

 

Antwoord: Ik weet niet wat er onder zit, maar met een sealfiller kun je dit
oplossen. Kijk eerst of de onderlaag niet zacht is. Wil je meer info, meld
dan wat er allemaal onder zit.

 


 

Lak slaat dof uit (Rick de Ruyter)
Ik heb een paar dagen geleden een eerste laklaag op wat schermen van mijn oldtimertje gezet. De voorbehandeling prima gegaan maar na droging is de eerste kleurlaag mat in plaats van glans. Ik denk zelf dat het met de temperatuur in mijn spuitruimte te maken heeft gezien die onverwarmd is.
De lak die ik gebruik is synthetisch en wasbenzine verdund. Is het de temperatuur? Wellicht kan ik de schermen in verwarmde ruimte opwarmen en dan spuiten?

 

Antwoord: Ja Rick, de temperatuur speelt een grote rol hierin. Onder de 17 graden moet je niet spuiten, maar met poetsen kom je een heel eind.

 


 

Blanke lak laat los (Monique Bank)
Bij onze auto laat de blanke lak los, lijkt het wel. En er ontstaan zelfs
blazen. Is hier iets aan te doen, en hoe ontstaat dat?

 

Antwoord: Het los laten van blanke lak onstaat meestal door de oplosmiddelen die nog onder de blanke lak zitten. Dat wil zeggen dat de basis lak (kleur) niet volledig is uitgedampt. Die kan korte tijd na het spuiten naar boven komen, maar ook wel eens na verloop van tijd, bijv. als je op vakantie gaat naar een warm land. Door de zon gaat de onderlaag reageren en die duwt als het waren de blanke lak omhoog.

 


 

Strepen in de lak (Vincent Schutte)
Ik heb mijn auto gespoten, maar heb allemaal strepen in de lak gekregen. Wat kan ik er aan doen om deze weer weg te krijgen? Het is een mat lak.

 

Antwoord: Ik heb het idee dat het met de verfspuit te maken heeft en dat de luchtkap defect of verstopt is, of dat de druk te hoog heeft gestaan. Maar het kan ook te maken hebben met een te snelle verdunner of verharder.

 


 

Cementspatten (Jan van Zal – Van Zal Camper- en Caravanherstel)
Van een bestaande relatie zijn op de autolak cementspatten gekomen. Deze zijn niet te verwijderen. Dus hoe te herstellen? En vreet de cement door de lak heen?

 

Antwoord: Cement is inderdaad erg agressief. Wanneer je er niet op tijd bij bent, dan is een deelreparatie onvermijdelijk. Probeer eerst of je alleen de blanke lak kan herstellen. Succes!

 


 

Carbondelen spuiten (Erik, Fidder)
Met welke lak kan ik het beste mijn carbondelen van mijn motor spuiten, welke behandeling geeft het mooiste resultaat?

 

Antwoord: Het beste resultaat bereik je met een 1 laags blanke lak. Wanneer je de eerste laag hebt aangebracht en deze na het drogen weer
slijpt en nog een laag aanbrengt, dan heb je ten eerste een enorme mooie
lakstand en een hoge laagdikte.

 


 

Roest isoleren (S. Hassing)
Ik heb roest op mijn motorkap die niet voor 100% is weg te krijgen. Ik heb de roestplekken aangepakt met roestomvormer, maar de roest is niet helemaal weg. Wat kan ik het beste gebruiken om de roest te isoleren? Roestewerende primer of zinkspray?

 

Antwoord: Roest kun je nooit isoleren. Dus kaalmaken en een roestwerende primer gebruiken (epoxy). Daarna alles weer opbouwen.

 


 

Rondjes in de lak (Jan Strikwerda)
Ik heb een portier van onze Toyota Celica 1975 geschuurd, in de primer gezet en gespoten met lak middels spuitbus. Ben tevreden over het resultaat. Echter bij het aanbrengen van een blanke laklaag (ook spuitbus), eerst twee dunne lagen en vervolgens een derde ‘dikker’, zodanig dat het meer ging vloeien en ging lijken op de rest van de auto is er iets misgegaan. Er vertonen zich rondjes in de lak (net als vetoogjes in de soep). Hoe kan ik die laag het beste er weer afhalen?

 

Antwoord: Die rondjes die je ziet zijn silicoontjes, Het enige wat je kunt doen is voorzichtig de eerste laag er afschuren met p500 droog of p1200 nat en daarna weer een laagje erop spuiten.

 


 

Randaftekening blanke lak (R.C. van Gurp – www.mazdamx5.nl)
Bij het laten herstellen van een parkeerdeukje zal er plaatselijk een stuk van mijn auto overgespoten moeten worden. Nu is de kleur van mijn auto metallic zwart. Zie je dan altijd ook een randaftekening van de blanke lak bij het plaatselijk laten (uit)spuiten? Of is dit onzichtbaar bij een goede autospuiter?

 

Antwoord: Nee. Wanneer er een deelreparatie word toegepast is het gebruikelijk dat je er niets meer van ziet.

 


 

Openscheuren (Iker, Van der Horst Autoschade)
Ik heb 2 jaar geleden de auto van mijn broertje gespoten met Candyblue 3-laagssysteem. Nu gaan we de auto weer overspuiten en ben ik er achter gekomen dat de blauwe blanke lak (2e laag) nog helemaal nat is. Ik heb als test de motorkap opnieuw in de grondlak gezet en daar de infraroodlamp op gezet. Nu begint die laag helemaal open te scheuren.
Nu is mijn vraag of er een bepaalde sealer is voor b.v. epoxyprimer om te zorgen dat de oude laklaag helemaal wordt geseald, zodat ik niet heel de auto tot aan de primer hoef af te schuren? Want dat gaat toch echt te veel tijd kosten en te veel geld.

 

Antwoord: Dit is wel een probleem. Als je een seal-filler gebruikt dan heb je
inderdaad het beste resultaat.

 


 

Loslaten blanke lak (Marco, CarflexS)
Een auto met enorm veel steenslag, kan dat na maanden/jaren door weersinvloeden en wasstraat zorgen voor een soort plaatselijk loslaten van de blanke laklaag? Mijn gevoel zegt dat het vocht/vuil onder de blanke lak kruipt en zo voor lelijke plekjes kan zorgen.

 

Antwoord: Ja, als de steenslag er al enige tijd zit dan komt er door roestvorming plaatselijke onthechting, met het gevolg dat als je er met bijv. een hogedruk spuit op spuit je verdere onthechting krijgt.Sinds kort is er een alternatief om dit soort problemen te voorkomen Rubbelrub. Kijk op www.rubblerub.nl.

 


 

Vuil onder de lak (L. Budel)
Ik heb wat onderdelen laten spuiten van mijn auto, nu zitten er her en der over het oppervlak pitjes (geen putjes) vuiligheid onder de lak. Je voelt het als je met je open hand over het oppervlak glijdt. Is dit nog op te lossen door middel van polijstwerk? Of dien ik het met de meest fijne korrel schuurpapier glad te krijgen en dan te polijsten?

 

Antwoord: Als ik dit lees, dan zou ik eerst verhaal halen bij het bedrijf waar het gespoten is. En anders zou ik het eerst schuren met polijstpapier en daarna poetsen. Succes!

 


 

Rode metallic lak (Willy van den Bremt)
Ik bezit een Toyota Celica uit 1993 en zou deze graag laten herspuiten. De rode kleur is afgebleekt. De glans is er nog, maar als je dichtbij komt zie je de grijze mattigheid. Men zegt mij dat rood een delicate kleur is voor dat fenomeen. Bestaat er nu een rode verf die dat niet meer zou hebben? Men vertelde mij dat als men er lak bij doet, dat dat dan de kleur zou blijven blinken. Bestaat er een rode metalac lak? Ik zie de auto graag in het rood. Kan ik uitleg krijgen wat er mogelijk is om mijn auto te vernieuwen?

 

Antwoord: Ik stel voor om naar je dealer of naar een van onze dealers. In jouw regio is dat volgens mij Kleurencentrum Limburg of Wico Autolakken. Daar kun je een kleur uitzoeken(basecoat). Hier moet vervolgens een blanke lak overheen. Succes!

 


 

Hagelschade (M.A. van den Bosch, Pietersen BV)
Ik heb een VW Passat met hagelschade op het dak. Ik wil de deukjes eerst plamuren en daarna het dak in een primer zetten om hem daarna te laten spuiten bij een spuiterij. Ik wil daarbij het beste resultaat behalen i.v.m. gladheid, strakheid en glans. Welke plamuur en primer kan ik het beste gebruiken en wat is het beste schuurmateriaal?

 

Antwoord: Het beste is om bijv. 3M, Mirka, Eagle of Sia te gebruiken. Deze producten worden het
meest gebruikt in schadebedrijven en met stappen van 100. Kaal maken met P80. Daarna plamuren en uitschuren met P180/P280. Daarna Washprimer (tegen roest), dan Surfacer spuiten in 2 tot 3 lagen. Tenslotte uitschuren met P360/P400.

 


 

Blanke lak Motip (Tietsia)
Kan Clear Varnish (blanke lak van Motip) over een al gespoten onderdeel met auto-K blanke lak worden gespoten?

 

Antwoord: Volgens mij kun je dit over elkaar heen spuiten mits je het niet doorschuurt.

 


 

Welk type spuit? (Edwin de Vroome – Triplebouw)
Wat voor type spuit kun je het beste gebruiken voor het spuiten met blanke 2k lak? En moet je het nog verdunnen?

 

Antwoord: Het beste is om een Sata of een Devillbis 1.2 of 1.3 te gebruiken als je met Kristal blanke lak spuit. Deze mag je 5 tot 10% verdunnen om een een mooi resultaat te krijgen. Succes!

 


 

Autodeur spuiten (Jens Eemers)
Ik ben een autodeur aan het opknappen. Hiervoor heb ik hem eerst helemaal kaal gemaakt, daarna geplamuurd etc. Op het bovenste deel van de raamstijl heb ik 2 lagen Rost-schutz aangebracht. Ik wil deze raamstijl nu zwart maken. Moet ik hier eerst nog een onderkleur op aan brengen, of kan ik gewoon over de metaalprimer het zwart spuiten?

 

Antwoord: Het beste is om altijd een laagje washprimer aan te brengen, Daarna kun je er bijna alles overheen spuiten. Succes!

 


 

Achterruitrij-sensoren spuiten (Bert Hartman)
Ik wil de zwarte achterruitrij-sensoren spuiten met een spuitbus. Hoe kan ik dat het beste doen?

 

Antwoord: Het beste is om ze eruit te halen en even te scotten. Daarna ontvetten en spuiten in de kleur die je wilt.

 


 

Zwarte kunststof delen in kleur spuiten (G. Versteeg – V.A.D.)
Ik ben een bromfiets aan het opknappen en wil nu de zwarte kunststof delen in kleur(wit) spuiten. Kunt u aangeven welke stappen ik hierbij moet ondernemen en welke producten hierbij gebruikt moeten worden?

 

Antwoord: Allereerst het kunstof heel goed reinigen met water en groene zeep. Daarna licht opscotten met scotch brite. Vervolgens ontvetten, kunstof hechtprimer aanbrengen, een surfacer om het mooi glad te krijgen (hoeft niet) en tenslotte aflakken met kleur.

 


 

Kale plekken (Zoe Terveen)
Mijn Volvo uit ’96 heeft kale plekken in de laklaag, Ze beginnen als een soort blaren en na verloop van tijd is de biven laklaag stuk. Wat kan ik hier tegen doen en hoe moet ik de kale plekken behandellen?

 

Antwoord: Helaas is er niets meer aan te doen. Dit probleem kan een aantal technische oorzaken hebben. Het is in ieder geval onthechting van de blanke lak mijn advies is overspuiten. Succes!

 


 

Kunststof spoelbak (Artur, Brandsman Garveerwerken)
Ik heb hier een (denk ik) quartz-kunstof gebonden spoelbak. Dde bodem is wat aangetast maar ik wil deze opnieuw gaan spuiten. Epoxy lak droogt hier echter niet goed op ( blijft kleverig). Wat voor soort lak zou ik nog kunnen gebruiken? Waarschijnlijk is de bak al voorzien van een gespoten laag, aangezien er een soort craquele in zit ( in de bodem)

 

Antwoord: Ik denk dat als de bak goed gereinigd is dat je met een kunstofhechtprimer (1K) van Kristal Coatings klaar bent en daarna kan aflakken. Succes!

 


 

Bumpers donkerder (schikderwerken Geert Boute)
Ik heb een nieuwe peugeot 207 aangekocht in volgende kleur: cendregrijs. Ik merk dat de voor en achterbumper donkerde kleuren dan de rest van de wagen. Hoe komt dit?

 

Antwoord: Dit probleem komt vaker voor. Dat komt omdat de bumpers van de auto`s los van de auto worden gespoten. Op het moment dat de bumper op de auto zit (wanneer hij wordt gespoten) zie je er veel minder van maar dat kan helaas niet. En sommige kleuren zijn extra gevoelig door de lichtval. Succes.
Laklagen webschuren (Xavier Proot)Voor de restauratie van mijn classic car (Honda S800) vraag ik mij thans af of ik de oude laklagen volledig dien weg te schuren alvorens te herspuiten. Op sommige plaatsen kon ik niet anders gezien er laswerk was. Welke laklagen dien ik er thans op te zetten om een goed resultaat en goede bescherming te krijgen?

 

Antwoord: Het beste is hem natuurlijk kaal te maken, maar als je de ‘kale’ plekken isoleert met een washprimer en daarna de gehele auto in de primer (surfacer) zet, is er niets aan de hand. Wil je hem helemaal kaal maken (stralen), dan adviseer ik je hem helemaal in de epoxy te zetten.

 


 

Primer hardt niet (Arie-Jan Prins)
Ik heb de onderste stijl van mijn autodeur aan de binnenkant behandeld
tegen roest. Ik heb dit eerst gedaan met een grondverf van Hamerite. Daarna op de plekjes waar de roest gezeten had en er dus extra gevaar was voor terugkeer, nog wat primer gesmeerd. Ik heb hem hierna gelakt. maar op de plekken van de primer lijken de lak en de primer niet te harden. Droogt dit nog vanzelf in of moet ik de lak op de primer weer verwijderen?

 

Antwoord: Ik denk dat je teveel laagdikte achter elkaar hebt aangebracht.
En dan nog met een lage temperatuur is dat niet echt bevoordelijk, maar
uiteindelijk zal het wel drogen.

 


 

Bus opknappen (Cora van Roon)
Ik ben een oude bus aan het opknappen, en ben bezig de oude laklagen (ongeveer 5 lagen)met grof schuurpapier eraf aan het schuren, maar het schiet totaal niet op! Is er een snellere manier?

 

Antwoord: Ik weet natuurlijk niet wat er voor oude laklagen op
zitten maar d`r zijn wel opties zoals zandstralen of afbijten. Is dit
alles niet mogelijk, dan zul je toch met een planetaire schuurmachine
met korrel P60 aan de slag moeten.

 


 

Juist schuren (schuurladder) (Ken Waterschoot)
Ik ga beginnen met het opschuren van mijn ovaalkever. Er moet een aantal
stukken worden bijgeplamuurd. Ik zou de volledige auto in epoxyprimer
willen zetten. Doe ik dat vóór het plamuren of er na, of eventueel ervóór én erna? En hoe ga ik dan het best verder om hem zo goed mogelijk klaar te zetten voor het aflakken (metalliclak), rekening houdend met de laklader… ?

 

Antwoord: Zowel ervóór als erna in de epoxyprimer is goed. Je kunt over de epoxy heen plamuren en daarna verder gaan met de opbouw. Zoals: uitschuren en eventueel plamuren, daarna surfacer aanbrengen, uitschuren, Ontvetten, afflakken waterbase of basecoat. en blanke lak aanbrengen.

 


 

Welke ondergrond (Roel Boomsma)
Ik ben bezig met het restaureren van een een Mini uit 1981. De kleur is
lichtblauw, maar word geel [RAL 1023]. Wat zijn de stappen om het effect
het mooist te krijgen. Je hoort nl vaak dat de kleur voor de ondergrond
ook belangrijk is. Wat is stapsgewijs het beste en welke kleur ondergrond?

 

Antwoord: Allereerst is het belangrijk om te weten vanaf welke
stap je gaat beginnen. Ik ga dan ook maar vanaf de kale plaat beginnen.
(In dit geval uiteraard met produkten van Kristal Coatings). Wanneer hij
gestraalt is, dan: Epoxy primer (62 serie lichtgrijs), schuren met P280/320,
surfacer (filler) 5327 lichtgrijs of 5329 wit), uitschuren P360/P400 en
aflakken. Dit laatste doe je met 2K aflak of Basecoat met Blanke lak (9310
Exellent). Met blanke lak krijg je natuurl;ijk een veel mooier resultaat.
En wat betreft de ondergrond is lichtgrijs of wit het beste. Succes met deze leuke klus. Stuur een foto als hij klaar is dan zetten wij hem op onze site.

 


 

Oude laklaag verwijderen (Jos Voet)
Ik heb mijn oude Chevrolet, die al eens was gespoten, gepoten met Primer
surfase ep”. Nou blijkt er onder de oude laklaag nog een laag te zitten
die is opwerkt met de primer (op de plekken waar ik er door heb geschuurd). Het zijn maar een paar plekjes maar het is niet goed. Nu is mijn idee om de lak die niet meer gehecht zit te verwijderen en vervolgens heel voorzichtig, met dunnen lagen, weer primer aan te brengen. Is dit een idee? Kunt u mij hierin advies geven?

 

Antwoord: Dat kun je alleen maar doen als je dan het gehele deel
kaal maakt. Wat wel een oplossing is, is dat je een sealfiller gebruikt.
Vervolgens kun je hem dan weer verder opbouwen met Sealfiller, Surfacer,
Basecoat en Blanke lak.

 


 

Kleine bultjes (Sipke Hoekstra)
ik heb mijn auto geverfd het was mooi gelukt, maar nu zitten er over de
hele auto kleine bultjes onder de lak hoe kan dit?

 

Antwoord: Als je echt hebt geverfd, dan kan het zijn dat er oplosmiddelen
zijn afgesloten in de eerste laag. Ik denk dat je de tweede laag te vroeg
er op hebt gezet. Wil je meer weten, mail me dan het gehele systeem dat je hebt toegepast.

 


 

2K lak (Frank Christiaens)
Ik heb 2 jaar geleden mijn autobumper met Levislux zwart geverfd. Nu is
mijn vraag of ik er nu nog 2K lak over kan spuiten. Welke primer kan ik
nu gebruiken zodat de twee soorten niet op elkaar reageren?

 

Antwoord: Wanneer deze goed is uitgehard kun je er overheen spuiten.
Maar dan moet je er niet doorheen schuren. Het is het beste om alles er
af te schuren.

 


 

Wit uitslaan (Sammy – Gildevaart)
Waarom slaat een bumper wit uit door poetsmiddelen ?

 

Antwoord: Meestal is de lak dan een 2 Komponenten lak in kleur
en deze is dan ‘dood’. Dat heeft te maken met de pigmenten die daar in
zitten. Wanneer er een blanke lak opzit, dan heb je daar minder last van.

 


 

Carbondelen (Jeroen Gorris)
Ik heb op mijn motor veel carbondelen zitten. Het merendeel hiervan ziet
er ‘verweerd’ uit en ik zie op sommige delen ook kleine ‘gaatjes’. Ik
wil de delen er graag weer goed (als nieuw uit laten zien). Wat kan ik
hier (stap voor stap) aan doen?

 

Antwoord: Deze delen moet je eerst goed reinigen met een stoomcleaner,
vanwege het vuil en vet in de gaatjes. Daarna moet je de delen schuren
en in de filler spuiten. Vervolgens glad schuren en in de kleur spuiten.
Mochten er na de filler nog gaatjes in zitten, smeer deze dan dicht met
een 1 komponenten plamuur.

 


 

Washprimer opschuren (Rick Gijsberts)
Ik ben een auto aan het opknappen en heb enkele vragen met betrekking
tot de behandeling van de auto. De roestplekken op de auto zijn weggeschuurd. De auto is niet helemaal kaal, wel helemaal geschuurd. Nu heb ik een 1k washprimer zowel over het blanke staal als over de bestaande lak gespoten. Nu twijfel ik of de washprimer geschikt is om over bestaande geschuurde) lak te spuiten. Graag zou ik over de washprimer direct een filler zetten. Moet ik de washprimer eerst opschuren voor een goede hechting? Gezien de dunne laag ben ik bang om er snel doorheen te schuren. waardoor de werking van de washprimer in het niet valt.

 

Antwoord: Het beste is om de washprimer op de kale plekken te
zetten, en zo min mogelijk over de oude lak. Daarna kun je het beste een
filler gebruiken. Wanneer de washprimer er al wat langer op zit moet je
deze even wat licht opruwen met Scotchbrite (grijs). Succes!

 


 

Uitharden (Alain Hagedoorn)
Ik spuit de 2 K aflak bij ruim boven 21 graden celcius en laat hem dan
ook een nacht drogen bij deze temperatuur. Hoe lang duurt het tot de lak
volkomen uitgehard is? En bereik ik dezelfde hardheid als dat ik de auto
in een spuitcabine bij 60 graden zou laten uitharden?

 

Antwoord: Als je het opject de hele nacht laat drogen met 21graden,
dan zal het de volgende dag bijna net zo hard zijn als wanneer je de cabine
op 60 graden stookt. Maar de lak zal pas volkomen zijn uitgehard na ongeveer 10 dagen (bijvoorbeeld om te stickeren).

 


 

2 Componentenlak (Jan van Loon)
Ik ben mijn Triumph TR6 aan het opknappen. Oude laag was op vele plekken slecht. Die delen heb ik geheel kaal gehaald en daar een epoxyprimer op gezet. Andere delen die nog goed waren heb ik alleen opgeschuurd. Is dat voldoende om er direct de 2 componenten lak op te spuiten of moet hier ook eerst epoxy primer op? Ook heb ik pas gehoord dat je een oldtimer altijd helemaal kaal moet halen omdat de oude laag een thermoplast lak kan zijn en dit geen goede ondergrond is voor de 2 componenten lak. Is dit waar? En moet ik hem geheel kaal maken of is alleen epoxy primer aanbrngen op de oude lak voldoende om een goede basis te vormen voor de 2 componenten?

 

Antwoord: Als er een thermoplast onder zou zitten, zou je dat
hebben gemerkt tijdens het schuren. Want dat is bijna niet te schuren.
Je schuurpapier loopt dan gelijk vol en het gaat rullen. Dat komt omdat
dat heel zacht wordt vanwege de warmte tijdens het schuren. Het is wel
altijd beter om er een surfacer (filler) of een epoxy op te zetten voor
je hem gaat aflakken.

 


 

Spinnewebben (2) (Peter Mulder)
Bij mijn vorige vraag aan u (zie item spinnewebben) gaf u aan dat er waarschijnlijk nog oplosmiddelen in de lak aanwezig waren. De auto was in dec 2007 gespoten maar de lak bleef zacht. Bij het laatste probleem gaf de lakfabrikant aan dat er wat mis was met de lak en dat de auto opnieuw moest worden overgespoten. 6 weken later, gisteren 22 okt., werd er bekeken wie er moest gaan betalen en opeens was de lak wel uitgehard volgens het schadebedrijf en de lakfabrikant. Vreemd, eerst wil de lak maanden niet uitharden en ineens is het opgelost. Ze willen nu voor de 2e keer gaan polijsten. Nu is mijn vraag aan u: Hoe meet je of de lak hard is en zijn er meerdere manieren om dat te meten?

 

Antwoord: Ja, er zijn wel manieren voor om daarachter te komen,
maar via Focwa kun je iemand inschakelen van de geschillencommisie. Men
kijkt dan geheel vrijblijvend naar jouw klacht en zonodig worden er allerlei
metingen verricht. Houd ons op de hoogte!

 


 

Laklaag laat los (Ad van Ooijen)
De transparante vernislaag (of is het aflaklaag?) op het polyesterdak
van mijn Chrysler raakt op sommige plekken los. Op steeds meer plekken
op het dak gebeurd dit. Wat kan ik hier zelf aan doen?

 

Antwoord: Dat kun je alleen maar oplossen door het gehele dak opnieuw te behandelen. Ik denk dat het polyester de oorzaak is. Toen de auto werd gespoten hebben daarin nog teveel oplosmiddelen gezeten.

 


 

Motorvelgen spuiten (Timmy Lelie)
Graag zou ik de velgen van mijn motor willen herspuiten. Weet u soms of
er zoiets bestaat als een soort transparante metaallak waardoor je in
de welvingen van de wielen/spaken hierdoor een dieptegevoel krijgt?

 

Antwoord: Jawel. Dit dieptegevoel kun je krijgen door met airbrushing
een schaduweffect te laten inspuiten, en dan vervolgens met Kristal Coatings Excellent blanke lak af te werken.

 


 

Kleurverschil (Tom Haeleydt)
Heb een nieuwe auto(3mnd) en heb net een kleine schade laten herstellen.
De auto is zilver grijs (titansilber) en blijkt nu dat er een duidelijk
kleuverschil zit. Wat kan hieraan gedaan worden.

 

Antwoord: Het enige dat je kunt doen is teruggaan, want de kans
bestaat dat er door een te gele blanke lak kleurverschil is ontstaan.
Kristal Coatings heeft een blanke lak die speciaal wordt gebruikt voor
zilvergrijze kleuren.

 


 

Doffe plekken (Wim van Eijsden)
Ik heb het voorscherm van mijn opel astra gespoten met een spuitbus van
Motif, zwart metalic. Eerst alles in de zinkprimer gezet en nat geschuurd.
Na het spuiten van de lak heb ik allemaal doffe plekken. Deze gingen ook
niet weg na het spuiten van de blanke lak. Heb ik iets verkeerd gedaan
?

 

Antwoord: Met een spuitbus is het zeker niet makkelijk om metalic
te spuiten. Als je dat doet moet je van links naar rechts rechte banen
spuiten. Als je deze onderbreekt dan krijg je door het drijfgas (wat als
eerste uit je spuitbus komt) dit soort vlekken.

 


 

Dunne strepen in de lak (Henk)
Mijn motorkap van mijn Peugeot is gespoten ivm steenslag. Het betreft
een zwarte mica kleur (exl) maar toen ik de auto ophaalde zag ik lange
en korte vlinter dunne strepen in de lak over de gehele kap. Het zijn
geen schuurkrassen, maar lijken wel op schaats-strepen. Alle zijn in de
lengte richting van de kap dus van voor naar achter. Wat kan dit wezen
en moet ik terug gaan?

 

Antwoord: Deze strepen kunnen worden veroorzaakt door het afkleven
(voor verwijderen van stof) alvorens men de kleur gaat aanbrengen. Of
de luchtkap van de verfspuit was niet goed afgesteld of schoongemaakt,
maar als ik jou was zou ik zeker terug gaan.

 


 

Handafdruikvlekken (Sijbrand)
Op mijn auto (rood, gewone lak) zitten handafdruk vlekken die er met zonnebrandcreme opgekomen zijn. Ik krijg ze er niet afgepoetst, wat hieraan te doen?

 

Antwoord: Ik geloof niet dat je ze nog weg krijgt. Wanneer er
een blanke lak op had gezeten was het nog wel gelukt. Je zou het nog kunnen proberen door het te laten polijsten bij een poetsbedrijf.

 


 

Witte ronde vlekken (Harry)
Ik sinds 2007 een nieuwe Fiat Grande Punto met een zwarte kleur. Nu heb
ik sinds enige tijd witte ronde vlekken (met ongeveer 30 cm diameter)
op het dak van mij auto. Deze vlekken gaan er niet af met wassen, waxen
en/of boenen. Ik heb geen idee hoe deze vlekken er zijn gekomen. Heeft
u enig idee wat het kan zijn en hoe ik ze weg kan krijgen? Op andere plaatsen is de lak nog erg mooi en glimmend.

 

Antwoord: Dit klinkt als vochtinsluiting. Dat kan over een tijdje leiden tot onthechting. Mijn advies is terug te gaan naar de dealer en hem te wijzen op uw lakgarantie. Voor advies kan men kijken op www.kristalcoatings.nl.

 


 

Spuiten oldtimer bromfiets (Berend Muntinga)
Ik heb mijn oldtimer-bromfiets gestraald en nu wil ik hem weer inde kleur
hebben. Wat is hiervoor de beste oplossing in verband met met het opbouwen van de verf lagen?
A – Grond laag
B – Schuurlaag
C – Aflak: wat voor soort? Ik moet de kleur van de tank afhalen hier zit
nog 5 cm oude lak op.

 

Antwoord: Na het stralen moet er een epoxy primer (Kristal Coatings
5370) op. Daarna eventuele oneffenheden wegplamuren. Wanneer dit strak
is kun je het geheel in de surfacer spuiten (Kristal Coatings 5226). Daarna
weer schuren en aflakken met een 2K lak of een basislak met blanke lak
(Kristal Coatings 9210 ).

 


 

Lakken van fietsframe (E. Vlaanderen)
Ik wil een carbon vezel versterkt fietsframe lakken. Wat voor lak kan
ik gebruiken? Zijn er voorbehandelingen nodig voor een goede hechting?

 

Antwoord: Het carbon goed ontvetten (Kristal nr 3113 ) en licht opschuren. Voor het spuiten een kunststof hechtprimer (Kristal nr 5120) gebruiken.

 


 

Spinnewebben (Peter Mulder)
Een jaar geleden kwam er een stukje lak van mijn 14 maanden oude auto
(Nissan) af. Na wat onderzoek bleken er meer ongeregeldheden in de lak
te zitten. Nadat er een onafhankelijk lakexpert naar had gekeken werd
er besloten dat de auto in zijn geheel moest worden overgespoten. Echter,
ze hebben de blanke laklaag gepolijst en opnieuw een blanke laklaag aangebracht. Toen ik de auto ophaalde leek het net of er “spinnenwebben”
in de lak zaten. De auto was een dag na het spuiten door de wasstraat
gehaald met dit effect als resultaat. De auto is opnieuw gepolijst en
er is weer een blanke laklaag overheen gespoten. Een week of 6 geleden
heeft de auto nog een “flonbehandeling” ondergaan. 4 weken geleden
heeft de auto een grote beurt gehad en hebben ze de auto door de wasstraat gehaald terwijl mij op het hart werd gedrukt de auto met de hand te wassen. Nu zitten er gelijk weer van die spinnenwebben op alleen dan in mindere mate. En tijdens mijn vakantie in Spanje zat er vogelpoep op (niet langer dan 12 uur) en liet een gebobbelde lak achter. Ik in alle staten want
het zat er nog geen 12 uur op, was van een duif dus niet zo erg agressief.
Echter, 24 uur later was er niets meer van te zien en was het weer helemaal
glad. Toen de imperiaal steunen van de auto afgingen, hadden er twee en
een halve week opgezeten, kwamen er vier hele nare plekken te voorschijn.
Net of het weer in de lak zit. Helemaal dof. Nu is mijn vraag: dit mag
toch niet zomaar gebeuren en wat kan er zijn mis gegaan met het spuiten
van de auto. Ik ben ten einde raad.

 

Antwoord: Volgens mij zitten er nog oplosmiddelen in één van de onderlagen. Je zou er eigenlijk bij een schadeherstelbedrijf een infraroodlamp op moeten zetten en als hij dan gaat opwerken is het goed
mis. Maar voor zo`n jonge auto is het een probleem voor de dealer.

 


 

Primer bij spuiten met 2K lak (D. van Ettekoven)
Mijn oldtimer is inmiddels helemaal geschuurd. Moet er voor het spuiten
met een 2k-lak altijd een primer op? Zo ja, welke moet ik dan gebruiken
en waar kan ik die krijgen? Moet dit ook aan de binnenkant en kan ik als
beginnend restaurateur deze primer zelf spuiten?

 

Antwoord: Ja. Wanneer je een oldtimer hebt geschuurd, adviseren
wij altijd een ondergrond. Bijv. een epoxy of een surfacer of beide. Dat
geldt ook voor de binnenkanten. Als u daar meer over wilt weten, dan kunt
u mij altijd bereiken via mijn mobiele telefoonnummer 06-52543947. Succes!

 


 

Motorblok spuiten (Franky Hilkens)
Ik heb een motorblokje laten parelstralen en wil het nu in 2 kleuren spuiten.
Welke verf en welke behandelingen moet ik gebruiken?

 

Antwoord: U kunt het beste eerst een expoxyprimer gebruiken en
daarna een 2-componenten aflak.

 


 

Lakken van meubelen (S.B. Osinga)
Voor het lakken van meubelen heb je een sterke lak nodig, zodat het weer
jaren meegaat. Moet ik dan een 2-componentenlak gebruiken, of is dat hetzelfde als expoxylak?

 

Antwoord: Als het van de fabriek komt, dan is het meestal gespoten.
Dus ik raad aan het te laten spuiten.

 


 

Epoxi op het motorblok (Peter Vellinga)
Ik heb al gelezen in de gestelde vragen dat je eerst een epoxi aan
moet brengen op het de motorblok. Mijn vraag is of daar een bepaalt merk
voor is.

 

Antwoord: Deze epoxy primer 62 is verkrijgbaar bij één
van onze Kristal Coatings dealers. Bel voor meer info naar Kristal Coatings,
tel.: 024 6752636.

 


 

Carbon-vishengel (M.Gussekloo)
ik heb een carbonvishengel die ik met twee componenten blanke lak opnieuw in de lak wil zetten. Kan dat ?

 

Antwoord: Daar een hengel erg kan doorbuigen adviseer ik wel een
blanke lak met een weekmaker erin. Dit is nodig om het flexiebel te maken,

 


 

Metallic zwart met oranje glinster (Motzheim)
ik zou willen weten of het mogelijk is om een metalic lak zwart met oranje
glinster delen erin te verkrijgen, in plaats van gewone zwart metalic.
Bestaat zoiets en waar kan ik deze laten maken? Het betreft het spuiten
van een motorfiets.

 

Antwoord: Ja, dat is mogelijk. Je kunt dit laten maken door een
kleurmaker in autolakken bij jou in de omgeving. Of een effen kleur zwart
te spuiten en daarna met een oranje metallic in de eerste laag blanke
lak te mengen en deze vervolgens met een blanke laag af te werken.

 


 

Welke lak op Keverblok (Jeroen Tops)
Ik ben bezig met het reviseren van een keverblok, dit heb ik nu geheel
zuiver gemaakt maar wat voor verf moet erop? 2k en wel of geen primer?

 

Antwoord: Op het motorblok zelf kun je gewoon een hittebestendige
lak spuiten met een spuitbus. Deze is verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren.
Maar wil je het helemaal glad hebben dan adviseer ik een epoxyprimer ervoor te zetten en daarna af te lakken met een 2-componenten polyerothaanaflak.

 


 

Lak losgeraakt (Mark van der Brink)
Ik wil een Chevy Van G20 bouwjaar 1989 kopen. Alleen is de lak laag op
veel plekken los geraakt. Dit kan komen heb ik me laten vertellen door
een thermoplast lak laag die Amerikanen gebruiken, Europese lak hecht
hier niet op en vorm op den duur balsen. Bestaat er een primer/lak die
hier wel op hecht? Hoe doen Amerikanen dit?

 

Antwoord: Kaal maken is het beste. Maar er bestaat ook een SEAL
FILLER, deze transparante filler zorgt ervoor dat er een soort van schild
over de oude en zachte lakken komt te liggen. Daarna is het mogelijk om
er een normaal laksysteem op aan te brengen.

 


 

Motorblok opknappen (Frank Goudsblom)
ik ben bezig met het opknappen van een motorblok van een auto, nu ga ik
het gietijzeren deel stralen en wil deze hierna met een 2k lak behandelen.
Ik heb hier een 2k epoxy primer en een 2k lak maar ik vraag mij af wat
de maximale temperatuur is; wat deze primer en lak kunnen hebben?? Of
wat anders eventueel een betere optie is om aan te brengen?

 

Antwoord: Ja, een epoxy kan op gietijzeren motorblokken. Daarna maakt het niet uit wat je er op zet; maar ik adviseer wel een 2kpu aflak.

 


 

Betonspetters (B. de Rooij)
Op de lak van een auto zitten betonspetters. Kunt u mij vertellen hoe
wij dat kunnen verwijderen?

 

Antwoord: Als de betonspetters er niet afgaan met een hogedruk reiniger, dan zou u toch naar een profesioneel schadebedrijf moeten gaan om het te laten bekijken. Misschien kan het worden weggepoetst.

 


 

Nieuwe shovel (ASW Autoschade)
Wat is het beste laksysteem van een nieuwe shovel die in een loods moet
gaan rijden met kunstmest?

 

Antwoord: U dient de shovel eerst te voorzien van
een roestwerende epoxy primer voor optimale hechting, corrosiewerendheid
en chemicaliënbestandheid. Lak deze vervolgensen af met een hoogwaardige twee-componenten PU aflak.

 


 

Maximum temperatuur (A.P. Roest)
Wat wordt de maximum temperatuur bij zwart,wit en metallic, wanneer deze
kleuren in de zon staan?. Dit kan belangrijk zijn voor de keuze van de
kleur van een auto.

 

Antwoord: Dit is niet exact te zeggen. Het volgende hierover is te melden: Een witte en een metallic-grijze lak zullen het zonlicht het meest weerkaatsen waardoor de temperatuur enigszins gelijk blijft als die van de omgeving. Een zwarte (of donkere) lak absorbeert zonlicht waardoor deze behoorlijk in temperatuur (2 tot 3 maal de schaduwtemperatuur) zal toenemen.

 


 

Vraag van Autoschade Mare: Ik vraag mij af hoe ik kan voorkomen dat ik met lichte kleuren altijd kleurverschil heb op de aangrensende delen, en soms ook last heb van donkere vlekken bij het uitspuiten.

 

Antwoord: Dat ligt meestal aan het aantal lagen blanke lak waarmee je eindigt. Als je over het uit te spuiten deel spuit waar de nog oude blank zit dan krijg je het z.g. glasplaat effect. Dus als je met een heldere blanke lak spuit dan is je kans al minder, maar als je de eerste laag 3/4 beeindigt en de tweede laag door zet dan zul je zien dat het al nauwelijks te zien is op de aangrensende delen. Donkere vlekken hebben meestal te maken met druk en de opening van je verfspuit. Met de juiste druk en opening heb je al veel minder last. Jammer genoeg wordt daar bij vele lakdealers niet of nauwelijks op gelet. Raadpleeg de technische info.

 


 

Vraag van Suzanne Hagelaar :
Ik ben een studente aan de haagse hogeschool te Den Haag. Daar volg
ik de opleiding industrieel product ontwerp. Ik ben met een onderzoek
bezig, wat er mogelijk is met koud vormschuimen. Het vormschuim bestaat
uit polyol en MDI (methyleendissocyanaat). Nu is mijn vraag aan u of u ook over kennis beschikt om dit materiaal te coaten? Deze vraag leg ik bij u, aangezien dit misschien ook toegepast wordt in de automotive. Het zou vooral geschikt moeten zijn voor de meubelindustrie.

 

Antwoord: Bij een optimaal vernet schuim is de bestandheid tegen
oplosmiddelen in orde en zou er een sneldrogende primer-surfacer o.b.v.
combinatie acrylaat/polyisocyanaat mogelijk kunnen zijn. hechting is dan
eventueel te verbeteren door licht oververnetting van deze combinatie
ofwel door toevoeging van een epoxyhars (HS Surfacer 52 in combinatie
met HS Hardener 82 extra Fast.
Wanneer het product een mate van flexibiliteit bevat is het raadzaam een
hechtprimer te gebruiken (Kunststofhechtprimer of washprimer CR 50/Washprimer
50 Verharder).

 


 

Vraag van Ron Vening: Hoe moet een oldtimer met een matige lakstand
en kleine roestplekjes worden behandeld (schuurladder) en hoe is de laagopbouw qua soorten grond- en aflak?

 

Antwoord: Na goed geconstateerd te hebben of de
oude lak geen thermoplast is kan men de roestplekjes met een standaard
schuursysteem behandelen:
-P80 kaalmaken en roest verwijderen. Hiervoor adviseer ikeen planetaire
schuurmachine
-Plamuren
-Uitschuren P80-P120-P180-P280
-Washprimer of Epoxyprimer. Daarna een filler -Uitschuren met P380-P400.
Daarna kun je een aflak gebruiken (2k of een basislak met blank).

 


 

Vraag van PW70:
Ik heb gehoord dat watergedragen lakken kwalitatief minder zijn dan
de oudere soorten lak. Nu wil ik mijn mooie oldtimer laten overspuiten
en wilde ik weten wat daar nu de beste laksoort voor is.

 

Antwoord: Watergedragen lakken zijn net zo goed voor een oldtimer.
Alleen moet hij nog beter worden voorbewerkt. Voor oldtimers kunnen de
oude laksystemen nog worden gebruikt. Dus ik stel voor dat je dat overlegt
met het bedrijf waar je hem laat behandelen. Veel succes.

Poll

De toenemende ketenvorming laat zien dat de Belgische carrosseriemarkt professionaliseert.

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.